U zadnjem svom članku pod naslovom Skupština Eko-Integrala i tematska sjednica Gradskog Vijeća i Županijske Skupštine nastojao sam informirati Brođane i posebno se osvrnuti na Skupštinu Eko-Integrala, kao i na odluku članova Predsjedništva Eko-Integrala u vezi zamolbe prema GV, ŽS, Gradu i Županiju za zajedničku tematsku sjednicu Županijske Skupštine i Gradskog Vijeća o brodskom onečišćenom zraku!

Od objave članka prošlo je više od desetak dana, a od upućivanja zamolbe Gradonačelniku, Županu i predsjednicima Županijske Skupštine i Gradskog Vijeća, tj. od 7. veljače prošlo je i više, više od dva tjedna. No do sada ništa nije se dogodilo. Ni jedan poziv ili neka rečenica odgovornih da je upućena prema predlagateljima zajedničke sjednice… Ništa, sve do prekjučerašnjeg Aktualca na Gradskom Vijeću i članka Tomislava Lukića na portalu SBplus. Sada se ne prestaje s novim detaljima o brodskom zagađenom zraku!

Kao nekakav odgovor koji bi pokrio sve te spomenute detalje, mogao bih izvući sve važnije (moje) komentare i još kojeg interesantnijeg o predloženoj tematskoj sjednici Gradskog Vijeća i Županijske Skupštine od nastanka spomenutog članka do danas i tako stvoriti nekakvo mišljenje kod čitatelja Periskopa. Pokušajmo!

12.02.2020 od 22:52 - I ponovo su mi upućenii neki komentari u vezi tematske sjednice GV i ŽS… Više pozitivnih, hvala na njih, ali i oni koji su zaista bili zlonamjerni! Kao da od članova Eko-Integrala sve ovisi…

Već više puta sam pisao o tome da svi šute i to i u institucijama, gdje izgleda (bar takav je moj osjećaj), nešto se želi zataškati. Što(?), ne znamo! Opet neki, mislim na Brođane, ne smiju se izjasniti! A ima tu i drugih priča, no o njima ću morat jednom drugom prilikom opširno pisati.

Paralelno s Periskopom i na društvenim mrežama, prvenstveno na ‘fejsu’ ima nekoliko dobrih komentara, ali i pitanja, svakako sa odgovorima. Nekoliko zanimljivi detalja ću objaviti i to sukcesivno!

12.02.2020 od 22:59 - VZ kaže: Imam nekako, blago pusti osjećaj da Brođane baš i ne zanima alarmantno stanje onečišćenja okoliša. Možda se varam.

PTĐ: Ne varaš se! Ali ovo je da tako kažem sukus zbivanja oko nas. Institucije kontinuirano već 11 godina se oglušuju o brodskom onečišćenom zraku! I tako mi živimo s neispunjenim, ali iz Ustava zagarantiranim pravom na zdrav život!

13.02.2020 od 15:35 - Ordinacija: “Svako ima pravo na zdrav život. Država osigurava uvjete za zdrav okoliš…”. (Ustav, članak 70)

13.02.2020 od 8:02 - Detroit: Smrad je jedan, jedinstven, nepodnošljiv. Međutim, može li se, po mogućnosti u postotku odvojiti doprinos slavonskobrodskih zagađivača od Rafinerije? Drugim riječima, što se može učiniti s lijeve obale Save u obračunu sa zlom? Što je odgovornost lokalnih vlasti?

13.02.2020 od 11:46 - To je, odvajanje doprinosa slavonskobrodskih zagađivača od Rafinerije, jedno vrlo ozbiljno pitanje. Djelomični i nekompletni pokazatelji iz raznih studija pokazuju da je Rafinerija (za vrijeme potpunog svog djelovanja) onečišćuju brodski zrak do (i oko) 40 posto!

