Prije mjesec dana na stranicama ovog cijenjenog portala raspisao sam o tome da ni godinu dana nakon što je Europska agencija za okoliš objavila informaciju kako je Slavonski Brod na trećem mjestu po onečišćenju zraka u Europskoj uniji, nikog nije zagolicala ta bolna istina (http://www.sbperiskop.net/objave/ni-godinu-dana-poslije-nikog-nije-zagolicala-informacija-europske-agencije-za-okolis-slavonski-brod-na-trecem-mjestu-po-oneciscenju-zraka)!

 

Nažalost, to stanje sa zagolicanjem ništa se nije promijenilo ni poslije, a tako će to ostati još koji mjesec jer su ozbiljno započeli godišnji odmori i onih manje odgovornih odgovorni, ali i ostali u državnim i drugim institucijama i službama.

 

U međuvremenu objavljena je nova informacija Europske agencije za okoliš da Slavonski Brod više nije među prva tri najonečišćenija grada u Europskoj uniji po kvaliteti zraka na temelju mjerenja prosječne razine lebdećih čestica PM2,5, tijekom posljednje dvije kalendarske godine (2020. do 2021.).

Sada je Slavonski Brod na 6. mjestu, odmah iza puno poznatija talijanskih gradova (Padove, Venezie i Viczence), s prosječnom koncentracijom lebdećih čestica PM2,5 od 23,7 μg/m3, što još uvijek zabrinjavajuće stanje. Naročito ako znamo da je ciljana prosječna godišnja koncentracija PM2.5 u RH od 2020. godine 20 μg/m3! Dok su prva dva najonečišćenija grada u Europskoj uniji, kao što su bili i prošle godine: Nowy Sacz iz Poljske i Cremona u Italiji (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer)! 

Nisam siguran da sam jedini i prvi tko je objavio tu informaciju, no siguran sam da sam taj, koji već godinama kritički pišem o zanemarivanju brodskog činjeničkog stanja onečišćenja zraka! Zato odmah postavljam pitanje, što je dovelo do uvjetnog poboljšanja stanja brodskog zraka, kao i to, je li to stanje samo prividno ili zaista realno?     

Kao dobar poznavatelj brodske situacije i dugogodišnji eko-aktivist, mogu slobodno potvrditi da, nažalost,  u posljednje vrijeme nitko, baš nitko nije ništa poduzeo da se to brodsko goruće stanje sa onečišćenjem zraka promjeni! Ponavljam ono, što sam već stotinu puta napisao:

Ništa se nije poduzimalo sve od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koje ministarstvo je nadležno i za zaštitu okoliša i prirode, preko Povjerenstva za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša i prirode, DHMZ-a, HZJZ-a i Brodsko-posavske županije, do Grada Slavonskog Broda.

Mogao bih ponovo satima pisati o indiferentnosti Povjerenstva, koje Povjerenstvo u posljednje tri i pol godine samo je jednom sastajalo i to prošle godine u ožujku! Mogao bih također ponovo pisati o neshvaćanju Brođana sa strane Predsjednice i članova (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša i prirode. No ponovit ću samo da posljednja tematska sjednica Odbora posvećena kvaliteti brodskog zraka održana je, prije više od tri godine, negdje u travnju 2019. godine. Što je neodgovorno, neodgovorno je!

Također bih danima mogao o tome pričati da u nešto više od četiri posljednje godine, već je 7. (slovima: sedmi) Nacrt Akcijskog plana poboljšanja kvalitete zraka za Slavonski Brod bio ovih dana pred javnosti u Slavonskom Brodu. Kako sam i nedavno rekao, očekujemo da će Slavonski Brod uskoro ući i u Guinnessovu knjigu rekorda vezano za nedonošenje Akcijskog plana za zaštitu brodskog zraka!

Na kraju moram uz veliki žal zaključiti, postoji samo jedna istina da do gore spomenutog uvjetnog poboljšanja stanja brodskog zraka jedino je došlo, što se u prekosavskoj Rafineriji dogodila velika havarija tamo prije nekoliko godina, točnije u listopadu 2018. godine! Sve ostalo je skoro nevažno i zanemarivo! Kao i angažman svih političkih čimbenika ove tužne priče!  ,

Zaista, ekološki incident koji se dogodio 9. listopada 2018. godine, bio je dosada najveći i najneugodniji incident u Rafineriji otkada je ona 2008. godine ponovo proradila. U 21 30 eksplodiralo je postrojenje u pogonu IV i vatra se odmah rasplamsala... S lijeve strane Save Brođani su imali osjećaj da cijela Rafinerija gori. Na sreću vatra se brzo stavljena pod kontrolu, no na nesreću jedan je radnik iz rafinerije poginuo.

Najvažnije je da izbjegnuta još veća katastrofa do čega se moglo doći. Svakako to je bilo jedno veliko upozorenje prije sastanka koji je bio održan sutradan u Slavonskom Brodu predsjedavanjem bivše Predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović,  baš u svezi Rafinerije i njenog onečišćenja brodskog zraka!

Sve je to sada prošlost, ali Brođani i dan danas nisu upoznati s tadašnjim nesretnim i nespretnim događajem, kao i s tim, što se nakon toga odigralo u Rafineriji nafte Brod? No i s tim što se danas tamo događa? Možemo samo ponoviti već prije izrečeno: u posljednje vrijeme nitko, baš nitko nije ništa poduzeo da se to brodsko goruće stanje sa onečišćenjem zraka promjeni!