Jedan od najpopularnijih crtanih likova svih vremena Miki Maus prvi put u javnosti se pojavio 15. maja 1928. godine.

Ovaj lik iz animiranih filmova i stripova je postao ikona The Walt Disney Companyja, a stvorili su Volt Dizni i Ub Iverks. Glas mu je od 1928. godine posuđivao sam Volt Dizni, što je nastavio i činiti sve do 1947. godine. Prvobitno je bilo plairano da ovaj lik nosi ime Mortimer Maus, ali supruga od Diznija mislila je da je to ime previše žensko, pa je sljedeći prijedlog bio Miki.

Ovaj antropomorfizirani miš je evoluirao od toga da jednostavno bude lik u animiranim filmovima i stripovima kako bi postao jedan od najprepoznatljivijih simbola na svijetu.

Lik Miki Mausa potekao je od pravog miša koji je živio u Kanzas Sitiju u Diznijevom društvu, a on nas je uvijek podsjećao na to da je njegov životni rad upravo vezan za njega. Crvene pantalone i velike žute cipele gradile su Diznijevu karijeru, uspješno i bogato, a za njim su uslijedili i svi ostali likovi koji su upotpunili dječiji svijet.

Miki Maus se 1935. godine po prvi put pojavljuje u boji a ubrzo nakon prve filmske uloge pojavljuju se i prvi proizvodi sa njegovim štampanim likom. On najviše voli društvo Šilje i Horacija, ne odvaja se od svog psa Plutona a ljubav njegovog života je Mini, koja mu uliva samopouzdanje i hrabrost da se kao detektiv pravedno bori protiv svih zala svijeta.

 

Preuzeto s portala: www.6yka.com