Jučer je desetak sati trajalo alarmantno onečišćenja zraka u Sl. Brodu!!! Još jutros od 7 00 su mjerene visoke satne koncentracije sumporovodika, sumporov dioksida, benzena i lebdećih čestica PM2.5 na mjernoj postaji na Jelasu.

Na žalost, još uvijek nema podatke sa pokretne (zamjenske) postaje tako ne zna se da li u istočnom dijelu grada ta agonija trajala možda i duže... Dok Jelašćani, pa i stanovnici Budainke razlogom su tražili pomoć. Ali odgovor ako su i dobivali, bio je: "danas je nedjelja"!

Još kakva crna nedjelja! Ali još uvijek se ne zna, da li je bilo riječ o novom akcidentu ili o nečem drugome? Pretpostavljati je da je najvjerojatnije ovo je bio novi incident u prekosavskoj rafineriji!!! Tko zna koji u ovoj godini?

Mjerena je koncentracija sumporovodika i iznad 42 µg/m3 (granična vrijednost 7 µg/m3), a sumporov dioksida iznad 500 µg/m3 (granična vrijednost 350 µg/m3). Uz to deset sati kontinuirano satna koncentracija sumporovodika bila je oko i iznad 10 µg/m3! Također u isto vrijeme 4 puta je satna koncentracija sumporov dioksida bila iznad granične vrijednosti! Što dosada nije bio slučaj u Sl. Brodu.

Posljedično su i koncentracija benzena i lebdećih čestica PM2.5 kontinuirano desetak i više sati bili iznad granične vrijednosti na godišnjoj razini!!! Do ponoći najveća satna koncentracija benzena je bila 16,2 µg/m3, a lebdećih čestica PM2.5 oko 110 µg/m3, a spomenute granične vrijednosti (na godišnjoj razini)su: 5 µg/m3, odnosno 25 µg/m3…

Rafinerija BB