Ogroman uspjeh franšize dovodi i do njenog pojavljivanja u raznim umjetnostima. Jedan od takvih primjera je i najslavniji tajni agent na svijetu: James Bond.

Bonda je kreirao Ian Fleming 1953. godine, koji ga je pisao u 12 romana i dvije zbirke kratkih priča. Ogromna popularnost romana je dovela i do prve filmske adaptacije Dr. No, nakon čega je Bond postao planetarno popularan lik, što je dovelo i do stripova s njim, a u posljednjih nekoliko godina i do brojnih videoigara.Showcase #43 - reprint prvog Bond stripa ikada: adaptacije Dr. No-a. 

Stripovi s tajnim agentom 007 su isprva bili samo adaptacije raznih filmova. Adaptacije su radile brojne izdavačke kuće, uključujući i američke izdavačke gigante Marvel i DC Comics.

Prvi Bond strip ikada je adaptacija prvog filma Dr. No izdata 1963. godine u sklopu edicije Classics Illustrated u Velikoj Britaniji. Strip je za američko tržište objavio DC Comics u sklopu edicije Showcase. Fanovi su čekali skoro 20 godina na novi Bond strip; ovaj put u izdanju Marvel Comicsa. I ovaj put je bila riječ o adaptaciji filma. Samo za tvoje oči je izdata kao mini-serijal od 2 broja 1981. godine, a dvije godine poslije Marvel je adaptirao i Octopussy.For Your Eyes Only #1.

Eclipse Comics dobija licencu za Bonda 1989. godine i počinje da izdaje avanture slavnog špijuna idućih nekoliko godina. Eclipse Comics će izdati i prvu strip avanturu agenta 007, koja nije adaptacija nekog filma, zvanu Permission to Die. Scenarij i crtež za taj mini-serijal je uradio slavni američki autor Mike Grell.

Licencu za Bondove avanture su potom dobili Dark Horse Comics Topps Comics. Osim britanskih i američkih strip kuća, licencu je imao švedski izdavač Semic Press, no, ti stripovi, s iznimkom par brojeva, nisu bili izdavani van Švedske.

Na našim prostorima James Bond stripovi su bili objavljivani u brojnim edicijama: DenisGigantStripotekaSuper...Permission to Die #1 - prvi Bond strip sa originalnom pričom. 

U posljednjih 10-ak godina novih stripova sa najslavnijim tajnim agentom nije bilo, van reprinta već postojećih stripova. Dakako, to ne znači da popularnost agenta 007 jenjava, naprotiv, novi filmovi i videoigre i dalje održavaju njegov status superšpijuna, a najnoviju Bondovu avanturu, Skyfall, možete pogledati u bh. kinima.

 

Izvor: Radiosarajevo