Krimići su oduvijek bili jako zahvalan materijal za ekranizaciju. U nastavku, uz pomoć portala flavorwire.com, nudimo vam osam ukoričenih napetica koje su postale uspjeli, napeti i voljeni filmski krimići

'Muškarci koji mrze žene', Stieg Larsson

Iako dobar i napet roman nikako nije jamac za dobar i napet film, romani Stiega Larssona imali su sreće s tim. Posebice 'The Girl with The Dragon Tattoo', ili po domaće 'Muškarci koji mrze žene'. Čak dvije verzije čistog hita među krimićima, švedska Nielsa Arden Opleva i američka Davida Finchera, zavrtjele su glave ljubiteljima filmskih napetica. U središtu kimića su novinar Mikael Blomkvist i tetovirana i osvetoljubiva hakerica Lisbeth Salander koja mrzi naslovne 'muškarce koji mrze žene'. Iako se američka verzija činila suvišnom uz hvaljenu švedsku ekranizaciju, Fincher je uspio izaći iz švedske sjene i snimiti, kako kažu kritičari, 'filmičniju verziju od originala'.

'Mistična rijeka', Dennis Lehane


Opaki krimić Dennisa Lehanea dospio je u ruke Clinta Eastwooda koji je, uz pomoć odlične glumačke ekipe, uspio napraviti mračan, napet, tjeskoban i vrlo uvjerljiv krimić omotan duhovima prošlosti. Živote prijatelja iz djetinjstva, Jimmyja Marcusa (Sean Penn), Seana Devinea (Kevin Bacon) i Davea Boylea (Tim Robbins), ispreplete nakon 25 godina ubojstvo Jimmyjeve devetnaestogodišnje kćeri Katie. Film je, osim publike i kritike, osvojio i američku filmsku akademiju koja je nagradila Seana Penna i Tima Robinsa pozlaćenim kipićima.

'Malteški sokol', Dashiell Hammet

Hammetovo tvrdokuhano remek djelo iz 1930. godine uzor je mnogim piscima krimića, a filmska verzija iz 1941. jedan od stupova svjetske kinematografije. Prvi film velikog Johna Hustona smatra se rodonačelnikom film noira, a Humphrey Bogart kao cinični Sam Spade uzorom filmskog privatnog detektiva. U potrazi za nestalom sestrom klijentice biva ubijen Spadeov partner Miles Archer. Privatna detektivčina preuzima slučaj koji se pretvara u opasnu potragu za malim zlatnim naslovnim sokolom.

'Čovjek na krovu', Sjöwahl i Whalöö

Švedski autorski tim Maj Sjöwall i Per Wahlöö je između 1965. i 1975. napisao serijal od deset detektivskih krimića s policajcem Martinom Beckom kao protagonistom. Jednu od priča, 'The Abominable Man', u ruke je uzeo redatelj Bo Widerberg, snimivši 1976. godine najbolji švedski krimić ikad. Beck u ovoj napetoj priči razotkriva policijsku brutalnost i potkupljivost kroz ubojstvo policajca Nymana. U potrazi za ubojicom nimalo uzornog policajca, jedan od osumnjičenih, suprug Nymanove žrtve, popne se ne krov i stane pucati na policajce.

'Momci iz Brazila', Ira Levin

Levinov roman toliko je dobar i začudan da nakon što njega pročitate, svaka ekranizacija bit će vam nepotrebna. Tako se barem pričalo do filma Franklina J. Schaffnera koji krasi izuzetno napeta atmosfera što lakoćom prodire do kosti. Barry Kohller, mladi tragač za nacistima, u Paragvaju otkrije Mengelea koji radi na zastrašujućem planu. Da ne bismo otkrili previše onima koji još nisu pročitali knjigu ili pogledali film, dodajmo samo da se filmski Mengele zaigrao s kloniranjem puno prije no što je na svijet stigla ovca Dolly. U filmu igraju sve same veličine predvođene Gregoryjem Peckom, Laurenceom Olivierom i Jamesom Masonom. Uz sve njih, ključan potez povlači jedan (pomalo zastrašujući) dječak sa psima.

'Rum Punch', Elmore Leonard


Leonardov 'krimi-napitak' vrhunska je poslastica za znalce, ali i neznalice krimića. Dopao se i velikom Tarantinu koji ga je 1997. godine u svom stilu pretvorio u pravi filmski biser 'Jackie Brown'. Iz filmskih arhiva izvukao je Pam Grier, pretvorivši je u stjuardesu koja šverca prljavi novac iz Meksika prefriganom šverceru oružja Samuelu L. Jacksonu. Film obiluje živopisnim likovima, obratima i prepoznatljivom tarantinovskom atmosferom.

'Brighton Rock', Graham Greene

Gangstersko remek djelo književnog klasika Grahama Greenea vodi nas u svijet brightonske bande i njenog beskrupuloznog vođe Pinkyja. Kako bi zavladao bandom i zadržao se na čelu, Pinky ruši, guši i ubija sve pred sobom, da bi na kraju i sam skončao. Greeneov roman John Boulting je 1947. godine pretočio u istoimeni mračan noir klasik. U ulozi Pinkyja našao se Richard Attenborough, koji je isti lik odigrao tri godine ranije na daskama West Enda. Puno godina kasnije, 2010. godine, Greenova predloška primio se Rowan Joffe, pomaknuvši vrijeme događanja iz 40-ih u 60-e i vrijeme buđenja rokera.

'L.A. povjerljivo', James Ellroy

Krimići Jamesa Ellroya, sadržajno gusti i intenzivni, odlični su za čitanje, no s druge strane, izuzetno su teški za filmsku adaptaciju. To je na vlastitoj koži i filmskoj vrpci najbolje osjetio Brian De Palma s 'Crnom Dalijom'. S druge, sunčane strane adaptacije nalazi se Curtis Hanson koji se pohrvao s 'L.A. povjerljivo', snimivši jedan od najboljih krimića kraja 20. stoljeća. To potvrđuju sedam nominacija za Oscara i dva osvojena kipića te nevjerojatnih 98% na portalu Rotten Tomatoes. U žarištu slojevite i napete krimi priče su tri policajca koji, svaki na svoj način, tragaju za istinom.

Izvor: 6yka