Ovih dana spletom okolnosti, ali najviše dolaskom predsjednika Zorana Milanovića na proslavu Dana Grada u Slavonskom Brodu, ponovo je postavljeno pitanje, tko su bili predsjednici Vlade RH i ministri zaštite okoliša u posljednjih 14 i pol godine, od početka rada Rafinerije nafte Brod, tj. od kada su Brođani svjesni da je brodski zrak onečišćen? Također i to, tko je od političara zauzeo za rješavanje brodskog gorućeg problema?

Prije tri godine sam s naslovom “Hrvatski političari o plinofikaciji Rafinerije nafte Bosanski Brod” (http://www.sbperiskop.net/objave/hrvatski-politicari-o-plinofikaciji-rafinerije-nafte-bosanski-brod) opširno pisao o sličnoj problematici, pa su neki dijelovi tog članka ponovo aktualizirani, no nadam se s razlogom.

Rafinerija nafte Brod je nakon pauze, koja je trajala više od 18 godina, pokrenula proizvodnju prerade naftnih derivata 27. studenog 2008. godine, dok je Ivo Sanader bio predsjednik Vlade RH. Ministrica zaštite okoliša (i graditeljstva) tada je bila Marina Matulović Dropulić. Na toj dužnosti je ostala do kraja prosinca 2010., kada je smijenjena s dužnosti ministrice.

U srpnju 2009. godine Jadranka Kosor je naslijedila Ivo Sanadera, a Branko Bačić ministricu Dropulić.

Slijedeći hrvatski premijer je bio Zoran Milanović, tko je svoj mandat kao predsjednik Vlade RH imao od prosinca 2011., do siječnja 2016. godine. Za to vrijeme su ministri zaštite okoliša i prirode bili: Mirela Holy i Mihael Zmajlović.

Tihomir Orešković je naslijedio Milanovića kao premijer, a od listopada 2016. godine Andrej Plenković Tihomira Oreškovića. Premijer Andrej Plenković trenutno je negdje na dvije trećine svog drugog mandata.

U Oreškovićevoj vladi je Slaven Dobrović bio ministar zaštite okoliša, a poslije i ministar zaštite okoliša i energetike u Plenkovićevoj Vladi i to do travnja 2017. godine, kada ga je naslijedio Tomislav Ćorić. Još od travnja prošle godine, tj. od 29.04.2022. kada je Davor Filipović preuzeo dužnost ministra gospodarstva i održivog razvoja, faktički je i ministar koji je zadužen i za resor zaštite okoliša i prirode.

Oni su naši premijeri i ministri zaštite okoliša u ovih 14 i pol godina! Svakako trebamo navesti da u spomenutom razdoblju i predsjednici RH: Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović su dali svoj doprinos vezano za brodski onečišćeni zrak. A vrlo je interesantna činjenica da za tih 14 i pol godina cijelo vrijeme je Mirko Duspara gradonačelnik Slavonskog Broda, a Danijel Marušić župan Brodsko-posavske županije! 

U kontekstu tog popisa političara iz Hrvatske koji su mogli, ali i morali imati nekakve veze s onečišćenjem Slavonskog Broda, nastojat ću još predočiti i što je netko važno od spomenutih političara rekao, pa i obećavao o rješavanju brodskog gorućeg problema; onečišćenog brodskog zraka! Prvenstveno tu je riječ o aktivnostima modernizacije i plinofikacije Rafinerije koje su jedno vrijeme bile ‘rak rane’ brodskog problema.

Tako jedan od prvih koji se javio bio je „Milanović: Problem onečišćenje iz rafinerije u BiH će se riješiti u roku dvije godine“ – pisalo je dana 14.11.2012. godine na portalu poslovni.hr, a dalje je rečeno i ovo:

„Premijer Zoran Milanović izjavio je … u Hrvatskom saboru kako legitimnim pritiscima pokušava vlasti u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, upozoriti na onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Broda (BiH), istaknuvši kako će se taj problem definitivno riješiti u roku dvije godine…“ (vidi http://www.poslovni.hr/hrvatska/milanovic-problem-oneciscenje-iz-rafinerije-u-bih-ce-se-rijesiti-u-roku-dvije-godine-221359).

Otprilike godinu dana kasnije javio se ministar „Zmajlović: Rafinerija Brod prelazi na plin, onečišćenje zraka smanjit će se za 70 posto“ – objavljeno je dana 29.11.2013. godine na portalu Index, a portal najavio još i ovo:

„RAFINERIJA Brod u Bosanskom Brodu početkom 2015. godine prijeći će na plin, što će automatski značiti smanjenje i zaustavljanje onečišćenja okoliša i zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, izjavio je … ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Jastrebarskom…“ (vidi: http://www.index.hr/vijesti/clanak/zmajlovic-rafinerija-brod-prelazi-na-plin-oneciscenje-zraka-smanjit-ce-se-za-70-posto/713939.aspx).

