Dok pišem ovaj tekst potencijalni mandatar i premijer, predsjednik stranke što je uvjerljivo pobijedila na nedavnim parlamentarnim izborima, Središnji odbor, Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a upoznaje s novom arhitekturom Vlade, rješenjima za pojedina ministarstva i budućim koracima koje će poduzeti.

Mnogo se protekloga tjedna ”šuškalo” o tome kako će Andrej Plenković Ministarstvo hrvatskih branitelja Tome Medveda spojiti s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske. No ništa od toga! Ministarstvo branitelja ne seli na Trg kralja Petra Krešimira.

Branitelji koji danas ništa osim sebe ne brane očito ne žele u Ministarstvo koje u svom imenu ima imenicu iz koje je izveden i njihov naziv. I logično je da ne žele jer oni nisu aktivni, nisu u funkciji u razdobljima u kojima Vladu ne vodi SDP. Miruju. I oni i plinske boce.

Oni i nisu više branitelji. Bili jesu (barem većina), ali više nisu i u svim zemljama osim naše zvali bi se veteranima Domovinskog rata kako bismo ih mogli razlikovati od aktivne vojske.

Uostalom uniforme, a ponekad i majice ”čudne” boje i ”čudna” nazivlja, oblače tek za fešte, obljetnice i provokaciju Zorana Milanovića i ”Pupija krivog za sve” – jer ih to osobito veseli.
Branitelji koji danas ništa osim sebe ne brane očito ne žele u Ministarstvo koje u svom imenu ima imenicu iz koje je izveden i njihov naziv. I logično je da ne žele jer oni nisu aktivni, nisu u funkciji u razdobljima u kojima Vladu ne vodi SDP. Miruju. I oni i plinske boce

U preostalome razdoblju miruju. Zitto su, što bi rekli moji Fiumani. Ušuškani su u prava i privilegije osvojene kampiranjem u Savskoj 66 i bespoštednoj borbi s Fredom Matićem pa stoga ni riječ nisu rekli kontra aktualne vlasti Hrvatske demokratske zajednice i njezina (svoga) ministra Tome Medveda.

Zna se protiv koga se odvrću ventili i prijeti, a zauzvrat im se onda čine i ustupci, vodi računa o ”statici” i plinskim instalacijama kad se crta nova arhitektura Vlade.

Ministar Medved isturio je svoja široka veteranska pleća i sačuvao leđa Andreju Plenkoviću od strelica ljute desnice, i u stranci i na izborima, a to ima svoju cijenu. Potpredsjedničko mjesto u Vladi i nema spajanja i seljakanja. Branitelji su kano klisurine, kano SUBNOR. Vječni.

Teško je, dakle, bar zasad zaključiti što će to novu Vladu učiniti manjom, ekspeditivnijom i operativnijom što uporno javnosti ponavljaju svi viđeniji hadezeovci kad im novinari tutnu krušku pod njušku.

Tako se barem čini iz kratkog obraćanja potencijalnog mandatara Plenkovića novinarima koji su ga čekali nakon sastanka. Izvijestio je kako Gordan Jandroković više nije glavni tajnik Nacionalnog vijeća već će biti ”samo” predsjednik Sabora, a funkciju glavnog tajnika preuzima njegov tridesetogodišnji prijatelj i stranački kolega Kruno Katičić. Potpredsjednici Sabora iz HDZ-a ostaju Željko Reiner i Ante Sanader…

Sve u svemu: Same old. Same old.

Nešto je ipak novo. Bolje rečeno nije viđeno još od Sanadera.

Drugi potpredsjednik Vlade iz redova manjine mogao bi hertzinfarkta koštati čelnika Domovinskog pokreta, jer će mu iz svakodnevnog obraćanja izbiti Milorada Pupovca, kao vječnoga Pedra, kao generalnog krivca za sve loše u Hrvatskoj, a to je njemu i Zlatku Hasanbegoviću donedavno značilo pola svakog obraćanja javnosti, bez obzira na to što ih se i na koju temu pita.

”Pupi im je kriv za sve!”

Kriv što je živ i građanin Republike Hrvatske. Kriv što je rođen, odgojen i obrazovan u Hrvatskoj, što je za vrijeme rata ostao u Domovini, a kao lingvistu mu je i taj hrvatski, u koji se oni i njihovi simpatizeri tako zdušno kunu, barem za tri koplja bolji od njihova.
Drugi potpredsjednik Vlade iz redova manjine mogao bi hertzinfarkta koštati čelnika Domovinskog pokreta, jer će mu iz svakodnevnog obraćanja izbiti Milorada Pupovca, kao vječnoga Pedra, kao generalnog krivca za sve loše u Hrvatskoj, a to je njemu i Zlatku Hasanbegoviću donedavno značilo pola svakog obraćanja javnosti

Užas, pa kojeg iskrenog nacionalista ne bi nervirao taj ”njihov”, a jezikom, kulturom, a bogme i dosljednim priklanjanjem vlasti HDZ-a – naš!

Nade ipak ima. Saborski veteran ne želi u izvršnu vlast. Neće potpredsjedničko mjesto u Vladi. Veli kako njegove ambicije sežu do Filozofskog fakulteta na kojemu još uvijek radi kao profesor i zastupničkog mjesta u Saboru na koje je više puta legalno izabran kao kandidat SDSS-a.

Potpredsjednik Sabora iz redova manjina bit će ponovo Furio Radin, a Vlade po svoj prilici Boris Milošević…

Trojac Hasanbegović, Raspudić, Škoro morat će dakle nedostatak ideja i politika, koje bi zastupali iz pozicije konzervativaca, i svoje šovinističke strelice preusmjeriti na Pupovčevu alternativu, na čovjeka za tu svrhu još atraktivnijeg prezimena (mada takvih ima i u HDZ-u) – na Borisa Miloševića kojeg SDSS predlaže za Plenkovićeva potpredsjednika koji bi se bavio društvenim pitanjima i ljudskim pravima…

Pupovčevo odbijanje i neambicioznost kad je izvršna vlast u pitanju ozbiljno bi mogla narušiti pripremljene govore ovoga trojca za sjednicu Sabora koja će odlučivati o sastavu Vlade. Vadit će se vjerojatno kako su oni kontra pozitivne diskriminacije za manjine uopće i onda okomiti i na novog kandidata, jer oni poput Vučića teško funkcioniraju bez neprijatelja s ”druge strane”.

No kako bilo da bilo ”Pupi” može odahnuti, jer zbog nedavne prošlosti čak i zvuči bolje ”Milošević je kriv za sve!”…

Moje saučešće novom potpredsjedniku Vlade.

autograf