PREMIJER Plenković ne pokazuje namjeru da smjeni teško korumpirane ministre.


Količina medijski dokazanog kriminala u koju su se upleli Plenkovićevi ministri, te njegov blagoslov aferama, dovode do zaključka koji se ne može ljepše napisati: Hrvatskom vlada zločinačka organizacija.


U ovom tekstu nećemo se baviti aferama koje su posljedica nekompetencije Plenkovićevih ministara, već samo onima zbog kojih bi ministri trebali završiti ne samo van vlade, već i na višegodišnoj robiji i s oduzetom imovinom.


Tomislav TolušićMinistar poljoprivrede mrtav hladan je u imovinsku karticu upisao da mu kuća u Virovitici s okućnicom ima samo 165 kvadrata umjesto 1587 kvadrata, koliko ima u stvarnosti. Kada je otkriven, upisao je ispravnu površinu, ali vrijednost nekretnine ostala je ista – skromnih 950 tisuća kuna. Na istoj čestici Tolušić je imao još jednu kuću koju nije prijavio. Objekt od 120 kvadrata proglasio je roštiljem.


>> Tolušić je zemljište kupio od još jedne tvrtke kojoj je davao milijunske poslove


>> Tolušića pitali što radi u prostoriji od 150 kvadrata: "Roštiljam"


Gabrijela ŽalacMinistrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vinkovcima je pregazila djevojčicu. Ubrzo je otkriveno da nije imala važeću vozačku dozvolu koju je skoro tri godine zaboravila produljiti. U njenom dvorištu ubrzo je otkriven luksuzni Mercedes vrijedan najmanje 50 tisuća eura. Ministrica se pravdala da je to automobil njenih roditelja, pa da ga oni samo unajmljuju, ali nikako nije mogla objasniti kako to da ga je stalno vozio njen suprug. Mercedes je ubrzo netragom nestao. Otkriveno je da je unajmljen od tvrtke Jolly Autoline vlasnika Josipa Stojanovića, koji je nedavno pobijedio na natječaju za nove autobuse u Splitu financiranom novcem Europske unije.


>> Uskok istražuje luksuzni Mercedes iz dvorišta ministrice Žalac


>> Gabrijela Žalac vozila je 137 vikenda bez važeće vozačke dozvole


Goran MarićMinistar državne imovine izvrsno gospodari svojom imovinom. Kući u Živogošću uspio je udvostručiti površinu, ali njena vrijednost ostala je ista – samo 850 tisuća kuna za 245 kvadrata u Živogošću. Ministar je skrivao i prihode od iznajmljivanja te kuće turistima. Index je uz to otkrio i da je poslovnim akrobacijama u suradnji s bivšom tvrtkom i franjevcima uspio sina smjestiti u stan vrijedan 2,5 milijuna kuna.


Podsjetimo i kako je Svetimir Marić, brat ministra Marića, prvo imenovan za člana uprave u tvrtki Tehnički servisi željezničkih vozila, a nakon što je informacija došla u medije morao je dati ostavku na dužnost. Osim o Marićevom bratu, pisalo se i o njegovom šogoru Miri Juriću koji je nedavno dobio posao u HŽ-u.


>> Marić je skoro duplo povećao kvadraturu kuće na moru. Vrijednost je ostala ista


>> Milijunski stanovi, franjevac i prijatelj: Otkrili smo najveću Marićevu aferu


>> Marić je od Crkve kupio stan u Zagrebu. Znamo i što je Crkva dobila od Marića


>> NOVA AFERA Nakon brata, u HŽ-u promaknut i Marićev šogor, ministar tvrdi da nema pojma


Zdravko MarićMinistar financija u vladu je došao iz Agrokora i sa svojom bivšom tvrtkom, odnosno njenim tadašnjim vlasnikom Ivicom Todorićem, nastavio je surađivati. Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa lagao je o sastancima s Ivicom Todorićem u vrijeme donošenja Lex Agrokora. Povjerenstvo je potom odlučilo da je ministar financija povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor.


