Čudno je to pitanje.  Istina, svako dijete zna da su žvakaće gume rastezljive, pa i dokle! Dok one ne puknu! Tako su se i Brođani, na žalost na svojoj koži osvjedočili, da su i obećanja rastezljiva! No, pitanje je: dokle?

Nekako u isto vrijeme dok čitatelj ove redove čita, u krugu Rafinerije nafte Brod priprema se za puštanje ili možda se pušta ili daje se intervju o puštanju u rad mjerne stanice! Što znači, neka obećanja su u Rafineriji (ipak) ispoštovana… A što je sa obećanjima sa hrvatske strane?

Preda mnom su mnoštvo priopćenja iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Da li ta priopćenja netko poslije uopće i pogleda ili 'ne daj Bože' proanalizira?

Iz jednog priopćenja možemo iščitati da „Ministar Zmajlović održao je 17.7.2013.god. … sastanak radne grupe za rješavanje problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu“, na kojem je uz ostalog prvi put se pojavila potreba „za postavljanjem privremene mjerne postaje na istoj lokaciji na kojoj je druga mjerna postaja predviđena“.

Od tada su prošla točno tri mjeseca, pa i uz dužno poštovanje prethodnog korisnika te mjerne postaje, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, kao i Fonda i DHMZ-a koji su trebali “.., definirati troškove premještanja, postavljanja i održavanja postaje i obaveze upravljanja postajom“, mora se naglas reći da taj posao previše dugo traje!

U zadnja dva mjeseca upućeno je nekoliko dopisa vezana za tu novu mjernu postaju Ministarstvu. Pala su i neka usmena, a i pismena obećanja. Slušali smo i Pomoćnika ministra prof. Heffera na SBTV-u, čitali smo i  informaciju koju je dala Glasnogovornica Mzoip-a, pa na kraju ništa od zamjenske mjerne postaje!

Svi se dobro sjećamo da je ta mjerna postaja Brođanima obećana još na sastanku ministra Bačića s čelnicima Županije i Grada, uz nazočnost članova Građanske inicijative davnih 08.02.2011. god. s rokom do kraja rujna ili početkom listopada iste godine, a  evo sredine listopada 2013. god., ali druge mjerne postaje još nema kod Stadiona Marsonie!

Također u zadnja dva-tri mjeseca upućeno je nekoliko upita vezano i za kvarove na mjernoj postaji Slavonski Brod-1 na Jelasu: i kod kvara na klima uređajima (početkom kolovoza za vrijeme najvećeg toplinskog vala), kvara na uređaju za mjerenje ozona (kada su već drugi put 'mjerene', uvjetno rečeno, ogromne koncentracije ozona), kod kvara telekomunikacijskog uređaja, kada je dva puta (krajem kolovoza i u rujnu) došlo do prekida prijenosa podataka sa mjerne postaje! Da sitnije ispade uređaja na postaji i ne spominjemo…

Mogli smo iz zadnjeg priopćenja Ministarstva vezano za radni sastanak Pomoćnika ministra prof. Heffera u Slavonskom Brodu krajem rujna s predstavnicima Grada i Županije pročitati da „po pitanju nedavnih prekida u prikazu rezultata mjerenja na postojećoj mjernoj postaji u Slavonskom Brodu, pomoćnik Heffer je izvijestio … da je zatražio od DHMZ-a da sastavi izvještaj o prijavama građana Slavonskog Broda vezanim uz učestale kvarove na postojećoj mjernoj postaji, koje će biti spremno za sljedeći sastanak radnih grupa.“. I to je to! Ništa više…

Još je tragičnije, da u DHMZ-u akcidentne situacije, a takve smo mi u Brodu imali i ove godine nekoliko puta; visoke koncentracije sumporovodika u siječnju i svibnju, lebdećih čestica PM 2.5 prvo krajem kolovoza, a onda sa 30. rujna na 1. listopada, često pokušavaju objasniti, kako je moguće da uređaji nisu bili ispravni u tim intervalima…   Nelogično jedino, da su isti uređaji i prije i poslije incidenta ispravno funkcionirali!

Također je nelogično, da u svim tim akcidentnim situacijama, Brođani nisu dobili nijednom nikakvo valjano objašnjenje makar je ponekad to objašnjenje bilo i najavljeno. Na primjer za svibanjski slučaj visoke koncentracije sumporovodika bilo je rečeno da će uzrok istražiti Ekološka inspekcija RS-a. Mora se na kraju ipak reći, da će Brođani vezano za spomenute  alarmantne visoke koncentracije lebdećih čestica od 1300 µg/m3 sigurno i dalje tražiti od Mzoip-a da se otkloni sumnja i potvrdi, kako je ipak glavni uzrok zagađivanja zraka tada je bilo iz emisije Rafinerije!!! Sva dosadašnja 'ad hoc' objašnjenja zaista 'ne piju vodu'“!

I tako se vraćamo na pitanje iz naslova. Već smo zaključili kako djeca znaju, da su žvakaće gume samo do jedne granice rastezljive, i onda one puknu, Tako je i sa obećanjima! Pa nije slučajno da se u Brodu ponovo priprema prosvjed za čisti zrak! O tome uskoro opširnije …