Nažalost,  tu ne postoji permanentno prećenje. Možda da je … u članku spomenuti Katastar zagađivača u potpunoj funkciji, možda bi se mogli imati neki povoljniji uvid u to. Ali ovako…

13.02.2020 od 12:18 - A na ovo zadnje pitanje: “Što je odgovornost lokalnih vlasti?”, baš bi lokalni vlasti  trebali dati odgovor. Ali budući da je naš sustav zaštite okoliša je dezorganiziran, odgovor nikada nećemo dobiti. Ne samo jer se ne želi dati odgovor, nego i zato jer se i ne zna točno, naročito u ovom brodskom slučaju, što su im njihova odgovornost!

21.02.2020 od 15:56 - Uhhh! Ne znam, što da kažem. Htjeli smo i tražili (Eko-Integral) da do kraja 1. kvartala održi zajednička tematska sjednica GV i ŽS i da se sve iznosi o brodskom zraku, a oni koji odlučuju o tome, rekli: NE!!!

Sve nam je bilo očigledno i vidljivo i na to su upozoravali i HAOP i aplikacija Europske agencije za zaštitu okoliša, prateći 24-satni klizne prosjeke lebdećih čestica PM2.5! Tako su u posljednja dva – dva i pol mjeseca u Slavonskom Brodu u nekoliko intervala dogodila jaka ili enormna onečišćenja u brodskom zraku, o čemu svi šute!

Tako su u intervalima od 16. do 21. prosinca, od 07. do 11. siječnja, od 22. faktički do kraja siječnja i oko 13. do 19. veljače brodski zrak je bio onečišćen velikim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5!

A vidi izjavu M. Duspare na Aktualnom satu sjednice GV na SBonline-u: https://www.sbonline.net/—799!

22.02.2020 od 11:42 - Jučer je gradonačelnik Mirko Duspara na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća iznio informaciju kao jednu od protuargumenta održavanju Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS: “S druge strane redovno pratimo stanje što se tiče situacije o zagađenju zraka…”.

Pa ako je riječ o “zagađenju zraka” nisam baš siguran da u Gradu znaju kako su u posljednja dva – dva i pol mjeseca u Rafineriji iznimno povećane, a često i u kontinuitetu, koncentracije lebdećih čestica PM10. Evo nekoliko bizarnih situacija u prilogu s mjerne stanice u RNB. Često su satne koncentracije lebdećih čestica PM10 bila i iznad 300 µg/m3.

22.02.2020 od 7:38 - Maki: Aktivisto Tot-Đerđ, Tomislav Lukić tebi i ostalima iz Eko-integrala na sbplusu očitao je tešku lekciju. Nemojte to sad ignorirati kao vas Duspara.

22.02.2020 od 12:37 - Neću više komentirati Tomislava Lukića sa SBplusa jer to nema smisla. On dalje istraje u svom naumu, pa neka bude…

Pročitao sam i sve komentare uz članak Lukića. Tu ima nekoliko komentatora koji ne zaslužuju da ih spominjem. No ima ozbiljni ljudi, koji su zapazili probleme: i ĐĐ i SJI, pa i u PZC.

Mi smo u Eko-Integralu reagirali na njihovo zagađenje, ali nisam siguran da je itko još o tome javno govorio, pa tu mislim i na medije i na političare.

A ako je riječ o “zagađenju zraka” … nekoliko bizarnih situacija smo objavili s mjerne stanice u RNB na FB stranicama ‘Građanske inicijative za čisti zrak’ i ‘Brođani za Brod’ u prilogu! Ti grafikoni, ti podaci govore sve, pa i o naslovu na SBplusu (Rafinerija ne radi, a Slavonski Brod najzagađeniji grad u EU) i o Lukiću! ...

22.02.2020 od 12:44 - Posebno mi je dopao komentar X-faktora. On je zaista ‘pogodio u sridu’:

“Rafinerija ne radi zato što je netko rekao da ne radi? A vječni dim i plamen je radi Olimpijskih igara? Lukić će nositi plamen preko Rusije u Japan?”!!!