Napomena: Tekst je napisao Veljko Lukić, a objavljen kao predgovor (u) knjizi o Antunu Miloviću uz devedesetu obljentnicu njegovog rođenja. Knjigu su priredili Stribor Uzelac Schwendemann i Branko Penić. Izdavač je Diozit d.o.o. (Željko Divnić)

Antun Milović: Dijete „Đure Đakovića“ izraslo u istinskog i moćnog poslovnog lidera

Uz 90.-tu obljetnicu rođenja Antuna Milovića, na inicijativu i s potporom Antuna Bogovića i Šimuna Buzova, složena je ova knjiga. Posvećena je životu i radu čovjeka, čija je neizmjerna snaga djelovanja, pospješila oblikovanje „Đure Đakovića“ u moćnog industrijskog predvodnika, čovjeka koji je nemjerljivo utjecao i na rast Slavonskog Broda, grada u kojem se „Đuro“ razvijao – na načine koje rijetko koji pojedinac može postići. Antun Milović nije bio samo vrhunski gospodarstvenik; bio je političar, vizionar, humanitarac.

Antun Milović bio je istaknuta figura u hrvatskoj politici i gospodarstvu. Njegova uloga u razvoju industrije i političkog života Hrvatske bila je značajna. Kao direktor Đure Đakovića i predsjednik Izvršnog vijeća Sabora SRH, imao je veliki utjecaj na gospodarski i politički razvoj zemlje. Njegov rad na tim pozicijama ostavio je trajni trag na hrvatskoj industriji i politici. Njegovo vođenje Đure Đakovića doprinijelo je njegovom rastu i razvoju, čime je pridonio jačanju hrvatske industrije. Kao predsjednik Izvršnog vijeća Sabora SRH, imao je ključnu ulogu u oblikovanju političke scene u to vrijeme. Njegovo posmrtno odlikovanje Redom hrvatskog pletera svjedoči o njegovom doprinosu razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana. Dakle, Antun Milović bio je značajna osoba u hrvatskoj povijesti, čiji je rad imao dalekosežan utjecaj.

Milovićeva priča nije samo priča o osobnom uspjehu, već je to priča o razvoju i transformaciji cijelog grada, priča koja je utkana u tkivo slavonskobrodske zajednice. Kroz stranice ove knjige, čitatelji će imati priliku podsjetiti se na put „Đure Đakovića, upoznati Antuna Milovića ne samo kao inženjera, poslovnog lidera, već i kao čovjeka čija je strast prema napretku bila zarazna, čija je posvećenost obrazovanju bila nepokolebljiva, i čiji je utjecaj na grad bio vrlo velik.

Ova knjiga priznanje je njegovom radu, ali i podsjetnik na to koliko jedna osoba  može učiniti kada vjeruje u svoju viziju i koji je posvećen ostvarenju svojih ciljeva. Kroz stranice ove knjige, nadamo se da ćete biti inspirirani Milovićevim životom i radom.

U svijetu politike i gospodarstva, postoje osobe čiji je utjecaj toliko snažan da oblikuje tijek povijesti. Ova nevelika knjiga posvećena je jednoj takvoj osobi, čiji je rad ostavio neizbrisiv trag na političkoj i gospodarskoj sceni.

Njegova priča nije samo priča o osobnom uspjehu, već i priča o strasti, predanosti i neumornom radu. Kroz njihov život i karijeru, možemo vidjeti kako se politika i gospodarstvo međusobno isprepliću, stvarajući složenu mrežu odluka, strategija i posljedica.

Pažljiviji čitatelji pronaći će na stranicama knjige dijelove za dublji uvid u njegov život i rad, istražujući kako su odluke koje je donosio utjecale na politički i gospodarski pejzaž. Kroz njegovu priču, čitatelji će dobiti bolje razumijevanje kako politika i gospodarstvo funkcioniraju, i kako pojedinci mogu imati značajan utjecaj na te sfere.

