Počelo je s moliteljima na gradskim trgovima.

 

Kad su prve grupice vjerskih fanatika s transparentima zaposjele glavni metropolitanski gradski trg, ritualno se klanjajući Bogu – moleći da muškarci opet postanu duhovni obiteljski autoriteti koji će hrabro svjedočiti vjeru, te kumeći za povratak tradicionalnim moralnim vrijednostima, poput predbračne čistoće i čednog odijevanja i ponašanja na javnim mjestima – bili su upravo dirljivo smiješni. Pored malobrojnih debelih i brkatih sredovječnih mužjaka prolazili su zaljubljeni parovi studenata i studentica ogrezlih u predbračnu prljavštinu i prpošne djevojke kratkih suknjica i vrtoglavo dubokih dekoltea, a fotoreporteri su vidljivo uživali bilježeći te zahvalne, efektne kadrove sudara novog i starog, modernog i tradicionalnog, prosvijećenog napretka i srednjeg vijeka.

Mladost se besramno izrugivala s moliteljima u tragičnom nesporazumu s vlastitim vremenom i historijom, sekularisti i borci za ljudska prava pozivali su zakonodavce da spriječe agresivne upade vjerskih fanatika na javni prostor, podsjećajući kako njihove poruke opasno bazde na vremena kad su žene bile pokretna imovina muškaraca, a političari su odmahivali rukama baveći se pametnijim poslom.

Svakako, pametnijeg posla bilo je preko glave. Hladni rat bio je na svom snježnom vrhuncu, Amerikanci i Rusi opet su, kao nekoć, prijetili balističkim projektilima i nuklearnim bombama, i valjalo je zemlju držati vezanu uz zapadne saveznike. Novac i energenti bili su ipak ponešto lukrativnija zapadna vrijednost od mini suknjica, dekoltea i ljudskih prava.

Onda su se molitelji počeli pojavljivati i u ostalim gradovima.

Onda su molitelji na gradskim trgovima i ulicama postali sve brojniji.

Onda se moliteljima počelo pridruživati sve više i više mladih, uključujući i studente i same žene.

Onda su molitelji prikupili dovoljno potpisa da se raspiše referendum.

Onda je postalo malo manje smiješno.

Svega nekoliko godina nakon što su se prve grupice muškaraca na gradskim trgovima počele ritualno klanjati Bogu, moleći da opet postanu duhovni obiteljski autoriteti, te kumeći za povratak tradicionalnim moralnim vrijednostima, poput predbračne čistoće i čednog odijevanja i ponašanja na javnim mjestima, raspisan je referendum s jednim jedinim pitanjem: treba li Iran postati ustavna Islamska Republika? Kako bi pridobili što više glasova među mladima, dobna granica za glasačko pravo spuštena je na šesnaest godina. Nije, međutim, bilo previše potrebe: referendum održan 30. ožujka 1979. prošao je s prilično uvjerljivih 98,3 posto.

Da, Iran. Na što ste vi mislili?

Tako su prije četrdeset i tri godine ajatolah Homeini i nova revolucionarna vlast utemeljili Islamsku Republiku Iran i ustanovili šerijatsku vjersku policiju, s ciljem da nadgleda povratak iranskog društva “tradicionalnim vrijednostima”. Nakon što su muškarci opet postali “duhovni obiteljski autoriteti koji će hrabro svjedočiti vjeru”, najprije je uvedena obaveza nošenja hidžaba za sve žene zaposlene u javnim institucijama, a četiri godine kasnije za sve žene i djevojke bez obzira na vjeru i državljanstvo.

Konačno, 2006. godine zloglasna vjerska policija transformirana je i organizirana u patrole Gasht-e-Ershada, poznatijeg kao “moralna policija”. Isti oni debeli i brkati fanatici što su se po gradskim ulicama i trgovima ritualno molili Bogu za predbračnu čistoću i čedno odijevanje, sada su kao naoružani “duhovni autoriteti” na istim tim ulicama i trgovima brutalno progonili iste one što su im se smijali, hapseći zaljubljene parove ogrezle u predbračnu prljavštinu i bičujući prpošne djevojke otkrivenih glava i našminkanih očiju.

Da, Iran.

