Od 29. lipnja do 03. srpnja 2013. godine članovi Kajak kanu kluba „Marsonia“natjecali su se na natjecanjima u Runovićima (Imotski) i u Kazagincu (Tomislavgrad – BiH) s kojih su se u Brod vratili s 83 medalje i 2 pehara.

U Runovićima su bili gosti-natjecatelji 16. kupa u kajaku na mirnim vodama „Runovići 2013.“ te su na istom natjecanju, unatoč otežanim uvjetima na koje nisu navikli, pored 19 medalja, za svoj klub osvojili pehar za 3. mjesto – ekipno. Nakon toga slijedio je put u susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje su ih u kajakaškom kampu na Buškom jezeru (54 kilometra obale) ugostili kolege kajakaši iz Kajak kanu veslačkog kluba „Buško blato“- Kazaginac. Loši vremenski uvjeti, odnosno, jak vjetar (bura) koji je dizao visoke valove, držao je sve natjecateljske ekipe u stalnom isčekivanju predviđenih natjecanja. Unatoč tome, zahvaljujući višegodišnjem iskustvu domaćina i dobroj organizaciji, nikome nije bilo dosadno. Mladost je dobila svoje vrijeme za zabavu uz raznovrsne društvene sadržaje. Organizator  je,  zbog  vremenskih  uvjeta,  natjecanje 1. otvorenog kupa Republike Hrvatske u kajaku i kanuu premjestio(s danom  zakašnjenja,   na manje i zaštićenije jezero u susjednoj, livanjskoj općini. Rezultati naše ekipe s natjecanja 1. otvorenog  kupa RH (još 2 natjecanja) obećavaju „Marsoniji“ mogućnost ostvarenja kupovskog prvaka RH za 2013. godinu. Nakon uspješno odrađenog posla u izmještanju i organizaciji kupovskog natjecanja, po programu domaćina, još je ostalo za „odraditi“ Međunarodnu kajakašku regatu „Kazaginac 2013.“ i Memorijalne utrke „Petar Renić“ i „Ante Čulo“. Iako su vremenski uvjeti i dalje bili nepovoljni, programom predviđene utrke su održane, a KKK „Marsonia“ je „kupeći vrhnje“ pokupila i drugi pehar za svoj Klub.

Od ukupno 16 natjecatelja našega kluba koji su prisustvovali na navedenim utrkama 15 ih se, nakon dugog i zamornog putovanja, u Slavonski Brod vratilo okićeno s jednom ili više medalja. Za istaknuti je nastupe naših natjecatelja: Krešimira Stipića (14 medalja), Brigite Bakić (13 medalja), Alena Nezića (11 medalja), Vanese Tot (10 medalja), Helene Stipić (7 medalja), Alena Duraka (6 medalja), Karla Ćurića (5 medalja), Marina Alfeldija (4 medalje), Maria Zitterbarta (4 medalje) i Ivana Đakovića (4 medalje). Uz njih, medaljama su se okitili i Anamarija Maksimćuk, Bruno Maljik, Petar Gregorović, Dominik Princip i Josip Bakić.

Odmah po dolasku u Slavonski Brod Brigita Bakić, natjecateljica KKK „Marsonia“ i državna reprezentativka uputila se u susjednu Italiju braniti boje Republike Hrvatske na Međunarodnoj mirnovodaškoj regati Auronzzo (ITA) koja se održavala od 05. do 07. srpnja i s koje nam je, u konkurenciji 6 država, u Brod donijela 3. mjesto i brončanu medalju.

Ne malo iznenađenje, za sve nas koji smo se vratili s puta, bili su novi članovi koji su s trenerima (koji nisu išli s nama) učili prve zaveslaje na našoj splavi. Za sve one koji ne znaju: u našem Klubu, svaki dan od 10 do 11 sati prije podne i od 16 do 17 sati poslije podne provodi se program besplatne škole kajaka i kanua za sve zainteresirane polaznike i polaznice. Vjerujemo kako je ovo tek neki novi početak te kako ćemo kroz započeti program „Škole kajaka“,  zahvaljujući „nekim novim klincima“, nastaviti uspješno braniti boje našega grada.

KKK Marsonia

Izvor: Ivan Stipić