Uz šahovske klubove Holding Đure Đaković i Brod, Slavonski Brod od prije tri godine dana  ima i Šahovski klub invalida HVIDR-a Brod. To je jedanaesti šahovski klub u Brodsko-posavsjkoj županiji, a drugi šahovski klub invalida u Hrvatskoj koji se već drugu sezonu natječe u redovnoj IV Hrvatskoj šahovskoj ligi - istok. Nakon odigrana dva kola i dvije zabilježene pobjede, klub se nalazi na čelu tablice i ima ozbiljnu namjeru boriti se za plasman u 3. Hrvatsku šahovsku ligu-skupina istok.

O planovima za ovu godinu, stanju u ekipi, ali i poteškoćama u radu, predsjednik kluba Mato Opačak kaže.

„Osim natjecanja u prvenstvu četvrte lige, planiramo nastupiti i na 20. Državnom prvenstvu invalida Republike Hrvatske u Poreču gdje ćemo predstavljati Brodsko-posavsku županiju. Sudjelovat ćemo i na Kupu Hrvatske u Šibeniku koji će se održati u mjesecu svibnju. Organizirat ćemo i 3. Memorijalni turnir u znak sjećanja na našeg umrlog člana HVIDR-e, majstorskog kandidata Zvonka Vidakovića. Održat ćemo i turnire u prigodi Dana grada i 18 .Vojno redarstvene akcije Bljesak. Nastupit ćemo na 20. ŠNIDOR-u u Virovitici i 18. Igrama dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Sisku.

U ekipi imamo velike zaljubljenike u šah, invalide kojima  ova igra ujedno služi i kao terapijsko liječenje i tu nemamo nikakvih problema. Problema, kao i većina klubova, imamo s nedovoljnim financijskih sredstvima. Žalosno je da naš klub od Saveza invalida grada i županije nije dobio za svoju redovnu djelatnost ni kune već punih godinu dana“.

Opačak trenutno obnaša i dužnost izbornika Hrvatske reprezentacije u šahu za invalide.

Na početku mandata susreo se s nizom poteškoća.

„Kada sam prije četiri godine preuzeo reprezentaciju Hrvatske stanje u šahu invalida bilo je kastrofalno. Nije postojala nikakva dokumentacija niti se vodila evidencija sa svjetskih turnira, reprezentacija nije bila pripremljena za nastupe. Zato sam zahvalan svom prijatelju profesoru Ivici Kolakovskom koji mi je puno pomogao da ustrojimo reprezentaciju onako kako to mora biti. U Hrvatskoj trenutno imamo samo dva kluba invalidskog šaha, Stjepan Bosak u Zagrebu i HVIDR-u Brod u Slavonskom Brodu, što je katastrofalno. Ovih dana raspisan je novi natječaj za izbornika u šahu Hrvatskog paraolimpijskog odbora i odlučio sam da se na njega neću javiti. Svom nasljedniku ostavljam puno više nego što je mene čekalo na početku mog četverogodišnjeg mandata“.

Odlučio je svu svoju energiju i slobodno vrijeme posvetiti dvama klubovima čiji je predsjednik, šahovskim klubovima HVIDR-a Brod i Posavac Festung iz Ruščice.