Prije tri mjeseca, 13. rujna 2022., patrola Moralne policije u Teheranu zbog kršenja šerijatskog zakona o čednom odijevanju uhapsila je dvadeset dvogodišnju kurdsku djevojku Mahsu Amini. Nesretna djevojka privedena je u pritvor, gdje je brutalno pretučena. Tri dana kasnije Mahsa je umrla u teheranskoj bolnici Kasra, službeno zbog infarkta, a šef teheranske policije sutradan je službeno objavio kako je privedena zbog nošenja tijesnih hlača i nepropisnog hidžaba: pod crnom maramom Mahsi je, naime, virilo više kose nego što je to dopušteno.

Dva dana nakon smrti Mahse Amini demonstracije su se počele širiti Iranom. Nakon tri dana kasnije u Urmiji je ubijen prvi demonstrant. Nakon četiri dana, demonstracije su organizirane u šesnaest od trideset jedne iranske provincije. Nakon pet dana, demonstranti u Teheranu počeli su napadati policijske stanice i paliti policijske automobile. Dva tjedna nakon Mahsine smrti, policija je u Zahedanu otvorila vatru na demonstrante i ubila najmanje četrdeset ljudi. Dvadeset dva dana nakon smrti Mahse Amini, u subotu 8. listopada 2022., cijela se zemlja gušila u suzavcu i dimu, a nevladina organizacija Iran Human Rights objavila je kako je do toga dana policija ubila stotinu i osamdeset pet ljudi.

Iste te subote 8. listopada, tri tisuće osamsto kilometara zapadnije, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu pojavila se grupica od pedesetak muškaraca s transparentima i zaposjela glavni metropolitanski gradski trg, ritualno se klanjajući Bogu i zahtijevajući povratak tradicionalnim moralnim vrijednostima.

Da, Hrvatska.

Sve otada, svake prve subote okupljaju se na trgovima hrvatskih gradova molitelji što se nazivaju Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina, pa se klečeći na koljenima mole Blaženoj Djevici Mariji od svete krunice da muškarci opet postanu duhovni obiteljski autoriteti koji će hrabro svjedočiti vjeru, te kume za povratak tradicionalnim vrijednostima, poput predbračne čistoće i čednog odijevanja i ponašanja žena na javnim mjestima.

Pored malobrojnih debelih i brkatih sredovječnih fanatika prolaze tako zaljubljeni parovi studenata i studentica ogrezlih u predbračnu prljavštinu i prpošne djevojke kratkih suknjica i vrtoglavo dubokih dekoltea, a fotoreporteri hrvatskih novina vidljivo uživaju bilježeći te zahvalne, efektne kadrove sudara novog i starog, modernog i tradicionalnog, prosvijećenog napretka i srednjeg vijeka.

Mladost se na internetu besramno zajebava s moliteljima u tragičnom nesporazumu s vlastitim vremenom i historijom, sekularisti pozivaju zakonodavce da spriječe agresivne upade vjerskih fanatika u javni prostor, podsjećajući kako njihove poruke opasno bazde na vremena kad su žene bile pokretna imovina muškaraca, a političari, jasno, odmahuju rukama baveći se pametnijim poslom.

Svakako, pametnijeg posla ima preko glave. Hladni rat opet je na svom snježnom vrhuncu, Amerikanci i Rusi, kao nekoć, prijete balističkim projektilima i nuklearnim bombama, i valja zemlju držati vezanu uz zapadne saveznike. Novac i energenti ipak su ponešto lukrativnija zapadna vrijednost od mini suknjica, dekoltea i ljudskih prava.

Prošle subote, 3. prosinca 2022., pod golemim pritiskom naroda predvođenog pobunjenim ženama – na vrhuncu vala demonstracija, u kojima je do tada ubijeno već četiri stotine i pedeset ljudi – glavni državni tužitelj Islamske Republike Iran Muhamed Džafar Montazeri objavio je kako se raspušta zloglasni Gasht-e-Ershad, poznatiji kao Moralna policija, te razmatra konačno ukidanje zakonske obaveze čednog odijevanja i nošenja hidžaba.

Iranski mužjaci, kako bi se to reklo, bili su na koljenima.

Istog tog 3. prosinca kad su iranske žene proslavile veliku pobjedu, tri tisuće osamsto kilometara zapadnije, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu treću subotu zaredom na koljenima su bili i slavni Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina. Ovaj put bilo ih je više stotina, a među njima i pedesetak žena, koje su zajedno s njima molile Blaženoj Djevici Mariji od svete krunice da muškarci opet postanu duhovni obiteljski autoriteti koji će hrabro svjedočiti vjeru, kumeći za tradicionalne moralne vrijednosti, predbračnu čistoću i čedno odijevanje žena.

Da, Hrvatska. Na što ste vi mislili?

infon1