Kada je Milijan Brkić- Vaso objasnio da se za popunjavanje ključnih mjesta u ministarstvima mogu angažirati samo dokazani domoljubi, nisam uspio odgonetnuti kako će se utvrđivati količina i kvaliteta domoljublja svakog kandidata. Na temelju mnogih izjava i napisa s fb profila pripadnika domoljubne koalicije, te utisaka koje već ustoličeni ostavljaju, pokušao sam malo posložiti elemente domoljublja od kojih bi se skrojili odgovarajući fizičko-intelektualno-moralni profili kadrova koje bi Vaso kooptirao u “vapijuće” urede.

Iz većeg broja objavljenih misli ili izjava, odnosno postupaka viđenijih , lik pravog domoljuba trebao bi imati sljedeće kvalitete:
-       Dužan kao Milijan Brkić i Bernardica Juretić.(1)

-       Odrešit kao Božo Petrov, koji u zadnje vrijeme ništa ne zna pa samo šuti.

-       Moralan kao Tomislav Karamarko (“Pustite sad što je moralno a što nemoralno”)

-       Odvažan kao Robert Podolnjak (hoću-neću biti predsjednik Sabora).

-       Ljubi sve ljude u Hrvatskoj kao biskup Košić (osim, dakako, “komunista”)

-       Uvjerljiv kao Tomislav Karamarko(2)

-       Blagoslovljen kao Mijo Crnoja.

-       Iskren kao Tomislav Panenić (saga o stiroporu)

-       Stasit kao Velimir Bujanec

-       Uvjeren   da je oslobođenje Istre, Dalmacije, otoka, Međimurja Baranje 1945. godine zapravo najobičnija floskula, kao Zlatan Hasanbegović

-       Simpatičan kao Miro Bulj.

-       Progresivan kao Ladislav Ilčić

-       Elokventan kao Tim Orešković. (oni će “sjesti dole” i “imati diskusiju“).

-       Kulturan kao HDZ-ova proslava izborne pobijede

-       Tolerantan kao Ivan Kirin (Je li znate vi tko sam ja?)

-       Nepopustljiv kao Ines Strenja Linić.

-       Izvježban na selektivno slušanje kao Ivan Tepeš, (Da ne čuje ustaški pozdrav od 100 decibela.)

Tu bi se još mogle naglasiti neke opće kvalitete koje svaki kandidat mora imati, kao:

-       Ima plava prsa.

-       Gleda udesno

-       Deklarirani vjernik, koji ne gleda dnevnik već čita Brkićev diplomski, i u jutro moli “Oče naš”.

-       Dizajniran bez evolucije

-       Provjereni Antin-fašist

-       Protivnik stvaranja posebnih staleža u društvu (osim braniteljske populacije, kojoj uz već postojeće privilegije treba dodati domoljubni dodatak).

-       Efikasan kao Vlada pri imenovanju rezervnog ministra branitelja.

-       Agitator jedinstva svih Hrvata, bez obzira na socijalni status, zaposlenje, regionalnu ili županijsku pripadnost, političko i vjersko opredjeljenje, nacionalnost, rodnu pripadnost etc …

-       Pouzdan kao Most nezavisnih lista

-       Dovoljno dresiran da jasno razaznaje onoga koji govori protiv HDZ-a, jer takav je i protiv hrvatskog naroda.

-       Uljudan kao predsjednicin donator Zdravko Mamić.

-       Zagovornik istinske demokracije, ali bez medijskih prepreka, kao Željko Glasnović

Svestran kao Kolinda Grabar-Kitarović (studira, seli, lijepi pločice, vozi kombajne, trajekte i helikoptere, pravi kobasice, čvarke, i nove riječi, rukuje oružjem…

Ne znam je li Milijan Brkić koristio sve elemente ovog predloška, ali je sigurno kako je provjera morala biti temeljita i naporna. Kako za provjeravane, tako i voditelja provjere.

Uspopredio sam svoje “kvalitete “ s ovim elementima i zaključio da se nikako ne uklapam u profil pravog domoljuba, pa se neću ni javljati na “natječaj”. Zapravo, ne znam je li taj “natječaj” igdje objavljen?

A znate li vi, poštovani čitatelji?

_____________________________

(1) Brkić ima dva kredita i jednu pozajmicu. Prvi kredit podignut je na ime njegove supruge na iznos od 162.059 eura na razdoblje od 25 godina uz kamatnu stopu 5,75 posto.                                                                                          Drugi kredit podigao je 2008. godine na iznos od 200.000 eura na rok od 30 godina uz kamatnu stopu 2 posto. Iznos mjesečne rate za otplatu ovog kredita iznosi 739 eura.                                                                                                             Brkić ima i jednu pozajmicu koju je uzeo od dotičnog Ante Gašpara 2007. godine u iznosu 571.350 kuna.                                                                                      Mjesečna neto plaća Bernardice Juretić. je 15.188 kuna. Od 2010. godine otplaćuje kredit od 185.787 eura za koji joj mjesečna rata iznosi 1200 eura. Iste godine podigla je i kredit od 30 tisuća eura za koji mjesečno plaća 348 eura.

(2)”Vlada Domoljubne koalicije već prvog dana građanima će poslati jasnu poruku kako će upravljati državom. Smanjit ćemo broj ministarstava, ukinuti paralelne strukture. Tvrtkama u vlasništvu države smanjit ćemo broj članova, a njima više neće upravljati političari, nego stručnjaci. Njihove plaće moraju biti prilagođene okolnostima u kojima živimo, a ne sinekura za brzo bogaćenje” – kazao je Karamarko.