Poslije godine dana imali smo vrlo interesantnu  izjavu tadašnjeg predsjednika RH, „Josipović: Ima vrlo ozbiljnih naznaka koje sam dobio iz Rusije da bi se rafinerija mogla zatvoriti“ – pisao je portal eBrod dana 18.11.2014. godine u reportaži s tadašnjim predsjednikom RH, tko je onda i nastavio:

„Ja sam bio u kontaktu s udrugama, pisao sam pisma, razgovarao s gospodinom Dodikom, razgovarao s Upravom rafinerije… Obećavali su se popravci, novi filteri itd. do kojih nije došlo... No sada ima vrlo ozbiljnih naznaka koje sam dobio iz Rusije da bi se rafinerija mogla zatvoriti. Čini se kako rafinerija nije rentabilna i da vlasnici nemaju interesa za nastaviti posao. Time bi se riješio problem lošeg zraka…“ (vidi: http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/josipovic:-ima-vrlo-ozbiljnih-naznaka-koje-sam-dobio-iz-rusije-da-bi-se-rafinerija-mogla-zatvoriti-9211.html

Brzo su prošle još dvije godine, kada je 14. lipnja 2016. god. u Velikoj vijećnici Grada Slavonskog Broda održana jedna jedina tematska sjednica od mnogih, saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode. Tada, ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović bio je nazočan na tematskoj sjednici i izjavio: 

“Krajnje je vrijeme da se krene u energičnije i konkretnije rješavanje kompleksnog međudržavnog problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu jer građani toga grada više nemaju ni strpljenja ni vremena. Hrvatska država će se usprotiviti svakoj daljnjoj odgodi modernizacije Rafinerije u Bosanskom Brodu koja je evidentno najveći zagađivač zraka i okoliša u ovom prekograničnom području, i ako se odmah ne krene u proces modernizacije, posegnut ćemo za rigoroznim mjerama. Preko Hrvatske prolaze transportni naftovodi i da, možemo i to – zavrtanje ventila, poručio je ministar… Slaven Dobrović...” Pa se na to i nadovezao, kako je zahvaljujući potpisivanju Sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji u području zaštite okoliša sada RH imam podlogu za brže rješavanje tog problema!” (vidi: https://poslovniportal.hr/ministar-dobrovic-zaprijetio-bosanskobrodskoj-rafineriji-zavrtanjem-naftovodnih-ventila/).

Nažalost, onda do 31. listopada 2017. godine ništa značajno nije se dogodilo vezano za brodski onečišćeni zrak, kada su “ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske dr. sc. Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić u Rafineriji nafte Brod u Brodu potpisali Protokol o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije nafte Brod i doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu”, baš kako je pisalo na stranicama Vlade RH…

Potpisivanjem ovog međunarodnog akta danas je otvoren prostor za plinofikaciju Rafinerije nafte Brod. Iz perspektive Vlade Republike Hrvatske, otvorena je mogućnost da se konačno riješi pitanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Veselimo se realizaciji ovog projekta i nadamo se da će se izvesti što je prije moguće“ – rekao je ministar Tomislav Ćorić. (vidi: https://mzoe.gov.hr/vijesti/plinofikacijom-rafinerije-nafte-brod-do-poboljsanja-kvalitete-zraka-u-slavonskom-brodu-4807/4807).

No, ni dalje ništa vidljivo nije se događalo ni u Rafineriji nafta Brod, ali ni u brodskom zraku. Ni havarija u rafineriji u listopadu 2018. godine, pa ni sastanci na najvišem mogućim nivoima nisu doveli do za Brođane razumnog rješenje. Vrlo je interesantna bila izjava Andreja Plenkovića na tu temu uoči svečanog obilježavanja 29. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji dana 27. veljače 2019. godine:

“Mi smo tu napravili ogromne iskorake, nažalost tamo se prije nekoliko mjeseci dogodila nesreća… Najbitnije je da kada i ako ponovno dođe u funkciju (Rafinerija u Bosanskom Brodu) da dođe do što manjeg onečišćenja zraka, a ova varijanta s plinofikacijom je po meni najrazumnija i tu je angažman bio stopostotan i na tom tragu će ministar Ćorić i suradnici nastaviti raditi" (vidi:

https://net.hr/danas/hrvatska/plenkovic-o-rak-rani-slavonskog-broda-kad-rafinerija-brod-dode-u-funkciju-plinofikacija-ce-biti-najrazumnija/).

Iza toga je slijedila jedna velika praznina u pristupima i rješavanju problema brodskog onečišćenog zraka. Djelomično ova izjava ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića, dana dana 16.01.2020 zbog loše kvalitete zraka koja je pogodila tada dijelove Zagreba, ukazuje na neki novi, pomalo nejasan pristup u Ministarstvu:

 ''Jesam li zabrinut, jesam, ali to je nešto što se događa iz godine u godinu. Loše atmosferske prilike u kombinaciji s činjenicom da smo usred ogrjevne sezone. Čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utječe na činjenicu da kvaliteta zraka nije najbolja, odnosno da je loša u ovom trenutku” (vidi: https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/sve-vise-hrvatskih-gradova-ima-oneciscen-zrak-ministar-zastite-okolisa-savjetuje-da-svi-predemo-na-elektricna-vozila/).

Vjerojatno takav odnos je, ako ne direktno, onda indirektno dovelo do ovakvog stanja i u brodskom zraku, pa i na ovu poziciju na kojoj je Slavonski Brod sada, pa i unazad nekoliko godina.

Da, Slavonski Brod je lani bio na 6. mjestu, a pretprošle godine na 3. mjestu najonečišćenijih gradova Europske unije(!), gdje su uzete u obzir prosječne dvogodišnje koncentracije lebdećih čestica PM2.5. A ove godine po informacijama iz Europske agencije za okoliš objavljenim krajem travnja (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer), Slavonski Brod je na prvom (1.) mjestu od 375 gradova Europske unije po prosječnoj dvogodišnjoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5, od 28 µg/m3! NEVIĐENO!!!

sbperiskop