Predsjednici Republike, Sabora i Vlade uplašili su se lampiona i odustali od kolone sjećanja – izjavio je Tomislav Josić, šef samozvanog Stožera koji je u ponedjeljak, na komemoraciji vukovarskog stradanja, izvršio brutalnu i blasfemičnu diverziju. Njegovi su ljudi, nimalo se ne skrivajući, faktički blokirali kompletni državni vrh, ne dopuštajući mu da se pridruži povorci. Josić svejedno tvrdi da nitko nije bio spriječen odati počast žrtvama Vukovara.

Svojim tumačenjem blesavom pokušava napraviti cjelokupnu javnost. Kao da Hrvatska nije vidjela što se dogodilo. Sve se odvijalo pred upaljenim kamerama. Pred mnoštvom svjedoka. Postavljeni lampioni, a zatim i skupina momaka širokih pleća, funkcionirali su kao balvani. Trojica predsjednika, praćena ministrima i diplomatskim zborom, možda su se i mogli pridružiti povorci da su uz pomoć policije krenuli u proboj postavljene blokade. Povlačenje je sigurno bilo razumnija opcija. Ne samo zato jer pametniji popušta. Nego zato jer bi naguravanje policije sa stožeraškom strukturom bilo ne samo ružno, nego i sigurnosno vrlo rizično. Samo je trebalo da u toj gužvi i kaosu netko strada. Jesu li Josić i njegovi momci htjeli isprovocirati upravo takav incident? Nije isključeno! Dobro se vidjelo: na sve su spremni!

Dva dana nakon što su u Vukovaru aranžirali događaje koji su, po mnogim komentatorima, neodoljivo podsjećali na džepni državni udar, stožeraši su javnosti prije svega bili dužni ponuditi objašnjenje svoje uzurpacije. Tko ih je ovlastio da se igraju vlasti? U čije su ime nastupali? Po kojoj su osnovi – kad već nemaju izborni legitimitet – cijeli grad stavili pod svoju kontrolu? Tako se ponašaju samo odmetnici. Što je u uređenim zemljama kažnjivo djelo. Umjesto drskog izrugivanja s državnim vrhom – po njemu, navodno, društvom kukavica – Josić bi za svoju hajdučiju morao odgovarati.

Izvor: tportal