HRW bi itekako imao što reći o kršenju ljudskih prava u mainstream zemljama Zapada.
Ako se i Human Rights Watch (HRW) - kako Hina neuko tvrdi, "jedna od najuglednijih svjetskih organizacija za ljudska prava" - dopustila navući na orkestrirano sa Zapada sotoniziranje Ruske Federacije i njezina lidera Vladimira Vladimiroviča Putina, kojem CIA nije uspjela unutarnjim neredima "nezadovoljnih građana" sabotirati više nego uvjerljivu pobjedu na nedavnim predsjedničkim izborima, mirotvoran i civilizacijski uključiv svijet ima krupan problem. Megakorporativni kapitalizam, koji upravo na polju ljudskih prava i sloboda ima prljavu savjest i krvave ruke, jer je drastično unakazio globalnu sigurnost i mir, beskrupuloznom fucking breaking news kontaminacijom pokušava sportskim fanovima ukrasti Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji (SP 2018., 14. lipnja - 15. srpnja). Upregnuvši u svoja kola čak i HRW. Patologija skupina što iz duboke sjene postavljaju i ruše režime, počinju i prekidaju ratove, odlučuju tko će živjeti, a tko umrijeti među 7,2 milijarde stanara Plavog planeta, punom se težinom svoje nakaznosti naslanja i na najplemenitiju ljudsku vještinu - sport.

Prozapadno pristran bivši angloamerički novinar opće prakse Andrew Stroehlein - teme od Nigerije i Čada do Šri Lanke, Uzbekistana i Bjelorusije - upravo je i u RH zlorabio trenutnu poziciju direktora za medije europskog ogranka HRW-a. Protivno temeljnom smislu doktrine zaštite i promicanja ljudskih prava i sloboda, pozvao je svjetske lidere - ne bi se usudio bez miga središnjice u New Yorku i glavnog direktora Kennetha Rotha -  na bojkot svečanog otvaranja SP-a 2018. Sažeto: Ruska Federacija je kriva za nevjerojatne ratne zločine protiv civila u Siriji te je neprijatelj ljudskim pravima u vlastitoj zemlji. Politikantska budalaština na entu! Ali sinergijski ukomponirana u globalnu zapadnu političko-ekonomsku strategiju sotoniziranja ruskog režima i njegova lidera. Osobito intenziviranu nakon što je Putin uvjerljivo uzeo mjeru Zapadu u Ukrajini i Siriji. Imperijalni kružok SAD/NATO-a i saveznika ne želi otrpjeti to da Ruska Federacija, opet globalna velesila, polaže pravo na svoj dio utjecaja i moći u tzv. novom svjetskom poretku. Kao ni Kina. A to se ne dâ izbjeći.

HRW se deklarira kao "neovisna i nevladina organizacija", utemeljena na globalno "prihvaćenim standardima ljudskih prava i sloboda". Radi se o glomaznoj, skupoj (vrijednost imovine još 2011. godine 215,3 milijuna dolara, prihod 139,7 milijuna) i neuspješnoj administraciji, birokratskom aparatu uplivom politika/interesa onih što toj hobotnici omogućavaju rad. Zapadnog multikapitala. Ta neučinkovitost je bjelodana i zadnjem hlebincu: valjda se nikad u povijesti nisu više gazila temeljna ljudska prava i slobode u svijetu, sama suština čovječnosti. Neredi su dnevna pojava i u zemljama koje se smatraju kolijevkom demokracije i ljudskih prava. Doktrina tzv. trajnog rata s trajnim financiranjem i tzv. hibridnog rata - umjesto stare, hladnoratovske ravnoteže straha - u izravnoj je vezi s drastičnim produbljivanjem raskola između sve manjeg broja sve bogatijih i sve siromašnije već više od tri četvrtine svijeta. To je tempirana bomba, koja može uništiti svijet kakav poznajemo.

