Uokviri svoje školsko ponašanje

(disciplina u školama krajem 19. stoljeća i danas)Muzej Brodskog Posavlja i Hrvatski školski muzej, u ponedjeljak 6. lipnja u 13.00 sati otvaraju izložbu o školskoj disciplini u pučkim školama Hrvatske krajem 19. i početkom 20. stoljeća, kako bi posjetiteljima predstavili disciplinarne školske propise te njihove sličnosti i razlike kroz povijest.

Stalni postav Hrvatskoga školskog muzeja otkriva brojne predmete koji našim posjetiteljima mogu zorno predočiti kako su izgledale pohvale i kazne u pučkim učionicama toga vremena. Pohvale i kazne učenicima predstavljene su i ovom izložbom.

Uz opise disciplinarnih školskih propisa 19. stoljeća, te pohvale i kazne toga vremena, izložba otkriva kako su se učenici odijevali za školu, kako se pravilno sjedilo u školskim klupama, što se radilo na školskom odmoru, koji su bili razlozi opravdanoga izostanka s nastave, kako su se učenici ponašali tijekom školskih praznika te što su to ćudoredne dužnosti djevojčica toga vremena.

Tema je razrađena na temelju disciplinarnih školskih propisa koji su popratili Prvi hrvatski školski zakon iz godine 1874. (Zakon od 14. listopada 1874. ob ustroju pučkih školah i preparandijah za pučko učiteljstvo u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji) te Drugi hrvatski školski zakon iz godine 1888. (Zakon od 31. listopada 1888. oburedjenju pučke nastave i obrazovanju pučkih učitelja u kraljevinah Hrvatskoj i Slavoniji). Propisi su predstavljali svojevrsni školski kućni red, „bonton“ toga vremena. U 19. stoljeću detaljno su savjetovali učenike kako se treba ponašati u školi, u učionici, ali i izvan škole, na ulici, na putu do škole, u crkvi.

 

Ponedjeljak 6. lipnja u 13.00 sati

Izložbena dvorana Muzeja Brodskog Posavlja

Starčevićeva 40, Slavonski Brod