Članovi ŠK Posavac iz Ruščice.Stoje: Ivan Rakić,Luka Čondić,Berislav Kodžoman,Jozo Kovačević,Ninoslav Ljubičić,Ivica Kolakovski,Dragan Pavić,Josip Majić,Branko Pekarik, Ilija Garić,Antun Rakić ,sjede ;Mišo Čuljak,Željko Štefančić,Darko Bajan,Benjamin Grgurević,Mato Opačak,Ivan Opačak,Ivan Tomić,Vlado Milec,čuće ; Franjo Matanović,Adam Talić,Zlatko Liović i Vedran Zmaić.

Ljubitelji šaha Brodsko-posavske županije znaju da je Šahovski klub «Posavac » iz prigradskog naselja Ruščice kraj Slavonskog Broda, najbolje ustrojen i organiziran klub na ovim prostorima pod vodstvom Mate OPAČKA. Da je tako, potvrđuju raznolike aktivnosti i brojni turniri koje priređuju entuzijasti ovog amaterskog kluba, ali zato prema ozbiljnosti i uvjetima prvoligaškog kluba. Od osnivanja kluba 03.09.1998. godine organizirano je 265 turnira, na kojima je nastupilo 6.576 igrača sa šire regije.

Šahovski klub «Posavac» prvi je utemeljio i pokrenuo Školu šaha u Brodsko-posavskoj županiji i to još 2001. godine. Tako je do danas kroz školu prošlo 90-tak kadeta i kadetkinja, a trenutno školu šaha pohađa 10 kadeta .Školu šaha vodi naši istaknuti šahisti: Antun Rakić, Dragan Pavić i Mato Opačak. Rezultati rada škole primjetni su već duže vrijeme, tako su naši kadeti više puta bili prvaci osnovnih škola Grada i Županije. ŠK ”Posavac ” u tri je navrata bio domaćin seminara za klupske i županijske šahovske suce. Klub je za 2011.godinu dobio zlatnu kovanicu za svoj primjeran rad u sportu od Brodsko-posavske županije.

Naši kadeti: Tena Kolakovski,Ivan Opačak,Adam Talić,Vedran Zmaijić,Jurica Tokić,Marija i Eva Martić,Lucija Grgurević,Brigita i Barbara Hiller,Kristina Rašić,Ivan Rakić,Benjamin Grgurević , Mateo Zeba , i Ivica Martić su proglašeni kao nadareni sportaši, u šahu. Najbolji kadet za 2005. godinu II. HŠL-Istok, je Adam Talić, također naš perspektivni kadet-junior, a nadarenim sportašem proglašen je na Brodsko-posavskoj županiji za 2007.godinu, junior Ivan Opačak. Pomladak kluba je nastupao na igrama Mladih u Splitu gdje su Sara Jaćimović 2011.godine i Lucija Grgurević 2013.godine zauzele 1. Mjesto u svojoj kategoriji .

Klub je pet godina zaredom vodio deset članova na ljetovanje u Biograd na moru, darovite polaznike škole šaha. 2006. godine pokrenuli smo svoju internet stranicu. Sve vijesti mogu se pratiti na stranici kluba sk-posavac.hr, a do sada je našu stranicu posjetilo 208 tisuća ljubitelja šaha i drugih znatiželjnika. Od aktivnosti, posebno ističemo da već 11 godinu klub organizira hodočašće u Međugorje gdje organizira otvoreni šahovski turnir. U 2007 godini klub je nastupao kao reprezentacija Hrvatske u Novom Sadu koja je zauzela 19. mjesto od 24 države.

Prvi sastav seniora takmičio se u Drugoj Hrvatskoj šahovsku ligi –Istok nakon 16 godina mukotrpnog amaterskog rada ostvario nam se san mala sredina pa smo postali drugoligaši. Najviše tereta u 2 ligi podnijeli su Mato Opačak, Željko Štefančić, Adam Talić, Ivan Opačak, Ivan Tomić, Branko Pekarik ,Darko Bajan, Ninoslav Ljubičić i Dragan Pavić.

Klub trenutno sada igra u trećoj Hrvatskoj ligi –Istok gdje je u prvom djelu prvenstva zauzeo 5. mjesto sa osvojenih 6 meč boda po pločama 16 bodova.

U klubu imamo 5 Majstorska kandidata. To su: Ivica Kolakovski, Branko Pekarik , Darko Bajan, Mato Opačak i Ivan Tomić ,7 prvokategornika, a to su: Ivan Opačak, Dragan Pavić, Željko Štefančić, Josip Majić, Ninoslav Ljubičić, Antun Rakić i Adam Talić; četiri drugokategornika, a to su: Ivan Opačak jr., Brigita Hiller,Franjo Matanović i Jozo Kovačević; četiri trećekategornika, to su: Miljenko Talić, Benjamin Gregurević, Barbara Hiller i Berislav Kodžoman, tri četverokategornika to su: Ivan Rakić,Tena Kolakovski i Barbara Hiller i tri vankategornika, to su: Lucija Ljubičić,Lucija Čondići Hrvoje Šmehil . Najbolji rejtingirani CRO igrač kluba je MK Branko Pekarik 2028 bodova , na međunarodnoj listi ELO se nalazi s 2006 boda .

Klub ima odličnu suradnju s Općinom Klakar i Brodsko-posavskom županijom, a surađujemo i sa županijskim udrugama. Članstvo kluba zahvaljuje svima koji pomažu radu kluba, a posebno sponzorima i donatorima, a ističemo: Brodsko-posavsku županiju, Općinu Klakar i Gornja Vrba, Festung Croatija Osiguranje, Građevinsko poduzeće Mrki, Angro knjigovodstvo usluge, Unikat Atelier –galerija, Turistička agencija Lunatours.

Zahvalni smo web portalima koji nas prate to su: Brod Portall, Sbonline, Sb dalje ,Ebrod, SBPeriskop i SBplus. Također zahvalni smo: Otvorenom radiju , Narodnom radiju, Radio Brodu, Radio Slavoniji, Sbtv-u, i, posebno, Posavskoj Hrvatskoj.

Posebno ističemo da klub okuplja i 6 invalida, koji su važni u redovitim aktivnostima u kojima daju veliki doprinos. Kroz protekli period klub je osposobio 7 šahovskih sudaca, 2 državna, 3 županijska i 2 klubska šahovska sudca koji danas aktivno sude šahovske mečeve.

Na kraju, klub se ne boji za svoju budućnost, jer polako stiže mladi naraštaj koji je garancija još boljih rezultata.

U Ruščici 16.08.2014.

Predsjednik kluba: Mato Opačak