Nemoguće ga je ne primjetiti. Mural s funkcijom reklame. Teško ju je izbjeći. Sliku mega opsega za Optiku Wachtler u ulici Petra Krešimira IV. Dozlaboga ružnu. S dvije-tri nijanse tamnoplave boje naslikane su na zidu četiri glave s idiotski nakrivljenim naočalama, uz logo ove zaista po svemu solidne i ugledne tvrtke. I to stoji pred očima prolaznika već godinama.

 

Isprana od sunca, kiše i strujanja zraka prepunog čestica prašine koje erodiraju površinu zida, ova zidna slika, naslikana neinventivno i površno, zapravo nagrđuje ulicu, grad, a pomalo i predodžbu o optičarskim velemajstorima Wachtler.

Reklamni grafiti ( to bi bilo preciznije određenje ovog gradskog rugla) koji svojim dimenzijama i upadljivošću skreće pozornost na obližnju optičarsku radnju Wachtler, i koji bi trebao povući za rukav sve kojima je potrebna  stručna i nadasve korisna skrb o njihovom vidu, čini mi se da polučuje neke druge efekte.

 

Optičarska radnja Wachtler po svemu je drukčija od svoje mračne, destimulirajuće ulične reklame. Radnja je svjetla, uredna, prostorno funkcionalna, sa sjajnim detaljima iz kojih se razaznaje da se radi o vrhunskim znalcima i visoko specijaliziranim trgovcima. Kako sami kažu na svojoj web stranici: S radom smo započeli 1992. godine kao nastavak obiteljske tradicije. Školovanjem i edukacijom, te polaganjem majstorskih ispita njezinog vlasnika postajemo 2004-te godine jedna od dvije majstorske optike u Slavoniji. Svi koji su poslovali s optikom Wachtler u to su se uvjerili. Imaju znanja i ukusa. Za naočale, ali za murale...

 

U ime građana s osjećajem za estetiku prostora apeliramo na vlasnike optike Wachtler da skinu ovu reklamu koja izaziva neugodan dojam i da zid presvuku s novim, bolje izvedenim motivima koji će oplemeniti izgled najprometnije ulice i grada u cjelini. Što prije – to bolje. Za sve.