Nedavno sam na stranicama SBPeriskopa zaista se iz srca izjadao vezano za brodski onečišćeni zrak. Pa tko ne bi?

U ovih trinaest godina otkako Brođani znaju da je brodski zrak onečišćen, a bilo bi puno točnije da kažem jako onečišćen(!), bezuspješno pokušavam raznim člancima, kolumnama, intervjuima, apelima, otvorenim pismama i drugim dopisima odgovornim institucijama, ali i s drugim dostupnim alatima građanske aktivnosti ukazati i političarima i upravama, od državnih, preko regionalnih, do lokalnih, da ovo što čine i ne čine, nije dovoljno, ali i nije ni pošteno, ni moralno prema Brođanima. No, bojim se da me nitko ne čuje!

Evo, već danima, točnije od početka listopada ponovo pišem i na ‘fejsu’ i na webu, kako je zrak skoro svaki dan na brodskim mjernim postajama češće u CRVENOM (onečišćen zrak), ali ponekad i u ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak)! Događalo se da je cijela Hrvatska bila u ZELENOM, dok su jedino brodske mjerne postaje bile u CRVENOM!

I onda u nedjelju, zadnjeg dana listopada, dok su neki mediji uobičajeno javljali o Zagrebu, gradu gdje zrak među najonečišćenijima u svijetu, mjerna postaja u Slavonskom Brodu kod Stadiona kraj Save više desetak sati bila je u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak)! Vidi prilog!

Da, u Hrvatskoj dalje se na mjernim postajama u njih desetak: Koprivnica, Kutina, Slavonski Brod, itd., pa i Zagreb-3, mjeri onečišćen zrak! Vjerojatno tu strašnu veliku ulogu imaju i meteorološki uvjeti, prvenstveno ta dugotrajna magla, ali možda i nešto drugo. Možda bi to stručnjaci mogli objasniti. Ali njih nigdje nema!

Kako na primjer tumačiti da je preksinoć (30. listopada) u 21 00 sat u Slavonskom Brodu kod Stadiona kraj Save mjerena je satna koncentracija lebdećih čestica PM10 od 203 µg/m3, a PM2.5 od 181 µg/m3!!! Vidi prilog! Te su koncentracije u posljednje vrijeme najviše mjerene koncentracije lebdećih čestica u listopadu na brodskim postajama!!!

Pitam se i to samo u posljednje vrijeme stoti put: I ikoga je briga za to?

Nažalost, stanovništvo Slavonskog Broda je djelomično ili potpuno i to nekakvom političkom digresijom uljuljano i uspavano u nekakav ‘zimski san’!  To stanovništvo Slavonskog Broda više nije ni svjesno što se to događa! No nije ni u mogućnosti odabrati pravu stranu istine o onečišćenom brodskom zraku.

Zaista, teško je u ovoj pandemijom zahvaćenoj situaciji razbuditi Brođane! No, tako je bilo i ranije, kada su političari, ali i većina stanovništva zaokupirani bili s problemima oko potresa u Zagrebu, Petrinji i Sisku, a još prije, prijemom Hrvatske u EU, aferom Agrokor, a da u međuvremeno provedene sve izbore i ne spominjemo.

Tako, ta 13-godišnja zavrzlama i agonija Brođana sa onečišćenim zrakom i dalje traje! Po Europskoj agenciji za okoliš “Slavonski Brod je među tri je najzagađenija grada u Europi”. Što su u lipnju objavili većinom svi mediji u Hrvatskoj, osim brodskih! Nažalost, mi u ovakvom okruženju živimo! Teško ga možemo promijeniti! A možda i ne želimo(?)!