Danas je Nova Gradiška ponovno tema u kojoj jednu od glavnih uloga igra Đurđa Aleksić, sada urednica Radija Nova Gradiška u vlasništvu SDP-ovca Željka Siladija, njezinog životnog partnera i akterica afere vezane za novac koji se prikupljao za liječenje Nore Šitum. Na djelu je, po svemu sudeći, i novi spin po kojem se roditelje male Nore, jer su tražili čiste račune, proziva kao one koji žele zaraditi na smrti svojeg djeteta

Udruga Hrabro dijete mala je organizacija u gradu koji, prema posljednjem popisu, nema ni 15 tisuća stanovnika. Osim prekrasnih izletišta u okolici, špica je u Novoj Gradiški popločana ulica s nizom kafića i trgovina što se probija na Trg kralja Tomislava gdje je, na rubu velikog, zelenog parka, smještena i gradska vlast.

Nova Gradiška dobila je svoju naslovnicu u "Jutarnjem listu" 2010. kada je SDP-ov gradonačelnik Josip Vuković optužen za podizanje kredita od 10 milijuna kuna na teret Grada, bez odobrenja  Gradskog vijeća. Aferu je otkrila Đurđa Aleksić, glavna urednica na Radiju Nova Gradiška. Istovremeno, optuženi je gradonačelnik vodio i drugu bitku, onu za lokalni radio u kojem je Grad tada imao 25 posto udjela.

Radio Nova Gradiška osnovan je u vrijeme Jugoslavije kada su lokalne radijske postaje otvarane u sklopu Narodnih sveučilišta. Nakon donošenja zakona koji je nalagao privatizaciju elektroničkih medija, registriran je kao d.o.o. u kojem je najveći pojedinačni udio od 25% imao Grad Nova Gradiška, dok je ostatak bio podijeljen među općinama. Zaposlenici radija otkupili su 2003. godine udio od općina temeljem dugovanja, jer općine nisu imale novca za poslovanje radija. Zaposlenici su dionice otplaćivali po kreditu iz svojih mjesečnih primanja vjerujući da ulažu u sigurnu budućnost. Policijska istraga pokrenuta 2005. godine tu je vjeru  dovela u pitanje.

Pokazalo se, naime, kako je izvlačenje novca s radija počelo već 2003. godine i to, za što je konkretno optužena Đurđa Aleksić, naplaćivanjem reklama, želja, čestitki i poruka uplatnicama koje se nikada nisu provele u blagajničkom poslovanju. Šteta od travnja 2003. do listopada 2005. procijenjena je na ukupno nešto više od 75 tisuća kuna. Druga točka optužnice tiče se goriva i putnih troškova na temelju čega je iz radija izvučeno još 100,5 tisuća kuna.

Tadašnji gradonačelnik, danas predsjednik gradskog vijeća Josip Mikšić, optužen je pak jer je kao predsjednik Skupštine radija odobrio isplatu minimalne plaće zaposlenicima dok im se razlika imala isplaćivati na ruke. Time je proračun RH oštećen za 256 tisuća kuna. Zanimljivo je kako se i u ovoj optužnici nagađa o tome koje je dužnosti Đurđa Aleksić stvarno obavljala na radiju jer, iako je na isplatnicama potpisana kao blagajnik, službeno to nije bila.

Policijska istraga 2007. rezultirala je istražnim zahtjevom županijskog Odvjetništva no početak suđenja još se čeka. Godinu dana kasnije, par mjeseci uoči lokalnih izbora, na radijskoj Skupštini koju je vodio tada još aktualan gradonačelnik Mikšić, odlučeno je kako radio više neće "biti igračka gradskih vlasti". Dogovoreno je kako će zaposlenici svoje udjele dati Radi Aleksiću  na upravljanje. Tako je Grad prestao biti najveći pojedinačni vlasnik, a Rade Aleksić, danas pokojni suprug Đurđe Aleksić i tehničar na radiju, postao je direktor i, kako će se pokazati, vlasnik radija.

Par mjeseci kasnije, račun radija završava u blokadi i Aleksić otvara tvrtku u svojem 100 postotnom vlasništvu na čiji račun prebacuje ukupno poslovanje radija. Između ostalog, podiže i kredit uz zalog dionica kojima je upravljao, ali nikada nisu bile prepisane u njegovo vlasništvo. No, da oko toga postoji nesporazum dioničari su shvatili tek nakon što su pokušali dobiti svoje udjele natrag.

Na lokalnim izborima 2009. Josip Mikšić gubi vlast, a gradonačelnik Nove Gradiške postaje SDP-ovac Josip Vuković. Iste godine novi je gradonačelnik tražio reviziju poslovanja koja je otkrila brojne nepravilnosti zbog čega suvlasnici traže natrag svoje udjele. Aleksić tvrdi kako su i vlasništvo prenijeli na njega i odbija ih.

U trenutku kad Vuković završava na naslovnici dnevnih novina, u Novoj Gradiški traje bitka za radio. Na Skupštini 2010. zaposlenici i gradonačelnik smjenjuju Radu Aleksića no, kako spor oko vlasništva još nije bio riješen, Aleksić je u registru Trgovačkog suda i dalje vođen kao direktor tvrtke koja je bila vlasnik dozvole za emitiranje radija.

Kako bi radio nastavio poslovati, Grad kaovlasnik 25%, s grupom zaposlenika kojima su osporavani njihovi udjeli od oko 35% ukupno, osnovali su  novu tvrtku. Radi Aleksiću, koji je bio formalni direktor radija, zabranili su pristup. I ovo je Novu Gradišku dovelo na stranice nacionalnih medija u priči pod naslovom "Slučaj žute trake" koja je sugerirala kako gradonačelnik Vuković guši novinarske slobode.

Zaposlenike koji su na Radiju Nova Gradiška proveli svoj radni vijek da bi na koncu ostali razvlašteni, bez posla i bez udjela, u toj se priči nije spominjao. Oni i danas radije šute o tome što ih je natjeralo da svoje dionice predaju na upravljanje kolegi osumnjičenom za izvlačenje novca s radija.

Kada su sudskom presudom u veljači 2011. razvlašteni radnici konačno svoje dionice dobili natrag na raspolaganje, one nisu više vrijedile ništa. Dozvolu za emitiranje samo dva dana prije sudske presude Aleksić je prebacio na tek osnovanu tvrtku SDP-ovca Željka Siladija.

Danas je Nova Gradiška ponovo tema u kojoj, ponovo, jednu od uloga igra Đurđa Aleksić, sada urednica Radija Nova Gradiška u vlasništvu Siladija, njezinog novog životnog partnera. Na djelu je, po svemu sudeći, i novi spin u kojem se  roditelje Nore Šitum, jer su tražili čiste račune, proziva kao one koji žele zaraditi na smrti svojeg jedinog djeteta. Pritom se ne barata nikakvim dokumentima i dokazima, a tražene se informacije i dalje izbjegava predočiti u javnosti.

Izvor: Forum.tm