>> Doznajemo: Marić je prešutio sastanke oko Agrokora. Kreće postupak protiv njega?


Lovro Kuščević
 


Ministar uprave nikako ne može objasniti kako je legalno uspio prikupiti ogroman broj nekretnina na Braču. Index je otkrio da mu je sutkinja Domić u samo jednom danu dosudila čak četiri parcele različitih vlasnika. Zbog takvih postupaka, bračkoj sutkinji se i danas sudi. Kuščević čak 11 godina nije stigao upisati vilu u katastarske knjige, organizirao je sumnjive prenamjene zemljišta kojima se osobno okoristio. Prema nekim indicijama, Kuščević je vlasnik i kuće u uvali Grška koja se vodi na njegovog šogora.


>> Ovo je skrivena oaza u kojoj uživa Kuščević. Pitali smo ga tko je vlasnik


>> Otkrivamo: Kuščeviću je sutkinja Domić u istom danu dodijelila četiri parcele


>> Kuščević ima još jednu kuću na Braču, legalizirao ju je na sumnjiv način


Damir KrstičevićMinistar obrane dao je sve od sebe da Hrvatska od Izraela kupi rabljene borbene avione F-16 Barak. U tome bi i uspio da SAD nije zabranio prodaju. Krstičević je bio poslovno povezan s tvrtkom M San grupa, a jedna od članica te grupe, KING ICT, u vrijeme i nakon završetka natječaja za nabavku borbenih zrakoplova radila je s kompanijom Israel Aerospace Industries, koja je s još jednom tvrtkom trebala osigurati avione F-16 Barak za Hrvatsku. 


>> Krstičević najavljivao nabavu dronova, a njegova bivša tvrtka kreće u biznis s dronovima


 >> INDEX DOZNAJE Na nabavi aviona radi izraelska firma koja je partner bivšoj Krstičevićevoj tvrtki


Tomo MedvedNa rijetko kojeg ministra povlastice iz njegovog resora odnose se kao na ministra branitelja. Svakim povećanjem prava veteranima i članovima njihovih obitelji, i Tomo Medved ostvaruje veća prava. U mandatu Tome Medveda napredovali su i članovi njegove obitelji. Nećak mu je naglo postao načelnik policijske postaje, a sin je dobio posao u AKD-u koji intenzivno surađuje s Ministarstvom branitelja.


>> Nakon nećaka Medved uhljebio i sina?


>> Ne treba nam referendum o radu do 67., nego o previsokim penzijama branitelja


>> Medvedova računica: Svi nezaposleni muškarci u Hrvatskoj su ratni veterani


Nina Obuljen KoržinekTonko Obuljen, brat ministrice kulture, imenovan je lani za predsjednika Vijeća HAKOM-a. U samoj operaciji imenovanja ministrica navodno nije sudjelovala, ali sumnju je stvorila zaboravnost vlade koja je propustila obavijestiti javnost da Obuljena predlaže za šefa te regulatorne agencije.


>> Brat ministrice kulture izabran za novog šefa HAKOM-a


>> Iz vlade zaboravili priopćiti da su imenovali brata ministrice kulture šefom HAKOM-a


Davor BožinovićNekadašnji šef Plenkovićevog kabineta, a danas ministar unutarnjih poslova, sudjelovao je u organizaciji sastanaka između uprave Agrokora i vlade. I - lagao o tome. Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dostavio je nepotpun popis održanih sastanaka. Božinović je tako skrivanjem informacija spašavao ministra financija Zdravka Marića, ministricu gospodarstva Martinu Dalić te premijera Andreja Plenkovića. Svi oni pokušali su skriti svoje sastanke s tadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem. 


>> Božinović potvrdio da je sudjelovao u organizaciji sastanka o Agrokoru u vladi


>> Zbog Afere Hotmail kreće postupak protiv Marića, Plenkovića i Božinovića


index