Moj prošli članak na SBPeriskopu, Slavonski Brod ponovo u LJUBIČASTOM (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/slavonski-brod-ponovo-u-ljubicastom) izazvao je određenu polemiku među čitateljima. Istina, ne kao, koji dan poslije, Boris Dežulović! Ali to je skroz druga priča. Ovo o čemu sam (ponovo) ja pisao, to je trinaest godišnja agonija Brođana, tj. otkada znamo da je brodski zrak onečišćen!


Nažalost, ta trinaest godišnja agonija Brođana i zavrzlama sa onečišćenim zrakom i dalje traje! Po Europskoj agenciji za okoliš “Slavonski Brod je među tri najzagađenija grada u Europi”, bar tako je bilo prošle i pretprošle godine, o čemu su u lipnju pisali većinom svi mediji u Hrvatskoj, osim ovi naši iz Broda!


No nije samo problem što mediji nas uopće ne informiraju. Puno veći je problem da i politika šuti o svemu. Tako i brodska, hoću reći lokalna i regionalna, ali i državna… Čitam u jednom komentaru: “Još uvijek nitko nije se oglasio o brodskim (novim) visokim onečišćenjima u zraku. Ni gradonačelnik, ni župan, ni predsjednice Povjerenstva i Odbora za zaštitu okoliša, ni ravnateljica DHMZ-a… Kao da oni nisu o tome (bili) informirani. … Nekakvu iznimku jedino (je) čini(lo) Ravnateljstvo civilne zaštite…”!


Tako smo na dnevnik.hr-u početkom studenog mogli pročitati: “Zbog povećane koncentracije lebdećih čestica u zraku smanjena je kvaliteta zraka na mjernim postajama u Koprivnici, Kutini, Slavonskom Brodu i Zagrebu, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.” (https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/opet-smanjena-kvaliteta-zraka-stozer-posebno-istaknuo-cetiri-hrvatska-grada—682163.html).


To je bilo, kako smo i rekli, početkom, tj. 1. studenog, dok je u Slavonskom Brodu od početka listopada na mjernim postajama zrak skoro svaki dan bio u CRVENOM (onečišćen zrak), ali ponekad i u ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak)! Događalo se da je cijela Hrvatska bila u ZELENOM, ali brodske mjerne postaje su bile u CRVENOM!


Tako sam 22. listopada na ‘fejsu’ informirao (zainteresirane) Brođane da kako Nova TV kaže: “Grad s većim problemom od Zagreba … je Slavonski Brod”! … I kako su jučer ujutro ostale samo mjerne postaje u Slavonskom Brodu u CRVENOM, točnije, mjerna postaja na Jelasu u CRVENOM (onečišćen zrak), a ona kod Stadiona kraj Save u ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak), danas, to još uvijek su samo brodske mjerne postaje u CRVENOM!!! A cijela Hrvatska je u ZELENOM (vidi prilog!)! Je li ikoga briga za to?


I onda od posljednjih dana listopada, dok su neki mediji uobičajeno javljali ponovo o Zagrebu, “gradu gdje zrak među najonečišćenijima”, mjerna postaja u Slavonskom Brodu kod Stadiona kraj Save pedeset sati bila je u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak)!


Za to vrijeme (30. i 31. listopada) mjerene su iznimno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 od 203, 197 i onda opet 203 µg/m3, a PM2.5 od 181 i 195 µg/m3!!!


Nažalost dok ovo pišem (6. studenog popodne), suprotno očekivanjima zbog više dnevne jake kiše u Slavoniji i šire, mjerne postaje Slavonski Brod-1, Koprivnica-2 i Zagreb-3, prvenstveno zbog povišene jutrošnje koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u zraku, ponovo su u CRVENOM!


Na kraju pokušat ću pomoću dva, točnije tri grafikona približiti problem i ukazati na nedosljednost dosadašnjeg tumačenja problema brodskog onečišćenog zraka!


Na prvom grafikonu (vidi prilog!) s mjerne postaje u Slavonskom Brodu kod Stadiona kraj Save vidi se da je brodski zrak u intervalu od 17.10. do 04.11. većinom bio onečišćen. Točnije 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 skoro je kontinuirano bio iznad 25 µg/m3. A onda od posljednjeg dana listopada, mjerna postaja kod Stadiona kraj Save (skoro) pedeset sati bila je u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak)!


 Na sljedećoj slici koja u biti se sastoji od dva grafikona Europske agencije za zaštitu okoliša (http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index) vidi se, kako je onečišćenje brodskog zraka na mjernoj postaji na Jelasu, tj. 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u promatranom intervalu (od 31.10. do 06.11.) skoro kontinuirano bio iznad 25 µg/m3 (u CRVENOM)! Što je previše, previše je!


Dok na drugom dijelu slike vidi se da u posljednjih 365 dana, zrak je na mjernoj postaji na Jelasu u Slavonskom Brodu bio onečišćen 34,1%, jako onečišćen 8,9%, a izuzetno onečišćen 3,9%, što ukupno čini skoro 47% dana onečišćenog zraka u godini dana!!! Uz to, to ukupno onečišćenje svaki dan se povećava! Prošle godine u istom razdoblju to ukupno onečišćenje je iznosilo oko 42%!


I tu smo, gdje smo. Slavonski Brod ponovo je u LJUBIČASTOM! Nažalost, Slavonski Brod je u LJUBIČASTOM i onda kada nije u LJUBIČASTOM(!) jer skoro svaki drugi dan u posljednjih godinu dana brodski zrak je bio onečišćen!