U petak je na Starome kontinentu počela pomračina Sunca, koja će u nekim zemljama trajati sve do 1. srpnja. Do tada, naime, neće biti dobro vidljivi ni kreditna kriza, ni pad tečaja eura, niti problemi s imigrantima, točnije rečeno  s onima koji imigrante okrivljuju za sve probleme unutar svoje  države.

 

Utakmica Poljske i Grčke označila je službeni početak Europskog nogometnog  prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, na kojemu će 16 europskih reprezentacija pokušati doći do finala, pobijediti i donijeti trofej kući. Ovo je, inače, zadnje Europsko prvenstvo koje se igra u tom formatu. Od 2016. za naslov najboljeg će se na glavnome turniru boriti 24 momčadi, što znači da će  više od pola europskih država  imati svoje predstavnike.

 

U grupnoj fazi koja traje do 19. lipnja odigrat će se 24 utakmice, nakon kojih ćemo znati pobjednike i drugoplasirane iz sve 4 skupine. Međusobnim križanjem ( pobjednik skupine A-drugoplasirani iz skupine B, drugoplasirani iz skupine A-pobjednik skupine B itd.) dobit ćemo parove četvrtfinala, polufinala i konačno velikog finala koje se igra na Olimpijskom stadionu u Kijevu.  Najveći favoriti za dolazak do finala i pobjedu u toj najvažnijoj utakmici su aktualni europski i svjetski prvaci Španjolci, zatim slijede Nijemci koji, prema izjavi Garya Linaekera, uvijek pobjeđuju, što su dokazali u prvoj utakmici protiv Portugala pobijedivši ih s 1-0.

 

Očekivanja od naše reprezentacije su, kao i uvijek, velika. Očekuje se najmanje prolazak teške skupine u kojoj igraju, osim Hrvatske i reprezentacije Irske, Italije i Španjolske. Prvi korak k ispunjavanju tih očekivanja naša je izabrana vrsta učinila pobjedom nad reprezentacijom Irske. Utakmica je, što se nas tiče, išla svojim tokom: nakon ranog vodstva i izjednačenja, zabili smo još dva gola i mirno utakmicu priveli kraju. Budući da je ovo prije svega portal namijenjen Brođanima, ne smijemo zaboraviti uputiti sve pohvale našem sugrađaninu, Mariu Mandžukiću koji je sa svoja dva gola odigrao možda i najvažniju ulogu u današnjoj pobjedi.

 

Kako sve ne bi bilo tako nevino i idealno, pobrinuli su se poljski i gostujući huligani. U tek 3 dana održavanja prvenstva zabilježeno je 16 incidenata s više od 300 privedenih.  Čini se da je George Orwell bio u pravu kada je rekao da je sport, bez obzira na pozitivne učinke koje ima na pojedinca, na profesionalnoj, a pogotovo nacionalnoj razini «neiscrpan uzrok neprijateljstva».

 

U ovo ludo doba kriza i nesigurnosti, pak, može pružiti i neophodan predah od stvarnosti (kao i bilo koji drugi oblik masovne ili manje masovne zabave), pa prema tome imate moju preporuku da zaboravite na nacionalizam, nasilje, financije i strah, i da dva puta dnevno po 90 minuta uživate u Europskom prvenstvu, fenomenu nešto češćem, ali ništa manje lijepom od pomračine Sunca.