/SBPeriskop

Prvo su došli po Asangea: Slovenska grupa Leibach snimila pjesmu u čast Asangea i svih ostalih "zviždača"

Sloboda, Glazba
Objavio: sbperiskop"Mi dolazimo i sa istoka i sa zapada, dišemo kao jedan, živimo u slavi ili umiremo u plamenu. Borimo se za tebe, za slobodu."

Ovako glasi deo pesme "Whistleblowers 2.0" koju je kultni slovenački bend "Lajbah" snimio u čast Džulijana Asanža i svih ostalih "zviždača" odnosno uzbunjvača, Edvarda Snoudena i Čelsi Mening, koji običnim ljudima otkrivaju istinu o svetu u kojem žive.

Pesma je na "Jutjubu" zvanično objavljena 17. juna, tik pred početak jedinstvenog globalnog događaja "Prvo su došli po Asanža", u sklopu kojeg se u deset svetskih metropola održavaju konferencije s ciljem da se Asanž oslobodi.

Osnivač "Vikiliksa" se već petu godinu nalazi u zgradi Ambasade Ekvadora u Londonu, koja mu je pružila politički azil.

Akciju "Prvo su došli po Asanža" podržali su Noam Čomski, Vivijen Vestvud, Janis Varufakis, i ostale svetske uticajne ličnosti. Jedan od deset gradova u kojima je održana ova akcija je i Beograd.


 4 Komentara

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik

Maki 24.06.2016 07:06

Leibach je vertikala u svakom smislu. A glazbena numera je fenomenalna. Mi ćemo samo slušati i pjevuckati. Takva je publika... sretna što ju se ne tuče.

Vagabundo 24.06.2016 06:56

Zaboravih dodati - ne bih se čudio da netko ustvrdi kako je Janša bio udbaški suradnik i istaknuti pripadnik SKJ. U stvari, sigurno je, samo treba dati istraživačima vremena.

Vagabundo 24.06.2016 06:54

Kako su subverzivno djelovali u diktaturi, nastavili su to i u demokraciji. Ostali su svoji do kraja. Gotovo je nevjerojatno da su nekada pripadali istom kulturnom i političkom krugu oko Mladine zajedno s Janezom Janšom.

To su upravo odlična dva primjera naše nedavne povijesti:

Janša koji je rušio da bi uzjašio i
NSK koji su rušili nešto jer je nevaljalo i teulo

Sonja 21.06.2016 06:53

Važan glas pobune protiv institucionalnih nasilnika. Bravo Leibach!