Od poznatih filmskih i književnih poduzetnika možemo puno naučiti

 
Samantha Jones, jedna od junakinja serije "Seks i grad" vodi svoju tvrtku za odnose s javnošću. Uspješna direktorica obožava zabavu i nemilosrdna je kako u poslovnom tako i privatnom životu. Screenshot: Seks i grad

 


Kad je F. Scott Fitzgerald 1928. objavio roman "Veliki Gatsby", malo je tko očekivao kako će njegov glavni junak Jay Gatsby postati jedan od najpoznatijih fiktivnih figura američkog poduzetništva.

Najnovija filmska adaptacija s Leonardom DiCapriom u naslovnoj ulozi, u hrvatska kina dolazi 16. svibnja, a dotad se podsjetimo što smo naučili od najpoznatijih poslovnjaka iz svijeta književnosti, televizije i filma. Popis je donio Business Insider.

Jay Gatsby, (roman i film "Veliki Gatsby")

 Photo: EPA

Tajanstveni središnji lik remek djela F. Scotta Fitzgeralda, Jay Gatsby živi na svom luksuznom imanju na Long Islandu. Njegovo bogatstvo sumnjivog je podrijetla, a kako bi osvojio naklonost Daisy Buchanan priređuje ekstravagantne zabave.

Lekcija: Imati visoke standarde je sjajno, ali postoji razlika između ambicioznog i nemogućeg.

Charles Foster Kane (film "Građanin Kane")

Novinski magnat Charles Foster Kane svoju je karijeru započeo kupivši novine i pretvorivši ih u medijsko carstvo. Lik građanina Kanea temeljen je  na životu magnata Williama Randolpha Hearsta, a ambicije njegovog filmskog alter-ega nadilazi samo njegov ego. Iz političke utrke povlači se nakon što njegovi protivnici otkriju kako vara suprugu,

Lekcija: Vaše prljavo rublje kad tad će izaći na vidjelo pa je stoga najbolje poštivati pravila ako želite ostati u igri.

Walter White (TV serija "Breaking Bad")

 Photo: EPA

Briljantni znanstvenik Walter White prodao je svoj udio u kompaniji poslovnom partneru da bi nakon toga vrijednost kompanije naglo porasla. Ostatak života radi kao srednjoškolski profesor kemije sve dok, nakon što mu doktori dijagnosticiraju terminalni rak pluća ne odluči ući u posao s drogom kako bi prehranio obitelj. S vremenom se pretvara u nemilosrdnog kralja droge koji je još jednom uspio pronaći nešto u čemu je bolji od drugih.

Lekcija: Ne potcjenjujte se, pronađite nešto u čemu ste zaista dobri i ostanite ustrajni.

Samantha Jones (TV serija "Seks i grad")

 Photo: EPA

Samantha Jones, jedna od junakinja serije "Seks i grad" vodi svoju tvrtku za odnose s javnošću. Uspješna direktorica obožava zabavu i nemilosrdna je kako u poslovnom tako i privatnom životu. U nastavku filmske verzije serije, Samantha biva uhićena tijekom poslovnog puta u Abu Dhabi zbog kršenja zakona o ćudoređu.

Lekcija: Samopouzdanje je nužno, ali kad poslujete u inozemstvu, poštujte lokalne običaje.

Ari Gold, (TV serija "Entourage")

Drzak agent filmskih zvijezda do uspjeha u Hollywoodu je dospio ne birajući sredstva. Sabotiranje konkurencije smatra uobičajenom poslovnom praksom. Takav način poslovanja  priskrbio mu je velik broj neprijatelja te je zbog prevelikog stresa odlučio napustiti posao.

Lekcija: Riješite se straha od nepoznatog i ponekad se usudite učiniti nešto rizično, ali ne rušite mostove za sobom jer nikad ne znate tko će vam kasnije zatrebati.


Izvor: Poslovni