Komisija koja je obilazila štandove u namjeri da najbolji i nagradi – šator Udruženja obrtnika nije vidjela niti ga posjetila kako bi ušao ili ne ušao u konkurenciju za nagrađivanje.  Da bi paradoks bio veći, predsjednik komisije koja je izabrala najuređeniji štand je Zvonimir Ćirić, predsjednik Obrtničke komore Brodsko-posavske županije, jedna od članova komisija je tajnica pri Komori, gđica Željka Pergl. Kako saznajemo još jedan član komisije bila je novinarka županijskog glasila Posavska Hrvatska Marija Kovačević.

Katarinski sajam, gradski je sajam u organizaciji Grada Slavonskog Broda, a njegovu realizaciju vode Razvojna agencija Grada i Poduzetnički inkubator.

Po prvi puta Udruženje obrtnika samostalno se uključilo u sajam. Sekcija tradicijskih i umjetničkih obrta napravila je plan predstavljanja na sajmu, te je uz pomoć stručne službe Udruženja i Predsjednice Udruženja i realiziran.

Prostor su, zbog djelatnosti starih zanata, zakupili na platou ispred dvorane Vijuš. Šator 10x5 m teško je ne vidjeti, pogotovo mijeh i živu kovačku vatru, i ne čuti zvukove kovanja u izradi potkova majstora Žamboka.

Međutim, komisija koja je obilazila štandove u namjeri da najbolji i nagradi - taj šator nije vidjela niti ga posjetila kako bi ušao ili ne ušao u konkurenciju za nagrađivanje.

Da bi paradoks bio veći, predsjednik komisije koja je izabrala najuređeniji štand je Zvonimir Ćirić, predsjednik Obrtničke komore Brodsko-posavske županije, jedna od članova komisija je tajnica pri Komori, gđica Željka Pergl. Kako saznajemo još jedan član komisije bila je novinarka županijskog glasila Posavska Hrvatska Marija Kovačević.

Dakle, obrtnici Udruženja pripremili su se za pregled štanda, opskrbili svim potrebnim kao dobri domaćini na štandu, ali nitko od navedenih članova komisije  nije došao.

Zašto? Predsjednik komore nije bio u mogućnosti razgovarati, niti dati odgovor na postavljeno pitanje. Tajnica komore, član komisija i službenik tih obrtnika nije  imala vremena pročitati dopis, odnosno kalendar događanja koji joj je bio upućen. Sličan je bio objavljen i na ovom portalu. Putem presice Udruženja koja bila održana u srijedu u 10.00h, vijest su prenijele sve radio postaje našeg područja.

Jesu li to zaslužili obrtnici Grada, koji plaćaju komorski doprinos od kojih ta ista Komora živi? Ako ih Komora nije smatrala kandidatima za obilazak i pregled, obrtnici zaključuju: netko je tu suvišan – obrtnici ili Komora?

S obzirom da će obrtnici, kao najžilavija snaga opstati, s takvim ponašanjem Županijska obrtnička komora sigurno neće ili barem ne bi trebala, ali to ne ovisi o njima, jer ne mogu uticati na Zakon o obrtu, ali na plaćanje komorskog doprinosa o kojem ovisi Komora, možda mogu.

U ovim uvjetima takva arogancija Komori zaista nije bila potrebna.

Kao što ni obrtnicima nije bila potrebna nagrada, nego posjet, uvažavanje i podrška za  njihov uloženi trud, kako bi građanima i posjetiteljima pokazali način na koji se  nekad radilo u Brodu. Zato postavka i nosi naslov  „Vratimo Brodu dušu“.