Kada govorimo o veličini i značaju Antuna Milovića, postoji opća suglasnost da je njegov doprinos neizmjerno važan. Njegova  postignuća i utjecaj nadmašuju granice uobičajenog i ulaze u domenu izvanrednog. Njegova sposobnost da oblikuje i utječe na industrijski razvoj činilo ga istinskom silom na koju se moglo osloniti. Njegova veličina nije samo rezultat njegovih postignuća, već i, opetovano treba istaknuti, odraz njegove predanosti, strasti i nepokolebljive posvećenosti svom radu. Stoga, kada govorimo o Antunu Miloviću, govorimo o nekome tko je ostavio trajni trag na niz segmenata gospodarstvene povijesti, zapravo, i čija će veličina, od strane dobronamjernih i objektivnih, uvijek biti prepoznata i cijenjena.

Milović je bio dijete „Đure Đakovića“, njegovih pogona punih radnika, prozvodnje i inovacija, koje je izraslo u lidera. Posjedovao je niz  ključnih osobina koje su mu pomogle da ostvari svoje ciljeve. Bio je odlučan u suočavanju s izazovima i preprekama; bio je motiviran i težio je stalnom uspjehu; znao je postaviti ciljeve; vjerovao je u svoje sposobnosti; bio je otvoren za nove ideje; veoma jasno je izražavao svoje zamisli; uvijek spreman na kritiku; nije se libio donositi teške odluke od dugoročnog utjecaja na budućnost organizacije; znao je saslušati druge; bio je poslovično samopouzdan; isto takva mu je bila predanost poslu; razmišljao je strateški; imao je izvanrednu memoriju; znao je motivirati suradnike; bio je odlučan i hrabar; koristio je svoj utjecaj na stvaranje mreže širokih kontakata. I rukovodio se etičkim načelima.

Uvrštena svjedočenja suvremenika i suradnika o ulozi Antuna Miloviću za razvoj „Đure“ i grada mogu se definirati kao osobna iskustva i percepcija tih osoba o njegovom prinesku razvitku „Đure“, i ostvarivanju vlastitih odluka.

Suvremenici i suradnici često su svjedoci promjena koje se događaju u poduzeću i gradu. U knjizi, Milovićevi suradnici svjedočili su o tome kako se poduzeće razvijalo u privrednog diva, kako su se otvarala nova radna mjesta, kako je grad rastao i kako se poboljšavala kvaliteta života.

Suradnici opisuju kako su imali izravnu interakciju s Milovićem. Oni opisuju i  svjedoče o njegovim vještinama vođenja, njegovoj strasti prema radu i njegovoj posvećenosti razvoju poduzeća i grada. Priznavali su s uvažavanjem njegovo liderstvo. Suvremenici i suradnici su svjedočili o utjecaju Milovića na zajednicu. Vidjeli su kako su njegovi napori poboljšali život u gradu, kako je pomogao u razvoju lokalne ekonomije i kako je pružio prilike za obrazovanje i zapošljavanje. Suvremenici i suradnici svjedočili su o naslijeđu koje je Antun Milović ostavio. Iznijeli su primjere kako su njegovi napori oblikovali grad i kako njegov rad i dalje utječe na život u gradu. Svako svjedočenje je jedinstveno i pruža dragocjen uvid u život i rad Antuna Milovića. Kroz ove priče, možemo bolje razumjeti kako je Milović kao stvarni autoritet utjecao na razvoj „Đure“ i grada.

Danas, Brod je, usprkos tendencijama stagnantnosti, mjesto koje se ne da, s tisućama stanovnika i razvijenom infrastrukturom. A sve to i zahvaljujući viziji i trudu Antuna Milovića. Njegovo naslijeđe, poput putokaza, živi u današnjem  „Đuri“ kao baštini generacije koju je predvodio Milović, u mnogim zgradama, ulicama i preostalim osmijesima, preostalih stanovnika grada. On je, u tom smislu, bio više od privrednika, bio je čovjek koji je vjerovao u „Đuru“, svoj grad i njegove ljude, i uložio je sve da se ostvari napredak. Takav je bio i takvog ga treba pamtiti i uvažavati. Uostalom, povijest će to potvrditi, da je bio velikan.

__________________________