Jučer su na slavnoskobrodskom korzu otvorene sedmodnevne Dječje svečanosti „U svijetu Ivane Brlić Mažuranić“ – 43. po redu.
Inače, Dječje svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" održavaju se u Slavonskom Brodu, redovito u travnju, uz rođendan Ivane Brlić-Mažuranić, a posvećuju se djeci te imenu i djelu slavne hrvatske spisateljice, koja je najveći dio života provela u Slavonskom Brodu i u njemu napisala "Priče iz davnine" i "Čudnovate zgode šegrta Hlapića"

Na prvi pogled, organizator ni po čemu nije odstupio od prošlogodišnjeg koncepta. Zapravo, za tu tvrdnju nitko ne bi mirne duše stavio ruku u vatru, jer samo za proučavanje Programa (predstave, radionice, sudionici, lokacije...) svečanosti nužno treba konzultirati internetsku stranicu manifestacije  ("prelistati" treba sve dane, a označen je samo ponedjeljak!), a za komparaciju ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg programa trebalo bi angažirati stručnog konzultanta. Ujedinjene lokalne kulturne snage koje su organizirale i osmislile sadržaj odnosno popis točaka, a koje su se nazvale Organizacijski odbor Svijeta bajki i Programski odbor Svijeta bajki Svijet bajki prekrcali su toliko programskim točkama da su kola svečanosti legla do svojevrsne pretile tromosti. Pretpostvaljam da među članovima odbora zapravo nema osobe koja program zna naizust, te da moraju imati šalabahtere Sva sreća što većina pripadnika kulturne elite ima smartphonove s obligatnom Wi-Fi opcijom, pa mogu skoknuti na internet („Joj, pa večeras u 19,30 moram u Vilu „Brlićevac“! Red je, i oni su bili kod mene jučer u Mojsteru!“) Novinari koji bi u sedam dana uspjeli vidjeti sve što je predviđeno programom, dobili bi nagradu za fizičku izdržljivost i potvrdu da im se angažman na praćenju dječjih svečanosti može tretirati kao rad po posebnim uvjetima. Vjerojatno i nije zamišljeno da bilo tko u Brodu štreberski prisustvuje svakom događaju posvećenom liku i djelu velike spisateljice, ali, zašto su onda uopće u program ubacivani toliki nastupi?

U pretjeranoj želji da se obuhvati što više u smislu afirmacije dječijeg stvaralaštva i reprezentacije ambicija njihovih mentora, Dječje svečanosti pate od od megalomanske hipertrofije koja ubija skromnost, eleganciju, isticanje najjačih atributa i dostojanstvenost. Izdeformiranost uslijed napuhanosti kod promatrača izaziva frustracije i odbojnost. Govorim o cjelini, siguran da su dijelovi programa napravljeni s ljubavlju i stručno, što ne znači da su trebali biti uvršteni u show ovog travnja. U tom smislu nužna je rekonceptualizacija Dječjih svečanosti "U svijetu Ivane Brlić Mažuranić", njihovo svođenje na tri jaka dana, s reprezentativnim predstavama i kreativnim doprinosima. Masovnost devalvira vrijednosti. Ona je potrebna u predpripremi, u izlučnim "natjecanjima". Finale mora biti atrakcija o kojoj priča cijeli grad i cijela Hrvatska. I u kojoj sudjeluje.