Samo onaj maloumni princ i neki njemu slični što ne znaju kamo će s bogatstvom oduzetim sirotinji - kaže, pri zdravoj pameti - predlaže deaktivirati ju smanjenjem broja stanovništva na Zemlji sa 7,2 na jednu milijardu!? Tragična/globalna nuspojava zastrašujućeg ekonomskog, političkog i vojnog disbalansa, ciljano programiranog na tajnim sjedeljkama imperijalnog multikapitala o koji se ne očeše ni jedna instant-kriza, milijunske su migracije gladne, obespravljene i razbaštinjene sirotinje pravcima s juga na sjever i s istoka na zapad, prirodne katastrofe, glad, bolesti za koje čovječanstvo nikad nije čulo i epidemije za koje će ebola biti mačji kašalj... I sad, Stroehlein u ime HRW-a razapinje Rusku Federaciju i Putina "zbog Sirije" te "kršenja ljudskih prava i sloboda"!? Prkošljivo, HRW-ov "pravednik među narodima" priziva Pilatove vojnike da ih probodu na križu. Sic. Među tolikim gadovima u vlastitoj domovini i oko sebe na putovanjima po svijetu, među susjedima oko svog ureda u Bruxellesu, Unijinoj i novoj zgradi NATO-a... našao opanjkavati - baš Ruse. Pa baš u Zagrebu, gdje su mu mediji velikodušno dopustiti zazivati - bojkot SP-a 2018.?

"Ne smijemo zatvarati oči pred strašnim zločinima koji se događaju u Siriji", kazao je Stroehlein Hini, pa to ponovio i televiziji N1 Hrvatska. Prešutio je notornu činjenice da nisu Rusi napali Siriju, nego SAD/NATO sa saveznicima, sirijskim susjedom Izraelom i nekim arapskim zemljama radi nasilnog rušenja legalnog režima lidera Bashara al-Assada, u zemlji punopravnoj članici UN-a i ni centa dužnoj zapadnim lihvarima. Rusi su jedina legalna strana vojna sila, uz nešto Iranaca, među sukobljenim stranama u toj zemlji. Legitimno su pozvani braniti sirijsku vlast od agresije. SAD/NATO, Izrael i njihovi saveznici - nisu. A dnevno raketiraju civilno stanovništvo, ubijaju, ruše tuđu zemlju, naoružavaju i politički pomažu "pobunjene" militante, otvoreno prijete/uvjetuju (npr. Emmanuel Macron, Donald Trump, Theresa May..., kojim ljudskim pravom kad ni neokolonijalna više ne vrijede?) da Al-Assad mora otići s vlasti, itsl.

Zapad besprimjerno kriv za četiri petine počinjenih strašnih zločina u Siriji: blizu milijun ubijenih civila, oko pet milijuna prognanih i raseljenih, razoreni do temelja svi veći gradovi, uništena industrija i poljodjelstvo... SAD je, nepozvan i ničim izazvan, osim po diktatu imperijalnih apetita onih što postavljaju američke predsjednike i prve jastrebove u Pentagonu, instalirao građanski rat u Siriji, zajedno s bivšim krvavim kolonizatorima koji su zapasali Bliski istok po raspadu Otomanskog carstva, Velikom Britanijom i Francuskom. Rasistički/okupatorski Izrael - najvećim gazitelj ljudskih prava na svijetu, fundamentalistička Saudijska Arabija i njsl. vidjeli su svoj komad plijena. I rusvaj je mogao početi. Scenarij rušenja legitimnog režima tuđe države isti kao u Afganistanu, Iraku, Libiji, Ukrajini... Posljedice kao nakon tsunamija. I to je razlog HRW-u za bojkot SP-a 2018. u Rusiji? Nije smiješno, notorna je glupost.

"Kad jednom utakmice krenu, onda je sve usmjereno prema sportu, kako i treba biti", pametuje Andrew Stroehlein. "No, svečano otvaranje je drukčije. To je politički skup. To je trenutak koji će Vladimir Putin željeti iskoristiti za svoju promociju. Zbog podržavanja Assadovog zločinačkog režima, zajedničkih bombardiranja u kojima su poginule stotine, ako ne i tisuće civila u Siriji, nitko ne bi trebao sudjelovati u tom slavlju koje će veličati Rusiju. To je simbolična gesta, ali simbolika je važna u politici." Važnije je i u politici i u medijskoj interpretaciji politike ne praviti se ludim ni onda kad uistinu - jesi lud. Naočigled svih, pri zdravim očima i s nešto soli u glavi.

