Soundset Brod mi je defaultna radio postaja. Upalim liniju i "njezin" zvuk preplavi sbperiskop-factory. Zbog dobro odabrane glazbe odnosno prihvatljivog miksa domaćih i stranih klasika i uspješnica u usponu odlučio sam se Soundset. Ponavljam, puštanje glazbenog grincajga i, na vrhove ljestvica, uspinjućih stvari, poredanih u pravom omjeru – dobra je formula. U principu, ne slušam vijesti i verbalne vratolomije voditelja.

Ipak, jučer (četvrtak) oko 13,55 do ušiju mi dopire sonorni glas dečka voditelja kako marketniški navlači slušatelje da u Cinestaru pogledaju blockbuster Endlerova igra. Prvo sam pomislio da se zatrčao, počinio lapsus linguae, ali nakon što je još nekoliko puta ponovio Endlerova igra, umjesto Enderova igra, zaključio sam da mr. voice, ili zna ispravan naziv filma, ali da mehanički izgovara njegov naziv s ugrađenim tipfelerom, ili, da nikad nije čuo za istoimeni kultni SF roman by Orson Scott Card koji je osvojio Huga i Nebulu, i po kojem je snimljen reklamirajući film.

Lako je za moje snebivanje, ali ako su ga kojim slučajem čuil Brođani Petar Bašić, Ivan Lutz, Goran Kolarić, Hrvoje Gažo, Marina Gojković, Ratko Martinović, Gordan Sundać i ostali zagriženi fanovi i svojevrsni praktikanti znanstvene fantastike koji ne priznaju ovakve gafove, okupljeni oko Marsonicona, pozvat će ga na kratki kurs iz povijesti ovog književnog i filmskog žanra. Ima li veće kazne za „mehaničara“ čitanja od slušanja znalaca? Ipak, mlad je to čovjek, vjerojatno željan znanja, pa bi na taj način bio zapravo nagrađen.

Što sam ono htio reči? Da roman preporučujem! Možete ga posuditi u gradskoj knjižnici. A film ću pričekati dok mi ga netko ne skine s Mreže.