[caption id="attachment_28011" align="alignleft" width="480"] Leon Maglić, Damir Mikuličić, Zoran Živković[/caption]

Bila je to verbalna poslastica za prisutne. I Živković i Mikuličić prisjetili su se svojih inicijacijskih trenutaka ulaska u geografiju SF stvaralaštva, prijelomnih datuma u izdavačkim poduhvatima, govorili su o tome da preživljuje dobro pisanje, imali su savjete za mlade pisce, međusobno su se zadirkivali na humoran način koji je govorio o njihovoj bliskosti i međusobnom uvažavanju. Ukratko, bio je to doživljaj za pamćenje. 

U nedjelju, 1. lipnja održana je u Tvrđavi, u organizaciji SF sekcija Orion, Druga slavonskobrodska sf konvencija – Marsonikon 2013. Ulaz je naravno bio slobodan. Slobodu sam iskoristio i, iz programa na temu Drugi svjetovi, odabrao prisustvovati predavanjima dvije domaće legende SF-a - Zorana Živkovića i Damira Mikuličića.

Na stranici Marsonikona, organizatori su najavno napisali:

Zoran Živković je jedini pisac s neengleskog govornog područja koji je dobio World Fantasy Award (Svjetsku nagradu za fantastiku), urednik više od nekoliko stotina knjiga te pisac koji je preveden na najviše svjetskih jezika na ovim prostorima. Pisac je jedine Znanstvenofantastične enciklopedije na ovim prostorima. Predaje Kreativno pisanje na Beogradskom univerzitetu.

Damir Mikuličić je SF pisac i urednik te vlasnik izdavačke kuće Izvori - Zagreb. Jedan je od osnivača društva SFERA i pokretač najstarijeg hrvatskog časopisa za znanstvenu fantastiku - SIRIUS.

Sjajni organizatori i domaćini – članovi SF Sekcije Orion – svojevrsno su slavonskobrodsko bratstvo entuzijasta. Hrvoje Gažo, Marina Gojković, Goran Kolarić, Ratko Martinović, Ivan Lutz, Petar Bašić, Marija Blažević Zalokar, Krešimir Grčević, Leon Maglić, Krešimir Karač, Monika Grgić, Ivan Martinović,Gordan Sundać, poštovatelji i zaljubljenici u magiju znanstvene fantastike, pisci priča i romana, dobri poznavatelji drugih svjetova, u nedjelju su od Slavonskog Broda napravili pravo središte dobrih vibracija spram SF-a kojeg definiraju spoznajnost i začudnost.

Prije nastupa dva gosta, predavanje je imao Ratko Martinović, brodski novinski pisac, širokog raspona interesa u kojem dominira poznavanje alternativnog, na temu: Montauk i Philadelphia - Put u nove svjetove, dimenzije i paralelne svemire.

Goste je emotivno, inspirativno i s puno poštovanja najavio i predstavio Leon Maglić. U interesantnoj, spontanoj međuigri dva barda, dva istaknuta predstavnika znastvene fantastike, bez čijeg se djelovanja ne može zamisliti njezina povijest na ovim prostorima, dva promotora ovog uzbudljivog književnog žanra, dva prijatelja koje nisu razdvojili ni prostor ni opako vrijeme tijekom devedesetih – Živković i Mikuličić imali su okvirnu temu: Sjećam se: YU SF 1975-1990.                                                                                                                              Bila je to verbalna poslastica za prisutne. Obojica su se prisjetili svojih inicijacijskih trenutaka ulaska u geografiju SF stvaralaštva, prijelomnih datuma u izdavačkim poduhvatima, govorili su o tome da preživljuje dobro pisanje, imali su savjete za mlade pisce, međusobno su se zadirkivali na humoran način koji je govorio o njihovoj bliskosti i međusobnom uvažavanju. Ukratko, bio je to doživljaj za pamćenje. Dva sudionika i dva svjedoka zlatnih vremena znanstvene fantastike kad je Sirius imao nakladu od 30 000 primjeraka, i kada je Clarkova Odiseja 2010 u izdanju Živkovićeve privatne izdavačke kuće, samo preko ondašnjeg tjednika Danas, imala preko 5 000 pretplatnika – ostavili su na slavonskobrodsku publiku veliki dojam, prenijeli su joj svoj neugasli zanos, te niz relevantnih informacija o žanru koji se bavi, kako kaže wikipedijska odrednica, utjecajima izmišljene znanosti na pojedince i društvo.

Čestitamo organizatorima na uspješno održanoj Drugoj konvenciji SF-a, na toj vrhunskoj realizaciji afirmacije znastvene fantastike.