Na današnji dan, prije pedest godina BSK je ušao u Drugu saveznu ligu "Zapad".  Iz monografije Čudnovate zgode stoljetne "bubamare" (Stoljeće nogometa Brodsko-posavske županije 1909 - 2009.) Željka Čeglaja, pruzimamo dio teksta o tim veličanstvenim trenucima brodskog nogometa. .

Na današnji dan prije 50 godina ostvarila se dugo sanjana želja. BSK, predstavnik brodskog nogometa proglašen je za prvaka Hrvatske i plasirao se u Drugu svaveznu nogometnu ligu „ZAPAD“.

 

Tijekom prvenstva trener Stevan Stokić i tehniko Đuka Kovač imali su na raspolaganju slijedeće igrače: S. Miljković, A. Ćuk, A. Jerković, A. Pavičić, P. Kačar, F. Rosandić, S. Bida, Z. Čop, T. Čop, Z. Velički, S. Aračić, A. Gajger, I Gajger, T. Lojen, M. Kačar, M. Teskera, J. Crnković, E. Remić, A. Bogdan.

 

Prvaci Zona NSH, podijeljeni u dvije skupine, međusobno razigravaju za ulazak u Drugu saveznu ligu „Zapad“. Konkurenti BSK-a su odlični NK „Zagreb“ i NK „Bjelovar“. Komisija NSH izvršila je uvid opsega, dinamike i kvalitetet izvođenja radova na stadionu kraj Save u Slavonskom brodu, te je dopustila Brođanima sudjelovanje u kvalifikacijskim borbama. Sportski prijatelji s druge obale Save (NK „Nafta“) ustupili su pri tome svoje igralište na korištenje, a koje je udovoljavalo propozicijama.

 

BSK je odlučno započeo ciklus pobjedom u Bjelovaru – 3:0 (strijelci Bida, Teskera, Bogdan). Drugo kolo, na utakmicu u Bos. Brodu, privuklo je  4 000 gledatelja. Utakmica BSK – Zagreb 3:1 decenijama će se prepričavati među nogometnim gurmanima. Strijelci su bili Lojen, A. Gajger, i Remić, a za Zagebaše vrhovec iz kaznenog udarca.

 

Nakon nervozne, rastrgane i ne toliko dobre igre, ipak je u revanšu pobijeđen Bjelovar s 1:0 (strijelac Bogdan) na igralištu „Nafte“.

 

Nedjelja, prijepodne (10 sati) 17. Lipanj 1962. godine, stadion u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Presudna kvalifikacijska utakmica  Zagreb – BSK. Domaćinu je potrebna bilo kakva pobjeda.

 

U gledalištu brojni pristigli Slavonci, košarkaši brodskog „Radničkog“ na povratku iz Ljubljane, ali i neizmjerna moralna podrška organiziranih brodskih studenata u hrvatskoj prijestolnici, predvođeni Dražom Sabljakom.

 

Unatoč laganoj prednosti Zagrebaša i „broce“ su imali svoje prigode („Bajica“ Crnković je u 42. Minuti igre pogodio stativu). Situacija je dramatično otela početkom drugog poluvremena, izlaskom iz igre povređenog Lojena. I s igračem manje na terenu, beskompromisna, požrtvovna, fanatična igra u obrani, uspješno je odoljevala silnim napadima sve do 70. Minute. Nakon igranja rukom u kaznenom prostoru, dosuđen je jednaesterac za domaće. Tih trenutaka odvija se esencijani sukus ovih kvalifikacija. Trenutak odluke. Oči u oči akteri istovjetnog događanja u Bos. Brodu – Stipan Miljković, vratar i izvođač Vrhovec. Oduševljenje Brođana.  „Vule“ Miljković „skida“ penal iz svog desnog kuta gola izbacujući loptu u korner.