[caption id="attachment_34670" align="alignright" width="440"] Prijatelj životinja Luka Oman, pored maksi vega sendviča daje izjavu za javnost[/caption]

Na Svjetski dan vegetarijantstva, oko 12,30 sati, zatekao sam se u Zagrebu, u njegovom središtu, na Trgu bana Josipa Jelačića. Vegetarijanci okupljeni oko Prijatelja životinja upravo su realizirali ono što su na svojoj web stranici najavili:

Na Svjetski dan vegetarijanstva, 1.10. 2013. godine u 12 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, Prijatelji životinja napravit će vege sendvič dugačak preko 15 metara, kojega će građani moći degustirati, a onoga tko pogodi točnu dužinu sendviča očekuju vrijedne nagrade. Sendvič će biti napravljen od vege salame i kobasica s povrćem te izvrsnog novog umaka koji nosi europsku V-oznaku. Kako bi potaknuli ljude na veganski način života, aktivisti Udruge nudit će građanima informacije i besplatne tiskane materijale, a potpisivat će se i peticija za uvođenje vege obroka u javne institucije.

Mnogi okupljeni oko trpeze upisivali su svoje procjene koliko je dugačak vege sendvič, potom su nastavili čekati da nagradna igra završi kako bi „navalili“ smanjivati ovu deliciju. Kamere su hvatale lica i izjave intervjuiranih aktivista, među kojima je bio Luka Oman, predsjedik udruge Prijatelji životinja. Upravo sam naišao kad je zalažući se za prava životinja izjavio da brojka mučenih i ubijenih životinja na farmama zbog ljudske prehrane prelazi brojku od 50 milijardi godišnje.

Podržavajući tek načelno njihova nastojanja kad je riječ o prehrani odnosno podržavajući apsolutno njihova najstojanja da se mučenje životinja zaustavi, prenosimo još jedan fragment sa web stranice Prijatelja životinja: Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća. Prvo vegetarijansko društvo (Vegetarian Society) osnovano je 1847. godine.

Vegetarijanstvo

Vegetarijanstvo 2