„Svi učenici dužni su nazočiti svetoj misi sa svojim razrednicima“, upozorila je prošlog tjedna splitska Osnovna škola Pujanke svoje školarce, a upućivanje učenika u crkvu umjesto na nastavu u hrvatskoj javnosti ostalo je gotovo nezapaženo. Tim su povodom danas reagirale građanska inicijativa „Glas Razuma Pokret za sekularnu Hrvatsku", udruga Protagora i udruga David, poslavši prosvjedno pismo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, u kojem su ustvrdili da je ovakva praksa ozbiljno kršenje Ustava i zakona , kao i međunarodnih konvencija o pravima djeteta. I dok ravnatelj škole tvrdi da se radi o "nenamjernoj pogrešci", otkrili smo da najma tri odgovorne osobe u školi prave istu "pogrešku".

„Za sve učenike naše škole od prvog do osmog razreda u 10:30 služit će se sveta misa u crkvi sv. Pavla ap. na Pujankama. Svi učenici dužni su nazočiti svetoj misi sa svojim razrednicima“, glasila je obavijest koja je pod napomenom „Važno!“ napisana veliki masnim slovima na internetskim stranicama Osnovne škole Pujanke. Misa je uistinu i održana u petak, kada su učenici ove splitske škole napokon dočekali početak nastave u novom školskom aneksu. Sporna obavijest u međuvremenu je iščezla sa školske web stranice, ali o njenom postojanju svjedoči screenshot.

„Takva praksa ozbiljno je kršenje Ustava i zakona Republike Hrvatske, kao i međunarodnih konvencija o pravima djeteta kojih je Republika Hrvatska potpisnik. Nedopustivo je da u zemlji, u kojoj bi sve vjerske zajednice trebale biti ravnopravne i odvojene od države, jedna državna škola u vrijeme predviđeno za nastavu organizira i svojim službenim komunikacijskim kanalima promiče vjerske svetkovine (pogotovo ako tu privilegiju uživa samo jedna vjerska zajednica). Posebno grubi prekršaj je navođenje obaveze pohađanja mise zaposlenicima i učenicima, čime se ozbiljno krši njihovo pravo na slobodu vjeroispovijesti“, upozorile su danas građanska inicijativa „Glas Razuma Pokret za sekularnu Hrvatsku", udruga Protagora i udruga David u otvorenom pismu upućenom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

škola Pujanke
Achtung, achtung! (SCREENSHOT: os-pujanki-st.skole.hr)
Ravnatelj škole, Boris Vidović, za T-portal je usvrdio da on nije pisao ovu obavijest, već je to učinila jedna od učiteljica, napomenuvši kako je ona „krivo shvatila“ upute i nezgrapno sastavila informaciju. Za obavijest je, kaže, saznao tek kad je već bilo kasno, priznavši da ovakve mise škola organizira na početku svake školske godine. Napomenut će i kako je možda bolje da su djeca bila u crkvi nego na ulici. No, čini se da je misna obaveza ipak nešto više od obične „nenamjerne pogreške“, jer slična se „pogreška“ zalomila i jednoj od učiteljica iz škole na Pujankama. Ona je, naime, najavljujući događaj za gradske stranice Slobodne Dalmacije, rekla: „Nastava je iznimno skraćena, a u 10 sati je misa u crkvi na Pujankama na koju moraju doći svi učenici“. Zanimljivo je kako najmanje tri odgovorne osobe u ovoj školi drže da je misa obavezna za sve učenike. Naime, Slobodnoj Dalmaciji citiranu izjavu dala je učiteljica Dajana Botica, obavijest iz ožujka objavio je profesor informatike Tomislav Grubišić, dok je prošlotjednu informaciju postavila učiteljica razredne nastave Sandra Vetma. Spomenimo i da je osoba istog imena, Sandra Vetma, inače predsjednica Kluba žena HSP-a dr. Ante Starčević u Splitsko-dalmatinskoj županiji te shodno ovoj prilici citirajmo jednu njenu raniju izjavu – „Slavimo 10. travnja, jer se ne odričemo boraca za hrvatsku državu“.


škola Pujanke
Slična naredba izdana je i u ožujku (SCREENSHOT: os-pujanki-st.skole.hr)
„Ovakvi prekršaji protiv principa sekularnosti, ravnopravnosti i svjetonazorskih sloboda građana toliko su učestali da se u nekim državnim ustanovama mogu smatrati uobičajenom praksom. Krajnje je vrijeme da ih prestanemo tretirati tek kao trivijalne prijestupe koji u najboljem slučaju završe pro forma isprikom nadležnih te da ih nadležni organi počnu ozbiljno sankcionirati kao ono što jesu - teške povrede temeljnih Ustavnih i demokratskih vrijednosti našeg društva i ozbiljno kršenje prava hrvatskih građana. Nije teško pretpostaviti što bi se dogodilo kada bi se, primjerice, saznalo da državna škola u vrijeme nastave redovito zahtijeva obavezno prisustvovanje svih učenika i razrednika vjerskoj svetkovini neke druge vjerske zajednice, primjerice pravoslavne ili pak sljedbe poput Hare Krišne. Odgovorni bi u najmanju ruku bili po kratkom postupku smijenjeni“, navodi se u otvorenom pismu spomenutih udruga koje napominju da je teško povjerovati na ravnateljeva opravdanja. Na web stranicama škole oni su našli i sličnu obavijest iz ožujka ove godine gdje se također učenike upozorava da su obavezni prisustvovati misi koja se održavala tih dana. Osim toga primijetili su i da je za učenike sedmih i osmih razreda Osnovne škole Pujanke koji silom prilika još uvijek nastavu pohađaju u drugim školama, organiziran autobusni prijevoz, što, tvrde, nikako ne može biti omaška jedne učiteljice pri uređivanju oglasne ploče.


Kapov
Školski aneks napokon je dovršen, a dovršetak se proslavio misom (FOTO: kapov.hr)


„Stoga vas pozivamo: ne dopustite da ovo ostane samo još jedan primjer nepravednog privilegiranja Katoličke crkve u našoj državi, jer iz prakse ispada kako u odnosima države prema Katoličkoj crkvi vrijede neki drugi kriteriji od onih koji vrijede u odnosima prema svima drugima. Zahtijevamo da primjerenim sankcijama svih odgovornih pošaljete jasnu poruku kako se princip sekularnosti, kao i vjerske i svjetonazorske slobode građana, posebno djece, u ovoj zemlji moraju strogo poštovati“, zaključuje se u pismu.

Izvor: Lupiga