Vjerojatno svi se sjećamo pomalo ‘nespretne’ izjave državnog tajnika, M. Horvata iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, izrečena u Saboru u veljači da je „Slavonski Brod malo kompleksnija priča“! Ovih dana ta izjava je imala svoj nastavak, pa na neku ruku i završetak.

Državni tajnik Mile Horvat je 12. svibnja 2022. godine prilikom prezentacije Konačnog  prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti zraka, drugo čitanje, u Hrvatskom saboru izjavio da će “izmjenama Zakona … lokalne jedinice biti odgovorne provoditi mjere za uklanjanje onečišćenja zraka, a ako ih ne budu provodile, plaćat će kaznu do 100 tisuća kuna.” (https://www.poslovni.hr/hrvatska/drzavni-tajnik-najavio-penale-evo-kome-prijete-kazne-od-50-000-do-100-000-kuna-4336785 ).

To je stvarno brutalno, no izgleda nema drugog jer napr. u Slavonskom Brodu, ako je riječ o onečišćenju zraka, onda zaista ništa više nije normalno. "Više puta smo na SBperiskopu pisali o trakavici zvanoj Akcijski plan, … (i tako) već duže od 4 godine se čeka na izradu Akcijskog plana i izrađeni su šest nacrta Akcijskog plana, a isto toliko ih je i odbijeno (sa strane Ministarstva) i još uvijek se ne vidi kraj.” (http://www.sbperiskop.net/objave/nikad-ne-reci-nikad-ili-trinaest-i-pol-godina-trajanja-agonije-brodana ). . I dokle tako? - pitamo sad. Eko-aktivisti u ovih trinaest pol godine maksimalno su odradili svoje! Na sve probleme su ukazali, što više putem Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka i (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša definirali (skoro sve) potrebne postupke, koji poslije nažalost, nisu ili su samo djelomično odrađeni. Politika i političari na svim razinama upravljanja (od državne, preko regionalne do lokalne uprave) problem su ‘uzorno’ nastojali gurnuti pod tepih.

No Europska unija i Europska komisija uvidjele i obavijestile još “2020. godine o povredi direktive o zaštiti zraka navodeći kako su doneseni akcijski planovi prespori u izvršavanju mjera smanjenja emisija” onečišćenja. Ne samo u Slavonskom Brodu, nego u cijeloj Hrvatskoj.

Nikako ne smijemo zaboraviti na činjenicu da prema izvješću Europske agencije za okoliš za 2020. godinu Slavonski Brod je bio treći najgori grad u Europi po kvaliteti zraka!”. I tu smo, gdje smo! Da se mene pita, ja bih zatražio da se vide svi zaključci Povjerenstva i (saborskog) Odbora! Neka se vidi što se od zacrtanog i realizirano, a što nije? Tko je sve kriv za brodski onečišćeni zrak? No tko eko-aktiviste pita?