Ovih dana će biti godinu dana, kada je cijelom svijetu objavljena sa stranice Europske agencije za okoliš za nas Brođane jedna jako važna činjenica, vezana za kvalitetu brodskoga zraka:

“Na temelju prosječne razine lebdećih čestica PM2,5, tijekom posljednje dvije kalendarske godine, od 2019. do 2020. prva tri najčišća grada u Europi po kvaliteti zraka bili su Umeå u Švedskoj, Tampere u Finskoj i Funchal u Portugalu. Tri najonečišćenija su Nowy Sacz u Poljskoj, Cremona u Italiji i Slavonski Brod u Hrvatskoj… (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer )”!!! Mislim da je tada analizirano blizu 330 gradova u Europskoj uniji!

Tu informaciju su objavila i većina internetskih medija u Hrvatskoj, nažalost ne i javna televizija, pa i ostale televizije, kao ni tiskani mediji, pa ni oni najbliži Vladi RH… Među onim medijama sa interneta koji su objavili tu zaprepašćujuću informaciju o stanju u Slavonskom Brodu, koja nikako nije bila nova informacija, nego već više od 10 godina stara, bio je i SBperiskop (http://www.sbperiskop.net/objave/europska-agencija-za-okolis-slavonski-brod-medu-tri-je-najzagadenija-grada-u-europi). Nažalost, opet jedan jedini od brodskih medija!

Evo i tako, prođe godinu dana, nažalost, prije nego što kažeš keks ili, što je netko nešto poduzeo da to brodsko stanje se promjeni! Ništa se nije poduzimalo sve od Mimistarstva gospodarstva i održivog razvoja, koje ministarstvo je nadležno i za zaštitu okoliša, preko Povjerenstva za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša i prirode, DHMZ-a, HZJZ-a i Brodsko-posavske županije, do Grada Slavonskog Broda.

Da pogledamo to detaljnije! Evo u nešto više od četiri posljednje godine sad je već 7. (slovima: sedmi) Nacrt Akcijskog plana poboljšanja kvalitete zraka za Slavonski Brod pred brodske javnosti, na koji Nacrt može ista ta javnost predati svoje primjedbe, mišljenja i prijedloge sve do 27. lipnja 2022. godine. Zaista, očekujemo da će Slavonski Brod uskoro ući i u Guinnessovu knjigu rekorda, no neće imati svog Akcijskog plana za zaštitu brodskog zraka!

Vjerujem da su svi čitatelji SBperiskopa se sjećaju kako nešto više od dvije godine, početkom 2020., Skupština Udruge Eko-Integral zatražila (zajedničku) Tematsku sjednicu Gradskog vijeća i Županijske skupštine. Također ti čitatelji, pa skoro svi Brođani se sjećaju da zbog određenih netrpeljivosti nekih od brodskih političara koji o svemu tome odlučuju, do te Tematske sjednice nikada nije došlo. 

Jedino što je znano da je Županijska skupština dana 17. lipnja 2020. godine odradila (svoju) Tematsku sjednicu koja je bila posvećena stanju kvalitete zraka na području BPŽ u 2019. godini! Također je na sjednici donesen nekoliko važnih zaključaka. Posebno je važan zaključak pod točkom III:

“Tražimo od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinanciranje cjelovite energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada … u iznosu od 80%. Cjelovita energetska obnova na vanjskoj ovojnici podrazumijeva kombinaciju mjera …: energetska obnova vanjskog zida, stropa, ... ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i plinofikaciju kućnih ložišta.”.

Nažalost, sve je ostalo na “Tražimo”, a u Gradskom vijeću ni na tome… Pitanje je da li iza tog sastanka održana bilo koja sjednica Gradskog vijeća ili Županijske skupštine posvećena stanju kvalitete brodskog zraka?

Sve je to tragično. No, tragičan je i rad, odnosno više nerad već spomenutog Povjerenstva za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.  

Još u rujnu 2014. godine, prije 7 i pol, skoro 8 godina, nakon što je u ime Brođana i civilnih udruga Brodsko-posavske županije ‘Građanska inicijativa za čisti zrak’, prethodnica današnjeg Eko-Integrala, s Apelom za hitno rješavanje brodskog problema onečišćenja zraka obratila relevantnim institucijama RH, zaprimljen je dopis iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, u kojem je M. Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode u tadašnjoj, Milanovićevoj Vladi govorio o tome, kako su u Ministarstvu “svjesni da problem onečišćenja zraka na području Grada Slavonskog Broda postoji duže vrijeme i izaziva velike probleme … građanima…”.

Na kraju ministar Zmajlović informirao je Brođane, kako bi se taj problem riješilo, odlučilo se formirati “Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Grada Slavonskog Broda, kao operativno tijelo koje intenzivno raditi na provedbi konkretnih aktivnosti, osobito onih koje se odnose na: redovito izvješćivanje građana Grada Slavonskog Broda o kvalitete zraka … i svim aktivnostima koje država poduzima u cilju rješavanja problema onečišćenja zraka…”. Itd., itd..

I tu smo, gdje smo. Mi smo više puta u Eko-Integralu ukazali na to, što sve je Povjerenstvo dosada moralo napraviti i što nije napravilo. Nažalost, Povjerenstvo je dosad kontinuirano izbjegavalo informirati, tj. izvješćivati građane Grada Slavonskog Broda o kvalitete zraka”, a to i dalje čini, odnosno ne čini! Svakako zbog takvog djelovanja i nedjelovanja Brođani mogu zatražiti odgovor od dosadašnjeg i sadašnjeg ministra Ministarstva gospodarstva: T. Ćorića i D. Filipovića, ali i od bivšeg predsjednika i sadašnje predsjednice Povjerenstva: I. Čižmeka i g-đe D. Mazzocco Drvar.

Uz svega toga morali bi istaknuti i to da posljednji sastanak, 8. sjednica Povjerenstva održana je prije 15 mjeseci u Slavonskom Brodu, dana 17. ožujka 2021. i to 27 mjeseci nakon što je održana 7. sjednica Povjerenstva, što znači da u posljednje tri i pol godine Povjerenstvo samo je jednom sastajalo! Što je premalo, premalo je!

Slična je situacija i sa sjednicama (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša i prirode. Posljednja tematska  sjednica Odbora posvećena kvaliteti zraka održana je, prije više od tri godine, negdje u travnju 2019. godine.

Nije jasno, kako nikoga od gore spomenutih odgovorni iz odgovrnih institucija u posljednjih godinu dana nije zagolicala informacija sa početka članka, informacija Europske agencije za okoliš?

Ne događa se često da Slavonski Brod završava na trećem mjestu u (cijeloj) Europskoj uniji!