/SBPeriskop

Mali ljetni vodič za aktiviste i (avan)turiste 2022.

Europa, Kultura
Objavio: Web
Mali ljetni vodič za aktiviste i (avan)turiste 2022.

Nakon dva sušna pandemijska ljeta kada je skupnih događanja bilo malo, ovo ljeto obećaje povratak dragih nam aktivističkih kampova. H-Alter godinama objavljuje Mali ljetni vodič koji nudi alternative ljetnom izležavanju na plaži, pridruživanje pokretima za razne borbe, od one protiv klimatskih promjena, za prava životinja, feminističkih, protiv nuklearnog otpada, za anarhizam, za promjenu ekonomskog sustava, za ljudska prava, prava na migraciju, mir i slično. Inspirirajmo se, putujmo, učimo, djelujmo, sudjelujmo. I javite nam kako je bilo.

Ljeto nam se vratilo u grad, ranije nego što smo planirali. H-Alter godinama objavljuje Mali ljetni vodič za aktiviste i (avan)turiste koji nudi alternative ljetnom izležavanju na plaži, pridruživanje pokretima za razne borbe, od one protiv klimatskih promjena, za prava životinja, feminističkih, protiv nuklearnog otpada, za anarhizam, za promjenu ekonomskog sustava, za ljudska prava, prava na migraciju, mir i slično. Nakon dva sušna pandemijska ljeta kada je skupnih događanja bilo malo, ovo ljeto obećaje povratak dragih nam aktivističkih kampova te se vraća i H-Alterov ljetni vodič. Inspirirajmo se, putujmo, učimo, djelujmo, sudjelujmo. I javite nam kako je bilo.

Balkanski anarhistički sajam knjiga: 24. – 26. lipnja u Rumunjskoj

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, 14. izdanje Balkanskog anarhističkog sajma knjiga održat će se ove godine u Cluju/Kolozsváru, Rumunjska, između 24. i 26. lipnja. Događaj svake godine okuplja grupe i pojedince aktivne na anarhističkoj/autonomnoj/antiautoritarnoj sceni na Balkanu i suborce s drugih područja.

„Cilj sajma nije samo stvoriti prostor za širenje pisanih informacija koje proizvode samoorganizirani izdavački kolektivi i druge grupe, već i povezati različite inicijative i potaknuti rasprave o zajedničkim problemima s kojima se susrećemo u našem lokalnom kontekstu“, ističu organizatori.

Ecotopia Biketour 2022: 3. srpnja – 2. rujna biciklom od Amsterdama do Marseillesa

Ecotopia je samoorganizirana, međunarodna aktivistička zajednica koja organizira biciklističke ture jednom godišnje po raznim dijelovima Europe. Ovogodišnje bicikliranje počinje 3. srpnja u Amsterdamu, a završava u Francuskoj početkom rujna. Putem karavana posjećuje razne projekte okolišne i društveno-aktivističke prirode. Pridružiti se možete na bilo kojem dijelu puta, pozvani su svi koje zanima putovanje na biciklima, život u nomadskoj zajednici, DIY kultura, okolišna pitanja i eksperimentalno učenje. No, ove godine su po prvi put prva tri tjedna rezervirani za ljude koji se smatraju LGBTQIA+FLINTA, tj. heteroseksualni muškarci se mogu pridružiti krajem srpnja.

Camp 1.5: 6. – 10. srpnja u Portugalu

Aktivistički događaji u Portugalu nisu česti, ali za ljubitelje ove zemlje pronašli smo jedan klimatski kamp u srpnju. „Klimatska kriza je tu. Zajednice koje se najviše iskorištavaju su one koje najviše pate od njegovih posljedica. Pozivamo sve da od 6. do 10. srpnja dođu na kampiranje u Melides, na obali Alenteja“, kažu organizatori prema kojima je ta obala jedan od najvećih „eksponenata fosilnog kapitalizma u Portugalu“. Monokulturna poljoprivreda, loše upravljanje vodom i tlom, nesiguran rad u staklenicima, nedostatak javnog prijevoza, luksuzna naselja, predviđena izgradnja golf igrališta, rafinerija u blizini…

