Kako javlja Daily Telegraph, cjepiva protiv Covida mogla bi biti djelomično kriva za porast broja smrtnih slučajeva nakon pandemije, sugeriraju znanstvenici.

Istraživači iz Nizozemske analizirali su podatke iz 47 zapadnih zemalja i otkrili da je od 2020. bilo više od tri milijuna smrtnih slučajeva viška, a trend se nastavlja unatoč uvođenju cjepiva i mjerama suzbijanja.

Rekli su da su brojke “bez presedana” “izazvale ozbiljnu zabrinutost” i pozvali vlade da u potpunosti istraže temeljne uzroke, uključujući moguće štete od cjepiva.

Pišući u časopisu BMJ Public Health, autori s Vrije Universiteit, Amsterdam, rekli su: “Iako su cjepiva protiv Covid-19 osigurana kako bi zaštitila civile od morbiditeta i mortaliteta od virusa Covid-19, sumnjivi štetni događaji također su dokumentirani.

“I medicinski stručnjaci i građani prijavili su ozbiljne ozljede i smrti nakon cijepljenja različitim službenim bazama podataka u zapadnom svijetu.”

Dodali su: “Tijekom pandemije, političari i mediji svakodnevno su naglašavali da je svaka smrt od Covid-19 važna i da svaki život zaslužuje zaštitu kroz mjere suzbijanja i cjepiva protiv Covid-19. Isti moral bi se trebao primijeniti i nakon pandemije.”

Studija je pokazala da je u Europi, SAD-u i Australiji bilo više od milijun smrtnih slučajeva viška 2020., na vrhuncu pandemije, ali i 1,2 milijuna 2021. te 800.000 i 2022. nakon provedbe mjera.

Istraživači su rekli da brojka uključuje smrtne slučajeve od Covid-19, ali i “neizravne učinke zdravstvenih strategija za rješavanje širenja virusa i infekcije”.

Upozorili su da su nuspojave povezane s cjepivom protiv Covida uključivale ishemijski moždani udar, akutni koronarni sindrom i krvarenje u mozgu, kardiovaskularne bolesti, koagulaciju, krvarenja, gastrointestinalne događaje i zgrušavanje krvi.

Njemački istraživači istaknuli su da se početak prekomjerne smrtnosti početkom 2021. u zemlji poklopio s uvođenjem cjepiva, za što je tim rekao da “zahtijeva daljnje istraživanje”.

Međutim, noviji podaci o nuspojavama nisu dostupni javnosti, a zemlje vode vlastite pojedinačne baze podataka o štetnostima koje se oslanjaju na samoprijavljivanje javnosti i liječnika, upozoravaju stručnjaci.

Odgode drugih tretmana

Istraživači su rekli da je “vjerojatno” da je utjecaj mjera suzbijanja, ograničene zdravstvene zaštite i socioekonomskih poremećaja tijekom pandemije doprinio smrti, iako je prihvaćeno da je to teško dokazati.

Gordon Wishart, glavni medicinski službenik u Check4Canceru i gostujući profesor kirurgije raka na Sveučilištu Anglia Ruskin, opetovano je upozoravao da bi odgađanje dijagnoze raka dovelo do smrti.

“Predviđalo se rano u razdoblju karantene da će ograničeni pristup zdravstvenoj skrbi za stanja koja nisu povezana s Covidom dovesti do kašnjenja u dijagnozi i liječenju vremenski kritičnih stanja kao što su rak, srčane bolesti, dijabetes i demencija i da će to dovesti do prekomjernog smrti od ovih stanja”, rekao je.

Podaci NHS-a Engleske pokazuju da je na 100.000 ljudi incidencija raka bila 521 u godini prije zatvaranja, a zatim je pala na 456 u razdoblju 2020.-2021., što sugerira da je oko 45.000 slučajeva raka propušteno u prvoj godini pandemije.

Stopa incidencije porasla je na 540 na 100 000 sljedeće godine, što sugerira da su mnogi oblici raka dijagnosticirani kasno, kada bi liječenje bilo manje učinkovito.

Govoreći o potencijalnoj štetnosti cjepiva, g. Wishart je dodao: „Autori su u pravu kada ističu da su mnogi ozbiljni štetni događaji povezani s cjepivom možda bili neprijavljeni, te ukazuju na činjenicu da je istovremeni početak prekomjerne smrtnosti i cijepljenja protiv Covida u Njemačkoj je sam po sebi vrijedan daljnjeg istraživanja.

“Rad pruža više pitanja nego odgovora, ali teško je ne složiti se s njihovim zaključkom da je potrebna daljnja analiza kako bi se razumjeli temeljni uzroci prekomjerne smrtnosti kako bi se bolje pripremili za buduće upravljanje pandemijskim krizama.”

logično