[caption id="attachment_147631" align="aligncenter" width="540"] Autor: strastveni savski ribič[/caption]

Jeli itko vidio naftnu mrlju na Savi? Je li netko nešto poduzeo u Slavonskom Brodu?

Izgleda, mukama Brođana sa onečišćenjima nikad kraja. Nije dovoljno da zajedno s toplinskim valom, ponovo prijeti i prizemni ozon, pojavila se i velika naftna mrlja na Savi.

"Gdje su sad nadležne službe zelenih i ostali 'uhljebi'? Iza mosta prema Brodu kilometar se proteže mrlja od nafte!" - pročitao sam neku večer na stranicama jednog strastvenog ribiča na fejsu...

No budući da nisam trenutno u Slavonskom Brodu, a imam samo mobitel kod sebe, koji mi ne može baš puno poslužiti za ozbiljne analize, bio sam u nedoumici... I mene nerviraju svi ovi džabalebaroši, a velik je problem da ne znam, tko što radi, točnije ne radi od svih tih odgovornih?

Znam, da je netko od odgovornih trebao prvo provjeriti o čemu se radi i onda pokrenuti postupak protiv zagađivača i također sanaciju nastale situacije... No budući da svi ovi 'ekolozi' ni u Gradu, ni u Županiji slabo nešta rade,  a izgleda inspekcija potpuno je 'traumatizirana'(!), odlučio sam odgovor tražiti drugim putem.

Podijelio sam tu informaciju s fejsu i ostalima, uz moju malu napomenu:

Ne postoji pojam nadležne službe zelenih,  samo nadležne službe za zaštitu okoliša i zeleni (volonteri) koji naročito u Gradu (skoro) nepoželjni... Nažalost situacija je takva ili bolje, nikakva...

Svi oni (odgovorni) su gluhi i neosjetljivi na zamolbe građana i zelenih. To je naše iskustvo od (skoro) 12 godina! Još će se uskoro pričati o tome da Rafinerija ne radi. A biti će i portala koji tu priču svakako podržati. Nažalost takva je brodska ekološka scena...

Nakon informacija o naftnoj mrlji, počeli su pristizati komentari, poneki pesimistični, ali i s prijedlozima:

"... možda i nije rafinerija u pitanju nego teglenica ili je netko s naše strane ispustio naftu ili benzin u vodu. Sve je moguće."

"... Treba obavijesti Ribočuvare onda bi oni trebali policiju..."!

Pored ta dva komentara najkonstruktivniji je bio komentar člana Gradskog vijeća, čestog posjetitelja naših stranica i komentatora dnevnih zbivanja. No pored konstruktivnih prijedloga njegov komentar (uobičajeno) sadržavao je i određene destrukcije. Evo važnijeg dijela te poruke:

"Postoji Zakon o zaštiti voda koji govori koji je cilj Zakona... - članak 5!

Naveo sam još neke članke...

Članak 5.

... postizanje i očuvanje dobrog stanja voda radi zaštite života i zdravlja ljudi, zaštite njihove imovine, zaštite vodnih i o vodi ovisnih ekosustava.

Članak 7.

(1) Ministarstvo je nositelj vodne politike.

Članak 8.

(1) Vode su opće dobro i imaju osobitu zaštitu Republike Hrvatske

Članak 16.

(1) Javnim vodnim dobrom sukladno ovom Zakonu upravljaju Hrvatske vode

Članak 67.

Šteta počinjena vodama i vodnom okolišu otklanja se prvenstveno na izvoru nastanka.

Članak 69.

(1) Onečišćivač snosi troškove nastale onečišćavanjem voda i vodnog okoliša.

Članak 81.

(1) Postupanje u slučajevima izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda provodi se sukladno Državnom planu mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda...

A tvrdnja da su zeleni i volonteri u Gradu (skoro) nepoželjni... je netočna. U Gradu nisu dobrodošli oni koji svojim "volonterstvom" pokušavaju politički djelovati..., jednu stranu neargumentirano klevetati, a drugu propagirati..., bez vjerodostojnih argumenata!"

Vjerujem da prvi dio poruke ne treba komentirati. No svakako treba primjetiti, da se zaista ne zna tko je koga od 'zelenih' "pokušavao neargumentirano klevetati" u posljednje 3 - 4 godine, dok za drugu stranu nismo baš sigurni, kao i nedavno vezano za (ne)organiziranje tematske sjednice Gradskog vijeća posvećenu za brodski čisti zrak?

Nažalost, sve to neće dati odgovor na pitanja iz naslova: Vidio li itko naftnu mrlju na Savi? Poduzeo li netko nešto u Slavonskom Brodu?