Obavijest o programima povodom Međunarodnog dana muzeja


i


 Europske noći muzeja 2016.


    

Međunarodni dana muzeja 18. svibnja u Hrvatskoj se obilježava od 1980., s ciljem promoviranja rada muzeja i galerija. Ovogodišnja tema naslovljena Muzeji i kulturni krajolici želi ukazati na neizostavnu ulogu muzeja u  razvoju društva, ali i skrenuti pozornost na očuvanje kulturnoga krajolika koji se definira kao vrstu nepokretnog dobra pri čemu pejzaž promatra kao područje, viđeno ljudskim okom, čija je narav rezultat međusobnog djelovanja prirodnih i/ili ljudskih čimbenika.

Povodom obilježavanja 36. Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2016., Muzej Brodskog Posavlja i Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, otvoriti će u 18.00 sati izložbu Njemački tragovi u Slavoniji.

Riječ je o autorskoj izložbi fotografija osječkog fotografa Damira Rajlea kojom se prikazuju pejzaži i detalji Slavonije, Baranje i Srijema, a rezultat su autorove potrage za tragovima Podunavskih Švaba u istočnoj Hrvatskoj, čiji je i sam potomak.

Rajle, naime, već više od deset godina surađuje s Podunavsko-švapskim muzejom u Ulmu na projektu praćenja tragova njemačke manjine na području Osijeka i ostatka istočne Slavonije. Njegove fotografije dokumentiraju između ostalog kuće i groblja hrvatskih Nijemaca te kroz prizmu njemačke manjine razotkrivaju slavonski duh kao koloplet utjecaja iz cijele Europe s bogatom prošlošću i kulturnom ostavštinom

U sklopu programa, već treću godinu za redom, u 20.00 sati održati će se prigodno predavanje Šetnja kroz europske muzeje – Louvre, putnika s bogatim iskustvom obilazaka muzejskih postava - Tihomira Katušića,  profesora povijesti i povijesti umjetnosti, koji će posjetitelje Muzeja Brodskog Posavlja uvesti u svijet velikih europskih muzeja. Ove godine odredište je pariški Louvre.

 

Povodom Europske noći muzeja, 21. svibnja 2016., Muzej Brodskog Posavlja će biti otvoren od 17.00 – 23.00 sata.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu Gumbi – iz zbirke Pokrajinskog muzeja Celje te izložbu Njemački tragovi u Slavoniji autora Damira Rajlea.

Gostujuća izložba Gumbi prikazuje načine korištenja, ali i oblikovanje dugmadi od različitih materijala kroz sva povijesna razdoblja do danas. Gumbi su predmeti koji se koriste u svakodnevnom životu a kroz povijest su, osim svoje funkcionalne zadaće, imali i ulogu ukrašavanja. Različita povijesna razdoblja i estetika koja iz njih proizlazi  iščitava se, osim u djelima vrhunske umjetnosti  i u malim stvarima poput dugmadi.

Izložba Gumbi ostaje otvorena do nedjelje 22. svibnja 2016.