Što je sporno u tome da Putin "želi promovirati" svoju zemlju? Koga bi trebao drugog - valjda ne udruženu svjetsku žandarmeriju, koja zapodijeva globalan trgovinski rat i s najbližim saveznicima i telali gromoglasnu glupost: America First! Sic. Ostatak svijeta bit će Second, a Ruska Federacija Third? Kojoj America First "narančastog baruna" i saveznika, uključivo miš-državu RH, zvecka oružjem uza sam dvorišni plot, sa svih strana. Malo sutra, ne bu išlo bez velike globalne štete. Koji bi lider pri zdravoj pameti propustio prigodu predstaviti svoju zemlju primjernim domaćinom sportskog svijeta i koji bi strani lider bio toliko malouman poslušati nerazuman Stroehleinov nagovor, pa propustiti svečani mimohod svoje nogometne vrste na otvaranju SP-a 2018.? Kojem je bolesnom umu stalo unerediti ne samo svečanost otvaranja SP-a 2018. već time i cijelu svetkovinu sporta, svega plemenitog što on donosi ljudima i čime svijet čini boljim? Tko bi iz demokratski uljuđenog sportskog svijeta išao igrati nogomet u tamnici ljudskih prava i sloboda? A 32 nacionalne vrste će odigrati 64 utakmice na 12 stadiona u 11 gradova. Fifa nije zabunom 2. prosinca 2010. povjerila to nogometno domaćinstvo prvi put jednoj od bivših republika SSSR-a i prvi put u Europi nakon 2006. godine.

U konkurenciji je od siječnja 2009. bilo devet zemalja, Meksiko je potom odustao, a Fifa je odbila indonezijsku kandidaturu. SAD, Australija i Japan, zemlje izvan Uefe, povukli su kandidature za prvenstvo 2018., a Uefini pak kandidati za SP 2022. Rusi su u drugom krugu izbora 2. prosinca 2010. u Zürichu bili najbliže srcima i umu 22 člana Izvršnog odbora Fife. Na drugo mjesto se plasirala zajednička kandidatura Španjolske i Portugala, na treće Belgije i Nizozemske, a Engleska nije prošla ni prvi krug. Ako sotoniziranje Rusije i sabotažu SP-a 2018. poduzima baš HRW, svjesno i militantno - jer Andrew Stroehlein hodočasti po raznim zemljama sudionicama SP-a, gromoglasno agitirajući za bojkot Moskve i Putina, onda su krajnje upitne/sumnjive vrijednosti za koje se zalažu ti "pravaški humanisti".

Medijski direktor HRW-a tvrdi da je u Rusiji poginuo 21 radnik pri gradnji stadiona za SP, od toga petorica samo na onima, gdje trebaju igrati hrvatski vatreni. "Ne znamo mnogo o tim nesrećama, jer je teško doći do informacija", tvrdi Stroehlein, ali ipak širi negativu. Gdje se to na velikim gradilištima ne događaju nesreće na radu? Znade to i HRW, pa će medijski direktor dosoliti: graditelji nisu dobivali ili su im kasnile plaće, bilo je štrajkova, radilo se u neljudskim uvjetima, kršilo se radnička prava - vidi vraga, kako je mogao tako točno opisati izrabljivački položaj radnika u RH? Zabrinut je i za "ljude koji će u Rusiji za vrijeme SP-a željeti javno prosvjedovati protiv režima", jer će Putin "državnim nasiljem ugušiti" takve pokušaje. Uključivo i akcije LGBTQI manjine.

Kaže: "Rusija ima vrlo stroge zakone u odnosu na javna okupljanja i prosvjede, posebno za vrijeme SP-a. Ne znam hoće li neke skupine ipak pokušati iskoristiti to vrijeme za svoje aktivnosti. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ponašati ruske vlasti, policija i kako će na sve to reagirati Fifa, ako se nešto dogodi. Moglo bi biti vrlo dramatično". Stroehlein se grozi i toga, što Fifa nije reagirala kad je "Egipat izabrao Grozni za svoj kamp, jer je "glavni grad Čečenije proruska crna rupa u kojoj borci za ljudska prava, koji se ne slažu s politikom predsjednika Ramzana Kadirova, bivaju mučeni i ubijani, ili nestaju". Fifa je mogla natjerati Egipat da izabere drugi kamp, ali nije. "I Kadirov će iskoristiti veliku pozornicu kako bi promovirao svoju zemlju", tvrdi, "što je nedopustivo." Ni Katar, gdje će biti SP 2022., ne ide Stroehleinu pod kapu, jer se i tamo maltretira radnike na +50°C i drastično krše ljudska prava.

