Autor: Aleksandar Čolić, Avokado   ANALIZA - Jeste li se zapitali gdje investirati svoj novac u narednom periodu? Sigurno da je ovo velika dilema, i da je potrebno pažljivo proučiti sve opcije.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko investicijskih opcija za koje se čini da će biti dobar izbor u narednom periodu.

Ulaganje u investicijsko zlato

Investicija u zlato oduvijek je smatrana “sigurnom lukom”, posebno u vremenima ekonomske nestabilnosti. Statistike pokazuju da je u 2023. godini globalna potražnja za zlatom porasla za 18%, naglašavajući njegovu neospornu vrijednost kao najbolji načini za ulaganje novca i dugoročnu investiciju. 

Statistika kupovine zlata u 2023.

Prema najnovijim izvještajima, globalna potražnja za zlatom zabilježila je značajan rast tokom 2023. godine. Centralne banke su u prvom kvartalu kupile preko 228 tona zlata, povećavajući svoje rezerve.

Ovaj trend rastućeg interesa za zlato dijelom je posljedica geopolitičkih tenzija i ekonomske nesigurnosti, koja je podstakla centralne banke i investitore da se okrenu sigurnim ulaganjima.

Investitori su također povećavali svoja ulaganja u fizičko zlato i zlato u obliku ETF-a, što je doprinijelo ukupnom rastu potražnje tokom cijele godine.

Prednosti investiranja u zlato

Investiranje u zlato je tradicionalno siguran potez. Zlato posjeduje intrinzičnu vrijednost koja nije podložna inflaciji. Ovo svojstvo zlata čini ga neizostavnim dijelom svake ozbiljne investicijske strategije, posebno u vremenima ekonomske neizvjesnosti. Pored toga, zlato se koristi kao zaštita protiv valutnog rizika, čime se smanjuje volatilnost portfolija.

Zlato je likvidna imovina globalnog opsega. Takođe, ono nije direktno povezano sa ekonomskim dešavanjima - čisto ekonomski pad ne znači nužno pad vrijednosti zlata. Naprotiv, u mnogim slučajevima ekonomske krize, vrijednost zlata zapravo raste.

Pored toga, rastuća globalna potražnja za zlatom ukazuje na njegovu stalnu popularnost. Statistike iz 2023. govore da je došlo do značajnog povećanja u kupovini zlata, što potvrđuje da investitori i dalje smatraju zlato pouzdanim sredstvom za očuvanje vrijednosti. Ova tendencija rasta pruža dodatnu sigurnost za buduće ulagače.

Zeleni energetski sektor

Zeleni energetski sektor, koji obuhvata obnovljive izvore energije poput vjetra, solarne i hidroenergije, pruža izuzetne investicione prilike. Statistike ukazuju da će tržište obnovljivih izvora energije rasti po stopi od 8.6% godišnje do 2025. godine, prema Međunarodnoj agenciji za energiju. Ova oblast privlači sve veću pažnju investitora zbog ekoloških benefita i dugoročne održivosti. 

Evropska unija, na primjer, planira da uvede strože propise o emisiji ugljen-dioksida, što će dodatno podstaći ulaganja u zelenu energiju. Stoga, investiranje u ovaj sektor može donijeti ne samo novčane, već i ekološke koristi, što ga čini privlačnim izborom za moderne investitore.

Porast u obnovljivim izvorima energije

Porast u investiranju u obnovljive izvore energije bilježi se širom svijeta, kako zbog ekoloških tako i ekonomskih razloga.

 • Solarna energija: Najbrže rastući sektor sa smanjenjem troškova tehnologije.

 • Energija vjetra: Rast od 10% godišnje, sa značajnim ulaganjima u priobalne vjetroparkove.

 • Hidroenergija: Povećanje kapaciteta, posebno u zemljama u razvoju.

 • Biomasa: Stabilan izvor koji koristi otpadne materijale za proizvodnju energije.

 • Geotermalna energija: Dugoročna investicija sa visokim potencijalom u vulkanskim područjima.

U 2023. godini, globalna ulaganja u obnovljive izvore energije porasla su za 20%. Ova vrsta ulaganja nije samo isplativa već doprinosi i smanjenju emisije štetnih gasova.

Ključne kompanije u zelenoj energiji

Neke od najznačajnijih kompanija na polju zelene energije vode tržište kroz inovacije i održivost.

 • Tesla, Inc.: Pionir u razvoju baterijskih sistema i solarnih panela.

 • Vestas Wind Systems: Svjetski lider u proizvodnji vjetroturbina.

 • NextEra Energy, Inc.: Predvodi obnovljive izvore kroz solarne i vjetar parkove.

 • Ørsted: Fokusira se na razvoj priobalnih vjetroparkova.

 • First Solar, Inc.: Specijalizovana za fotonaponske (PV) solarne sisteme.

Tehnološke inovacije

Tehnološke inovacije predstavljaju ključni pokretač ekonomskog rasta i transformacije industrija u cjelini. Promjene, nove tehnologije i unapređenja u sektorima kao što su umjetna inteligencija (AI) i Internet stvari (IoT) nastavit će redefinirati tržišta, stvarajući nove prilike za investicije.

Novija definicija "pametnih" i "samostalnih" sistema donosi značajne promjene u načinima na koje živimo i radimo.

AI i strojno učenje

Umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje (ML) utječu na različite industrije transformišući poslovne modele i operacije.

 • Automatizacija poslovnih procesa: Smanjenje troškova i povećanje efikasnosti.

 • Personalizacija korisničkog iskustva: Poboljšanje zadovoljstva korisnika putem analize podataka.

 • Prediktivna analitika: Preciznija poslovna predviđanja i donošenje odluka.

 • Razvoj pametnih proizvoda: Povećanje funkcionalnosti proizvoda kroz AI integracije.

AI omogućava kompanijama da optimiziraju operativne procese i poboljšaju donošenje odluka na osnovu podataka.

Mašinsko učenje pomaže u analizi velikih količina podataka, čime se omogućavaju preciznije prognoze i strategije.

IoT i pametne tehnologije

Internet of Things - Internet inteligentnih uređaja (IoT) predstavlja mrežu povezanih uređaja, sistema i servisa koji komuniciraju i razmjenjuju podatke putem interneta, optimizujući procese u svim industrijama.

IoT uređaji omogućavaju prikupljanje, analizu i primjenu podataka u realnom vremenu. Samim tim, IoT otvara nove mogućnosti za poslovne prilike, povećanje efikasnosti i korisničkog zadovoljstva.

Integracija IoT sa pametnim tehnologijama omogućava preduzećima da unaprijede svoje operacije i ponude prilagode korisnicima.

Najnovije analize pokazuju da je tržište IoT uređaja raslo prosječnom godišnjom stopom od 15% u posljednjih pet godina.

Na međunarodnom tržištu, očekuje se da će broj IoT uređaja dostići 75 milijardi do 2025. godine.

Ove opcije za ulaganje predstavljaju neke od najboljih u posljednje vrijeme. Kada se upustite u ulaganje, najbolje je da se konzultirate sa stručnjacima i detaljno razmotrite sve opcije kako biste donijeli pravu odluku.

seebiz