Okupljanje europskih ekosela: 7. – 10. srpnja u Danskoj

Proslava života u zajednici koja uključuje razgovore, radionice, glazbu i još mnogo toga održat će se u prekrasnom i povijesnom eko-selu Svanholm u Danskoj, samo sat vremena izvan Kopenhagena. „Tako smo uzbuđeni što se ponovno povezujemo sa starim prijateljima i želimo dobrodošlicu novima u svijet ekosela“, najavljuju organizatori iz mreže GEN Europe. Okupljanje je otvoreno za sve koje zanimaju regenerativna rješenja – bilo da se radi o praksama na zemlji, ekološkim zgradama i tehnologijama ili životu u zajednici. „To je slavlje i istraživanje pluraliteta postojećih i budućih zajednica“, zaključuju.

Ecotopia 2022: 11. – 17. srpnja u Švedskoj

„Ponovnim stvaranjem ekotopije želimo sukreirati novu generaciju kreatora promjena, istovremeno se sjajno zabavljajući ponovnim stvaranjem sebe kroz iskušavanje izazova ovog divljeg svijeta. Pridružite nam se i stvorimo Ecotopiju 2022 u Švedskoj“, pozivaju organizatori slavnog kampa ekološki osviještenih, čija povijest počinje sad već daleke 1989. Ekotopijanci rade svoj dom u prirodi na tjedan dana. Ponesite šator i budite spremni na kompostne wc-e i solarne tuševe. U kampu se prakticira radikalna demokracija, hrana je vegetarijanska, a radionice nude sami sudionici, na razne teme, od permakulture i gradnje jurte preko obnovljive energije do svjesnog roditeljstva i pjesama i plesova.

AlterTour 2022: 11. srpnja – 27. kolovoza u Francuskoj

Još jedna biciklistička karavana vozit će se ovoga ljeta Francuskom. Ova se akcija održava od 2008. i bicikliranjem se svake godine promiču razne teme iz područja okolišne pravde. Kao i Ecotopia Biketour, putem se posjećuje razne okolišne i aktivističke projekte. Potrebno je poznavati francuski jezik.

Klima Kamp Leipzig: 19. srpnja – 3. kolovoza u Njemačkoj

Ove godine se nakon stanke vraća i klimatski kamp u njemačkom Leipzigu, od 19. srpnja do 3. kolovoza. Kamp će biti baziran na donacijama, a više informacija objavit će uskoro na svojoj web stranici.

Climate Social Camp: 25. – 29. srpnja u Italiji

Klimatski društveni kamp održat će se od 25. do 29. srpnja u talijanskom Torinu. Riječ je o europskom skupu inicijative Fridays for Future. „Tijekom ovih pet dana razgovarat ćemo o tome kako u budućnosti voditi klimatsku bitku. Nadamo se da će prijedlozi koje donosimo pomoći svim pokretima koji brinu o klimatskoj pravdi“, ističu organizatori koji će osigurati mjesto za kampiranje kao i hranu za sudionike.

Cyclocamp: 27. srpnja – 1. kolovoza u Mađarskoj

Biciklistički entuzijasti imaju zanimljivu priliku posjetiti susjednu Mađarsku. U blizini Budimpešte krajem srpnja se održava skup europskih biciklopopravljaona (bike kitchen), koji je otvoren za sve. Ove godine skup organiziraju biciklistička zadruga Cyclonomia i centar za teretne bicikle Cargonomia.

Climate Camp Scotland: 28. srpnja – 1. kolovoza u Škotskoj

„Ovog ljeta poduzet ćemo mjere protiv nekih od najvećih zagađivača u Škotskoj. Naš kamp će stvoriti bazu za masovnu akciju i ponuditi prostor za radionice, rasprave, glazbu, umjetnost i viziju budućnosti izvan fosilnih goriva. Želimo izgraditi prostor u kojem ljudi mogu učiti, dijeliti ideje i zajedno djelovati – pridružite nam se“, pozivaju organizatori klimatskog kampa koji će se održati u okolici Aberdeena u Škotskoj, od 28. srpnja do 1. kolovoza.