A, da Fifa pod hitno kooptira u Izvršni odbor Andrewa Stroehleina i Kennetha Rotha za supervizore, s ekskluzivnim pravom na konačnu odluku? Možda bi pomoglo HRW-u, tko zna, usrećiti globus vizijom "ljudskih prava", koja se svode i na - sotoniziranje bubamarom. Osobito, kad god se i gdje god se stigne - Rusiju i Putina. "Naravno", tvrdi Stroehlein, "kada sve završi, ne možemo očekivati da će Rusija odjednom biti država u kojoj se bespogovorno poštuju ljudska prava. No, u idućim će tjednima pozornost svjetske javnosti biti usmjerena na Rusiju i želimo da se govori o ovim važnim pitanjima. Reagiranje Fife će mnogo reći o tome mijenja li se doista ta organizacija ili su nove, prihvaćene norme poštivanja ljudskih prava samo mrtvo slovo na papiru." Opasna zemlja ta Ruska Federacija i taj Vladimir Vladimirovič kad tlače vlastiti narod željan ljudskih prava i sloboda i ubijaju civile po Siriji!? Kaže HRW.

Ako si Kenneth Roth  i Andrew Stroehlein nataknu bolje naočale na nos, vidjet će iz svojih luksuznih ureda u New Yorku, odnosno Bruxellesu dati Rusi nisu ništa neprijateljskiji - dapače! - prema ljudskim pravima i slobodama, nego Amerikanci, Britanci, Francuzi, Belgijanci... Dapače, svjetski mediji to dnevno potvrđuju. HRW bi itekako imao što reći - ne prestajati govoriti 24 sata svih 365 dana u godini - o ljudskim pravima i slobodama u mainstream zemljama Zapada, gdje je povijesno rodno mjesto zla što se potom širi globusom. Pod licemjernom egidom "širenja demokracije te obranom zapadnih vrijednosti i našeg načina života". Sic. HRW-u ne pada na pamet pitati SAD, Francusku ili Veliku Britaniju zašto svoj "način života" ne žive kod kuće, ne u tuđim državama; "demokraciju" i "zapadne vrijednosti" razvijaju u svojim, ne u tuđim, prirodno drukčijim kulturama, običajima i tradicijama?

Prosto k'o pasulj, kazala bi slavenska braća s lijeve strane Dunava, Washington, Pariz ili London ne plivaju na oceanima nafte i plina kao pustinjski pijesak na Bliskom istoku, pa su i ljudska prava i slobode sasvim relativna stvar. Budući da je najveća zemlja na svijetu, tim energentima i drugim resursima najbogatija, Rusija, glavna točka na multikorporativnom radaru, američki strateško-sigurnosni autoriteti najvišeg ranga - recimo, Henry Kissinger i Andrzej Brzezinski - sustavno su razvi(ja)li teoriju o tzv. američkom 21. stoljeću (Donald Trump: America First), američkoj Euroaziji od Lisabona do Vladivostoka ili šahovskoj ploči, itsl. Eeee, da nema tog groznog Putina - koji terorizira svoj narod i čini strašne zločine u Siriji - kako bi se taj bogati beskraj lijepo vidio u zapadnom "vlasništvu".

Preko noći bi procvjetala sva ljudska prava. Sic. Baš kao što su procvjetala u Iraku,  Afganistanu, Libiji, Nigeriji, Ukrajini, Siriji..., gdje su "demokracija i naš način života" oktroirali disfunkcionalne režime. "Našem načinu života" najveća je muka što nikako ne uspijeva raspaliti nekakav Majdan na Crvenom trgu, jer je valjda, avaj, sam Kobin duh izmislio Putina - bivšeg tajnog špicla KGB-a, koji govori njemački bolje od Angele Merkel - pa se ne dâ impresionirati NATO/SAD-ovim jurišem na svoje nacionalno dobro. Uzvisio je Rusku Federaciju na rang respektabilne svjetske velesile. A taj ima tročetvrtinsku potporu naroda. Na užas zapadnih militanata. Jest da ruski lider nije nježna gardenija u uzornom demokratskom vrtu, ali jest inteligentan vladar, koji se ne plaši izazova i zna se držati korak-dva ispred onih što ga žele zaskočiti.

U antičkoj su Grčkoj za trajanja Olimpijskih igara, prije više milenija, prestajali ratovi i neprijateljstva među zavađenim polisima i sportski je, natjecateljski duh ujedinjavao u i vladare i puk što se iz tadašnjeg cijelog svijeta slijevao u pitomu Olimpiju. Humanost i plemenito rivalstvo u mirotvornom su ozračju na izvjesno vrijeme odagnali političke intrige, mržnju i sukobe. HRW-ovo sotoniziranje Rusije nogometnom bubamarom je u najmanju ruku nepristojno, nedostojno vrijednosti za koje se zalaže. Nogometni SP 2018. u Rusiji, baš zbog vrlo loših odnosa Zapada prema toj zemlji i općeg kritičnog stanja u svijetu najveći je sigurnosni izazov/rizik i za domaćina i za svijet. Bit će to, piše njemački Faz.net, "najveća sigurnosna operacija u povijesti nogometa". Putin i Rusija ne smiju si i neće dopustiti nikakve provokacije, kamoli terorističke ekscese, proturežimske nerede u ime ljudskih prava i sloboda, kršenje javnog reda...

U Rusiju će se tih mjesec dana svjetskog nogometa sliti ogroman broj ljudi sa svih kontinenata - jamačno i huligani, provokatori raznih nakana, možda i teroristi - pa sigurnost sudionika SP-a i građana nema alternativu. Putin je to više puta naglasio i ne krije da želi predstaviti Rusiju - u kojoj šest milijuna ljudi igra nogomet, a fanova je znatno više - kao "suvremenu i kozmopolitsku zemlju, važnu na svjetskoj sportskoj i političkoj sceni". Stoga SP 2018. ima prioritet, baš kao i Zimske olimpijske igre 2014. godine u Sočiju kada je samo za sigurnost potrošeno 1,4 milijarde eura. Dok Europa poprijeko gleda na Rusiju, njezine dionice sasvim solidno kotiraju u Latinskoj Americi, Africi i Aziji.

"Mi smo u informacijskom ratu", kazala je ovih dana predsjednica ruskog parlamenta Valentina Matvijenko. "Strani mediji se nabacuju blatom, ali sada će milijuni gostiju vidjeti pravu Rusiju, prave Ruse i rat informacijama na njih neće utjecati." Poznati oporbeni komentator Vasilij Utkin drži da ne treba uplitati politiku u nogometni SP: "Ni jedna zemlja ne bojkotira natjecanje, a strani navijači dolaze masovno. Već su sve ulaznice rasprodane. Većina navijača dolazi iz SAD-a, koji se uopće nije kvalificirao". Očekuje se oko pola milijuna stranih i oko 600.000 domaćih navijača, pa neki mediji tvrde da su Rusi toliko stranaca odjednom vidjeli samo kad su ratovali protiv Hitlera i Napoleona. Fifin šef sigurnosti Helmut Spahn, bivši šef odjela frankfurtske specijalne policije, rekao je u intervjuu  Deutsche Presse-Agentur: "Moja supruga će s mojom dvojicom mlađih sinova, koji imaju sedam i devet godina, sasvim privatno putovati kroz Rusiju i pogledati neke utakmice. Kad bih imao i najmanju sumnju da bi nešto moglo biti problematično, rekao bih: 'Ne radi to'".

Sigurnosni će sustav angažirati nekoliko stotina tisuća pripadnika gotovo svih rodova vojske, policajaca, tajnih agenata i raznih kategorija sigurnjaka ne bi li se preveniralo svaku (ne)moguću neugodnu možebitnost na štetu sudionika SP-a i ugleda Rusije u svijetu. Faz.net piše da "pred obalom Kalinjingrada plovi Baltička flota" (razarač, dvije fregate, četiri korvete i dva brza protuteroristička čamca) i da je "cijela zemlja puna operativnih snaga" (uključivo tenkove, helikoptere, protuzračnu obranu, transportere, itd.). Spahn tvrdi da su Rusi primijenili najviše sigurnosne standarde i da će sudionici SP-a minimalno osjetiti stanovita ograničenja.

h-alter