Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća stripovi o antifašističkoj borbi dosezali su goleme naklade i bili sastavni dio odrastanja mnogih.

Različiti autori desetljećima su se bavili tom temom, a među njima bili su i neki od najboljih ovdašnjih strip umjetnika. No, s vremenom je priča o tim stripovima, dobrim dijelom zbog ideoloških razloga, potonula u zaborav.

Dio nepravde ispravit će ljetos objavljena panorama “Hrvatski antifašistički strip”, prva nacionalna monografija te vrste, u izdanju zagrebačke Udruge prijatelja stripa Stripforum.

Na više od 360 stranica u njoj su okupljeni radovi brojnih umjetnika koji su tematizirali borbu protiv okupatora, a nastajali su u razdoblju od 1952. pa do sredine osamdesetih prošlog stoljeća.

Ono što je impresivno u ovoj panorami su imena okupljanih autora, a među kojima su Andrija Maurović, Žarko Beker, Jules Radilović, Ivica Bednjanec, Zvonimir Furtinger, Borivoj Dovniković Bordo, Rudi Aljinović.

     Ideološka stigma


Spomenuti Radilović, uvršten sa stripovima “Kurir s Psunja” i “Diverzanti”, kasnije se na inozemnom tržištu afirmirao sa stripom “Partizani” koji je radio prema scenariju dramatičara Đorđa Lebovića, a koji je bio prodan u 15 zemalja svijeta.

Stripovi okupljeni u monografiji različitih su žanrova: akcijski, erotski, špijunski, kriminalistički...

Uz želju da se sačuva vrijedan dio baštine, važan motiv, kako je u Globusu naveo Mladen Novaković, urednik monografije, bila je i želja da se demantira predrasuda kako se radi o “naivnoj propagandi obojenoj isključivo komunističkom ideologijom” te dodao:

“Od ovog projekta minimalno očekujem da se s tog žanra ukloni ideološka stigma i da se stripovi vrednuju isključivo prema njihovoj kvaliteti. Štoviše, ako monografija doprinese boljem razumijevanju zločinačke naravi fašizma i ‘potkoznakojiput’ argumentira humani sadržaj antifašističke borbe, onda će to biti dodana vrijednost”.


     Predstavljanje u Mimari


Zanimljivo, predgovor izdanju potpisuje hrvatski predsjednik Ivo Josipović, što je prvi takav slučaj u ovdašnjoj povijesti stripa.

“Hrvatski antifašistički strip”, inače, izašao je u limitiranom izdanju, a predstavljen je jučer u Muzeju Mimara. Uz njega je predstavljeno još jedno izdanje Stripforuma “Kad je strip bio mlad” autora Rudija Aljinovića i Mladena Novakovića.

Riječ je o knjizi zamišljenoj kao kratki osvrt na same početke pojavljivanja stripa kod nas, od nastanka i razvoja stripa,pa do početka II. svjetskog rata.

 

Izvor: www.jutarnji.hr