Priopćenje Gradske knjižnice Slavonski Brod

 

Jučer, 23. travnja 2012. godine Gradska knjižnica Slavonski Brod  pridružila se velikoj manifestaciji „Noći knjige“ koja se po prvi puta održava i u Hrvatskoj.  Više od pedeset knjižnica, više desetaka nakladnika i knjižara organiziralo je, uz Svjetski dan knjige i autorskih prava, niz događanja (promocija knjiga, nakladništva, glazbenih i inih programa…) sa ciljem promicanja pisane riječi i  vrijednosti  čitanja.

 

 

18,oo sati

Proljetna predstava Male pričaonice u programu „Noći knjige“

 

Nakon tople pozdravne riječi ravnatelja Gradske knjižnice te gradonačelnika  Mirka Duspare, veselom „proljetnom“ izvedbom, kroz pjesmu, recitaciju, ples,...  najmlađi članovi Gradske knjižnice, članovi Male pričaonice Dječjeg odjela započeli su ....i među prvima proslavili pričom knjigu u programu „Noći knjige“!

Mnoštvo prijatelja i ljubitelja knjige, roditelja, djece... došlo je  dati podršku najmlađima u njihovom svečanom trenutku. Potpuno spontano i  mirno, pomalo tiho ali uvjerljivo, djeca su izgovarala svoje uvježbane tekstove i veselila se svakom zasluženom pljesku.

Glazbom, plesom i podjelom tiskanih izdanja Gradske knjižnice najmlađima, privela se ova mala svečanost kraju.

Dječja predstava  bila je uspješna uvertira u bogati program Gradske knjižnice u „Noći knjige“

 

 

 

19,oo sati

Otvorenje Studijske čitaonice

Gradska knjižnica otvorila je, uz nazočnost ravnatelja Knjižnice Ivana Stipića i dekana Veleučilišta u Slavonskom Brodu profesora Antuna Stoića, za svoje korisnike i buduće korisnike novouređeni i novoopremljeni prostor Studijske čitaonice. Kako je naglasio ravnatelj Knjižnice, otvaranje tog prostora rezultat  je dogovora i potpisanog Sporazuma o suradnji Knjižnice i VUB-u, a cilj mu je otvoriti nove mogućnosti za ozbiljan i nesmetan studijski, znanstveno – istraživački rad brodskih studenata. Svi redovni studenti tijekom cijelog studija imaju popust od 50% na članstvo (uz predočenje indeksa). Dekan Veleučilišta, profesor Stoić je naglasio kako je ovo još jedan korak ka stvaranju kvalitetnijih  uvijeta za studentski rad i nova mogućnost za budući prelazak Slavonskog Broda u sveučilišni grad, grad mladosti, novih tehnologija i prosperiteta. Sve veći  broj studenata brodskog Veleučilišta  potvrda je opravdanosti i ispravnosti ovog projekta Knjižnice i Veleučilišta.

 

 

20,oo sati

Predstavljanje knjige „Prof. dr. Josip Benčević, hrvatski kirurg“

Knjigu „Prof. dr. Josip Benčević, hrvatski kirurg“  predstavili su autori:  prof. dr. Ivan Balen, doc. dr. Marica Jandrić-Balen i Stribor U. Schwendemann. Autori su istaknuli  važnost ove knjige, prije svega za Opću bolnicu u Slavonskom Brodu koja i nosi ime uvaženog kirurga, a zatim i za Brod i Brođane. Knjiga govori o povijesti brodske obitelji Benčević, prati razvoj dječaka iz malog slavonskog gradića koji se odrastanjem pretvara u pokretača razvoja kirurgije u Slavoniji i Hrvatskoj. Čestim odlascima na klinike u Europi dr. Josip Benčević  je učio, ali i u pomenutom okruženju  skretao pozornost na dostignuća hrvatske kirurgije. Kao takav, zadužio je, ne samo Brod, nego i puno šire okruženje, a samim tim, sačuvati ga od zaborava dio je duga Grada prema njemu. Upravo stoga, nastala i sama knjiga. Ali, isto tako, njegov put, razvoj i odnos prema poslu kojim se bavio trebao bi služiti kao primjer današnjoj generaciji i generacijama koje dolaze. Brođani imaju razloga biti ponosni na svog zavičajnika,  dr. Josipa Benčevića, koji je svoj trag ostavio  i  u osječkoj i zagrebačkoj bolnici, ali i  hrvatskoj medicini uopće.

Uz ovaj događaj, otvorena je i izložba „Brodsko izdavaštvo“,  kojom je  predstavljen, gdje su samo mali, izdvojeni dio povijesti bogatog brodskog izdavaštva.

 

 

 

21,oo sati

Izložba Melankolija – Stribor Schwendeman Uzelac i Projekcija filma Fahrenheit 451

U Noći knjige korisnici i znatiželjni posjetitelji Gradske knjižnice imali su, među ostalim programima, priliku pogledati projekciju filma „Fahrenheit 451“. Film   o totalitarnom društvu u kojemu je čitanje i posjedovanje knjiga strogo zabranjeno te se svako kršenje zabrana kažnjava a svaka pronađena knjiga biva spaljena, opomena je, ali i poticaj. Knjige su,  kao i ljudski duh, što pokazuje i sam kraj filma, neuništive i uvijek  pronalaze način za opstanak, i u onim najgorim surovim uvjetima,  kada se čini da nade nema. Film daje i jasnu poruku o snazi knjige i njenom utjecaju na život svakog čovjeka, te je odabir njegova prikazivanja u Noći knjige odabir koji je brodska filmska publika prihvatila s jasno artikuliranim  odobravanjem.

Izložba Melankolija „ugodna je žalost svjesna da ne može zaustaviti vrijeme…“ StriborUzelac Schwendeman

 

 

23,00 sata

Monolozi Satiričnog Kazališta Mladih,  glazbena izvedba Vokalnog sastava Ad astra i Tamburaškog sastava „Behar“

 

Obilježavanje prve Noći knjige, popunjeno događanjima,  poprimalo je, u kasnijim noćnim satima, opušteniji karakter.  Članovi Satiričkog Kazališta Mladih izveli su i predstavili se monolozima iz:    Fedre, Štefice Cvek u raljama života, Majke Hrabrosti, Dekamerona i  Đuke Begovića.  Monologe su izveli: Maja Odobašić, Martina Lemaić, Igor Aračić i Silvio Stilinović.  Glazbenim  dijelom  program su uspješno, i na oduševljenje brodske publike, spajale a ne dijelile članice  Vokalnog sastava Ad astre i članovi   Tamburaškog sastava Behar. Brodska publika, u respektabilnom broju prisutna do završetka Noći knjige, nagradila je odlične izvedbe kazališnih ulomaka, a također i sudionike glazbenog dijela programa članice „Ad astre“ i članove „Behara“.

 

U Noći knjige više od  100 naših sugrađana učlanilo se u Gradsku knjižnicu, a 400-tinjak gostiju i sudionika programa dio su   uspješno provedene Manifestacije Noći knjige u Gradksoj knjižnici Slavonski Brod.

Hvala medijima što su pratili naše programe, posebno gospođi Dunji Vanić (Posavska Hrvatska).