Mačak Garfild, strip junak američkog autora Džima Dejvisa, je napunio 34 godine.Garfild je žuti mačak, rođen u kuhinji italijanskog restorana u kojoj je pojeo sve lazanje i makarone, dobio je ime po autorovom dedi, a prvi put se pojavio 19. juna 1978. godine.

Lik je čuven po alavosti, lijenosti i sarkastičnim opaskama. Njegov vlasnik je 30-ogodišnji Džon Arbakl, nespretan tip koji pokušava da nađe djevojku i neuspješno se udvara veterinarki Liz Vilson.

Pored mačka, Arbakl ima i psa Odija, priglupog i naivnog bigla koga Garfild maltretira. Ipak, u jednoj epizodi, u kojoj je ostao sam u kući, Odi čita "Rat i mir" i gleda televizijski program "veče sa Mocartom".

Garfild je veoma brzo postigao uspjeh na tržištu - 1981. godine. Izlazio je u 850 listova i zaradio preko 15 miliona dolara od prodaje suvenira - koja je postigla tolike razmjere da je Dejvis morao da osnuje posebnu kompaniju za vođenje prodaje.

Godine 2007. Garfild je držao Ginisov rekord po broju listova u kojima je izlazio - tada ih je bilo 2.580.

Njegova godišnja zarada iznosi između 750 miliona i milijardu dolara, a o uspjehu govori i broj obožavalaca na društvenoj mreži Fejsbuk, kojih ima 3,5 miliona.

Dejvis se danas uglavnom bavi prodajom i nije više jedini autor stripa. On i dalje piše scenarija i skicira crteže, ali ih drugi autori tuširaju i kolorišu.

TV serija "Garfild i prijatelji" bila je prikazivana od 1988. do 1995, prvi put na televiziji CBS.

Prvi film "Garfild" snimljen je 2004, sa Bilom Marijem u glavnoj ulozi. Uslijedila su četiri nastavka: "Garfield: Priča o dve mace" 2006, "Garfield Gets Real" 2007, "Garfield's Fun Fest 2008." i "Garfield's Pet Force 2009."

 

Izvor: www.6yka.com