She-Hulk


She-Hulk je jedna od najpopularnijih heroina izdavačke kuće Marvel. Kreirali su je Stan Lee i John Buscema u stripu Savage She-Hulk #1, izdatom u februaru 1980. godine.

Stan Lee je uradio scenarij samo za prvi broj serijala, a kreirana je zbog Hulkove TV serije. U slučaju da se She-Hulk prvi put pojavila u sklopu TV serije, prava na njen lik bi imao CBS, pa ju je Marvel kreirao kako bi to spriječio.Savage She-Hulk #1 - prvo pojavljivanje She-Hulk 

She-Hulk, pravim imenom Jennifer Walters, je rodica Bruce Bannera, poznatijeg kao Hulk. Odrasli su skupa, ali su ih različite karijere razdvojile: Bruce će postati znanstvenik i stručnjak za gamma radijaciju, dok je Jen odlučila da se bavi pravom.

Gangsteri Nicholasa Traska, neprijatelja njenog oca, ranjavaju Jennifer, a Bruce joj daje svoju krv kako bi joj spasio život. Transfuzija Bruceove krvi omogučuje Jen da se transformiše u She-Hulk. Za razliku od Brucea, koji se pretvara u Hulka kada je pod stresom, Jen može da kontroliše svoje transformacije.

Njen odvjetnički posao će dovesti do toga da često brani superheroje, ali i njihove neprijatelje. Bila je i članica Avengersa, Fantastic Four, Heroes for Hire, Defendersa, Fantastic Forcea, Fearsome Four, FFLady Liberators i agentica S.H.I.E.L.D.-a i A.R.M.O.R.-a. No, ono što Jen čini posebnom nije samo veliki broj timova kojima je pripadala, već to što je jedna od rijetkih Marvelovih likova koji znaju da su lik iz stripa.

Tu sposobnost joj je dao slavni američki scenarist i crtač John Byrne u serijalu Sensational She-Hulk. Budući da je svjesna da je lik iz stripa, mogla je "pregovarati" sa svojim scenaristom ili urednikom da joj pomognu u nevoljama. Njena sposobnost "razbijanja četvrtog zida" joj je pomagala i u njenom odvjetničkom poslu, pa je tako nerijetko za svoje dokaze iznosila stare stripove.Sve tri She-Hulk (s lijeva na desno): Red She-Hulk, Lyra i She-Hulk.

Osim Jennifer Walters, ime She-Hulk su nosile još dvije osobe.

Prva je Lyra, djevojka iz paralelne dimenzije u kojoj muškarci i žene ratuju već skoro cijelo stoljeće. Njen otac je Hulk, u toj dimenziji smatran najjačim herojem našeg doba, a majka joj je Thundra, koja je smatrala da bi dijete nje i Hulka moglo okončati krvavi rat.

Treća She-Hulk je bila Red She-Hulk, koja je u She-Hulk pretvorena nakon eksperimenata, koje je nad njom proveo M.O.D.O.KKao jedna od najpopularnijih heroina Marvel Comicsa, Jen se pojavila u brojnim animiranim serijama i videoigrama. Početkom 90-ih godina se pričalo i o njenom solo filmu. Brigitte Nielsen ju je trebala utjeloviti, ali se taj film nikada nije snimio.

Budući da Marvel drži filmska prava za njen lik moguće je da ćemo je vidjeti u nekom od idućih Marvelovih filmova, mada trenutno ne postoje nikakve naznake za to.

Izvor: www.radiosarajevo.ba