"U dva tjedna programa pokušat ćemo nadoknaditi ono što hrvatskoj Vladi nije uspjelo do sada - provesti raspravu o Europskoj uniji", naglasio je Srećko Horvat

Na jučerašnjoj konferenciji za predstavnike medija opsežan program 6. Subversive Festivala predstavili su Nikola Devčić, direktor produkcije, Srećko Horvat, direktor konferencije i Subversive Foruma te Dragan Rubeša, selektor službenog programa Subversive Film Festivala.

Nikola Devčić naglasio je kako će u petnaest festivalskih dana, od 4. do 18. svibnja "kina Europa i Grič te kazalište ZKM postati centri u kojima će se sastati najvažniji akteri umjetničke, teorijske i aktivističke scene iz regije i čitavog svijeta u cilju promišljanja otpora neoliberalizmu te izgradnje novih modela i jedinstvenih strategija za budućnost. Preko 300 gostiju, učesnika Međunarodne konferencije, Balkan Foruma, Subversive Foruma i Joint Social Conference kroz niz panela, predavanja i debata zajednički će izgraditi i osmisliti koncept 'suvremene Europe' na temeljima slobodne razmjene znanja, jednakosti i ravnopravnosti svih građana, pravednoj raspodjeli bogatstava i zajedničke brige za javna dobra." Od popratnih programa Devčić je istaknuo Sajam subverzivne književnosti "koji je svake godine sve veći, a tematizira angažiranost pisaca i pjesnika danas. Cilj mu propitivanje značaja autora i angažirane književnosti u novim društveno-političkim uvjetima. Od ove godine u okviru sajma pokrenut je i program pod nazivom SubLit Café na kojem je osiguran prostor i za nedovoljno vidljive i neafirmirane aktere poetske i umjetničke scene."

Selektor filmova službene konkurencije Subversive Film Festivala, Dragan Rubeša, predstavljanje programa započeo je riječima: "Nikako ne želim da se filmski dio festivala shvati kao uvod u onaj teorijski dio koji se odvija u drugom tjednu. Ovogodišnji filmski program podignut je na jednu posve novu razinu. Kroz filmove nastavljamo propitivati demokraciju, ali i, kao i prošle godine, okupirati Europu - ne samo u kulturnom smislu, nego i doslovno nastavljamo s okupacijom kina Europe u kome će se održavati službeni program festivala. U sklopu filmskog programa pogledat ćemo i dokumentarni serijal Olivera Stonea Neispričana povijest Sjedinjenih Država koji je iako TV produkcija, odličan uvod u gostovanje slavnog redatelja u sklopu međunarodne konferencije Subversive Festivala."

Srećko Horvat složio se s Rubešom i istaknuo je da je ovogodišnji filmski program najambiciozniji do sada jer "pored premijere spomenutog serijala Olivera Stonea, festival, 4. svibnja u 20 sati, otvaramo istočnoeuropskom premijerom Pervertitovog vodiča kroz ideologiju redateljice i ovogodišnje gošće festivala Sophie Fiennes. Osim ovih tu je i premijera jednog domaćeg angažiranog filma naziva U braku sa švicarcem Arsena Oremovića." Govoreći o odabiru ovogodišnje festivalske teme - utopija demokracije, Horvat je istaknuo da je odavno jasno da parlamentarna demokracija nije dovoljno dobar sustav, dok je sve više pokazuje da niti direktna demokracija nije odgovor na današnja društvena zbivanja. "Zato me posebno vesele ovogodišnji gosti poput Alexis Tsipras koji će nam dati uvid u grčke primjere otpora ili Álvara Garcíe Linere koji će s nama podijeliti latinoameričko iskustvo, ali naprimjer i dolazak Maurizia Lazzarata, autora knjige o dugu koju izdajemo u hrvatskom prijevodu, a koja se odlično čita upravo uz film Arsena Oremovića."

"Meni najvažniji dio festivala jest Subversive Forum i Balkan Forum. Balkan Forum nastoji povezati već 20 godina pokidane veze između država koje su nekad tvorile jednu zajednicu. Osim tih država, povezujemo se i s Bugarskom, Rumunjskom, Grčkom te drugim zemljama Balkana." Predstavljanje festivala Srećko Horvat zaključio je riječima: "U dva tjedna programa pokušat ćemo nadoknaditi ono što hrvatskoj Vladi nije uspjelo do sada - provesti raspravu o Europskoj uniji. Nije dovoljno jednom godišnje izaći na ulicu, nego je potrebno kontinuirano raspravljati i informirati javnost o pitanjima koja se tiču društva u cjelini. "

Subversive Festival otvara se 4. svibnja u 20 sati u kinu Europa filmom Pervertitov vodič kroz ideologiju. Svi programi festivala, Subversive Film Festival, konferencija Subverzivna književnost i SubLit Café, međunarodna konferencija te Subversive Forum i Balkan Forum, odvijaju se u kinima Europa i Grič te ZKM-u. Sva predavanja i okrugli stolovi u kinu Europa bit će simultano prevedeni na hrvatski jezik.

Izvor: H-alter