"Ma on je lopov. On je jedan običan lopov, vešt lopov - kaže proslavljeni reditelj Emir Kusturica za Gorana Bregovića, svog nekadašnjeg saradnika na filmovima „Arizona drim” i „Andergraund”.

"Ja sam toga postao svestan onog trenutka kad me je Igi Pop pozvao i rekao: kakav je to način da ja učestvujem u muzici koja postoji već, koja se potpisuje kao autorska, a ukradena je? Evo, Enriko Masijas je tužio! I Bregović je to izgubio. Međutim, njemu to ne smeta - rekao je Kusturica za B92.

Kusturica kaže da je za falsifikat muzičke numere iz „Arizone drim” saznao nekoliko godina kasnije.

"To je došlo praktično posle „Andergraunda“. U „Andergraundu“ se on pokazao kao vrlo vešt sakupljač tih narodnih motiva, dotle da je malo falilo da nam i „Svilen konac” poturi kao svoju pesmu. Mi smo se razišli upravo na tome. On računa na bezobzirnost sveta u kome participira i da kad ukrade neku pesmu i zaradi na njoj i plati to obeštećenje, da je opet dobar - konstatovao je reditelj.

Sina grlim kao oficir JNA

U intimnoj ispovesti, Kusturica je govorio i o tome kako pokazuje ljubav prema svojoj deci i uopšte o svom shvatanju ljubavi. "Ćerki kažem ljubavi, a sinu ljubav pokazujem zagrljajem. Kao svaki oficir ili podoficir JNA. Kad je reč o ljubavi između dvoje ljudi, nije tu stvar u igri. Kao što umetničko delo nije štos, a to mnogi u Beogradu ne shvataju. To je veoma komplikovan zaplet. Ono što se ne izgovori upravo je najjače.

Kustuirica je, između ostalog, za emisiju naveo i da ga prisluškuju četiri obaveštajne službe koje putem društvenih mreža kontrolišu sve nas.

"Ja mislim da sam ja interesantan zato što je moje opredeljenje za zdravu hranu najveće neprijateljstvo koje danas postoji. Jer, kad si u maloj državi kao što je Srbija, to je najopasnije. Otkako je broj ljudi na planeti za 50 godina porastao na sedam milijardi, jedan čovek je prestao da bude važan kao nekad, ali sve teže će da se prehrani, pa je ta ideja o zaštiti životne sredine ideja o onima koji su protiv „Monsanta“ koji postoji da hrani ljude kao stoku, po najnižoj mogućoj ceni. Evropa ima oaze gde se posvećeni i bogati mogu hraniti ekološki. Mi nemamo šanse da budemo takva oaza, jer ne znamo da štitimo ono najvažnije što imamo - upozorio je Kusturica, piše beogradski Blic.rs.

Izvor: Radiosarajevo