Novosti u vezi organizacije kampa možete pratiti i na njihovom Facebook eventu.

No Border Camp: 8.-14. kolovoza u Nizozemskoj

Tjedan dana akcija, umrežavanja, sastanaka i rasprava o svim aspektima represivne migracijske politike – zatočenju izbjeglica, rasističkim graničnim kontrolama, deportacijama, militarizaciji granica, eksploataciji radnika migranata itd. – te vezama s drugim područjima borbe, kao što su npr. klima, antirasizam i antimilitarizam, najavljuju organizatori No Border kampa u Nizozemskoj. Međunarodna kampanja za ukidanje Frontexa bit će bitna tema kampa.

„U kampu bez granica želimo spojiti nedokumentirano i dokumentirano“, naglašavaju. Tijekom kampa održavat će se zanimljive radionice i razgovori o tome kako se svi možemo zauzeti i organizirati otpor oštroj nizozemskoj i europskoj migracijskoj politici.

European Summer University of Social Movements 2022: 17. – 21. kolovoza u Njemačkoj

Nakon Pariza 2014. i Toulousea 2017., Europsko ljetno sveučilište društvenih pokreta održat će se u njemačkom Moenchengladbachu. Organizatori očekuju više od tisuću sudionika iz društvenih pokreta iz Europe i drugih dijelova svijeta. “Na Hochschule Niederrhein razmjenjivat ćemo iskustva i znanja te raspravljati o eksplozivnim i budućnosti usmjerenim idejama za bolji svijet. ESU22 će biti o budućnosti Europe, koja je za nas više od EU. Izvući ćemo pouke iz nedostataka koje nam je pandemija tako brutalno pokazala u mnogim aspektima života. Društvene i ekološke dimenzije ove krize zahtijevaju naš odgovor. I želimo graditi mostove umjesto utvrđivanja granica – migranti su dobrodošli. Vizija druge Europe proizlazi iz kritike postojeće”, naglašavaju organizatori iz Attaca.

Tramprennen 2019: 19. kolovoz – 3. rujna do Makedonije

Ovogodišnje natjecanje u autostopiranju ima za cilj makedonski Ohrid, a početnu točku možete birati. Natjecatelji stopiraju u grupama od 2 ili 3 člana. Iako se možda ne čini da je ovaj događaj posebno aktivistički, “cilj Tramprennena je uvijek bio promovirati slobodu kretanja za sve i solidarnost među ljudima”. “Cilj je i promovirati umjetnost stopiranja kao vrijednog prijevoznog sredstva, s društvenim mogućnostima koje sežu daleko iznad onoga što biste ikada dobili od bilo kojeg autobusa do bilo kojeg mjesta”, kažu organizatori iz organizacije Club of Roam-Autostop!

Anarhistički kamp: 29. kolovoza – 7. rujna u Austriji

Anarhistički kamp je otvoren svima koji sebe prepoznaju u anarhističkim idejama ili ih takve ideje zanimaju, a ove se godine održava u Austriji. “A-Camp je zajednički osmišljen i proveden tjedan s tematskim fokusom: anarhija. Ovdje ćete imati priliku sudjelovati u svim vrstama aktivnosti, pohađati radionice kao i sami ponuditi radionice, živjeti zajedno, kuhati, izležavati se na suncu i što god vam padne na pamet”, najavljuju organizatori.

Budućnost bez rata: 9. – 11. rujna u Nizozemskoj

Manifestacija Budućnost bez rata održat će se od 9. do 11. rujna u Utrechtu. Ovaj događaj otvoren je za sve aktiviste koji žele učiti jedni od drugih i udružiti snage kako bi svijet učinili malo boljim na nenasilan način. “Potreba za nenasilnim načinima rješavanja sukoba danas je relevantna kao i prije sto godina, kada je u Bilthovenu, selu blizu Utrechta, skupina pacifista osnovala War Resisters’ International”, kažu organizatori iz WRI-a, mreže grupa i pojedinaca aktivnih u 40 zemalja na svim kontinentima koji nastoje spriječiti rat i otkloniti uzroke rata.

h-alter

 

Komentari

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik