Današnji način prehrane i stil života upravo pogoduju naglim oscilacijama glukoze u krvi koje rezultiraju umorom, premorenošću i padom mentalne oštrine. Međutim, uz malo samodiscipline, ta se stanja lako mogu izbjeći.

                                                                                                                                                                                            Glukoza, osnovna jedinica energije u našim tijelima, najrasprostranjeniji je monosaharid u biljnim i životinjskim tkivima. Kada joj koncentracija u krvi padne, osjećamo zamor, pad mentalne oštrine i glad.

   Današnji način prehrane i stil života upravo pogoduju naglim oscilacijama glukoze u krvi, iako za to nema


   realne potrebe i tipična stanja koja muče današnju populaciju poput umora, premorenosti, pada


   mentalne oštrine i pregladnjivanja mogu se lako izbjeći.


   Treba samo uvesti red u obroke i izbjegavati prehranu temeljenu uglavnom na lako dostupnim


   rafiniranim ugljikohidratima, savjetuje Goran Purić, nutricionist savjetovališta za nutricionizam i dijetetikuNajveći gutač energije
"Neprestane oscilacije glukoze u krvi, odnosno kontinuirano izgladnjivanje i prejedanje tijekom čitavog dana, organizmu su dodatni napor koji mora svladati te u samom startu radi na nižem broju okretaja, odnosno mora uložiti daleko više energije za isti ili daleko manji rezultat. Drugim riječima, zakidamo sami sebe za svoja postignuća zbog vlastitih pogrešnih prehrambenih navika i krivih stavova", oštar je Purić.

Kao i sve ostalo u našem životu, to je direktna posljedica naših osnovnih prehrambenih navika za koje smatramo da nemaju značajniji utjecaj na naš život. Što znači da, iako smo siti (u nekim slučajevima i pretili), zapravo smo kronično pothranjeni osnovnim hranjivim tvarima.

Svakako bismo se trebali zapitati kamo nas ovakav stil života vodi i kako da ga prekinemo i okrenemo stvari u svoju korist.

No kako god da se mi ponašali prema vlastitom tijelu, Purić upozorava da ono ipak posjeduje unutrašnju inteligenciju koja pokreće i nadzire rad svih tjelesnih sustava, no poneka zamka tu ipak postoji.

"Organizam ima svoje mehanizme zaštite koje mi svakodnevno koristimo a da toga nismo ni svjesni. On pohranjuje i čuva energiju za slučaj nužde i potrebe, no neki su organi osobito osjetljivi na njezin nedostatak. Naravno, riječ je o našem najvažnijem organu - mozgu. Naša središnja jedinica i najmoćniji stroj koji ćemo ikada imati ima jednu nezgodnu osobinu. Nema mogućnost pohranjivanja energije te mu treba njezin neprestan dotok kako bi optimalno funkcionirao. Mozak je enorman potrošač energije te je kao organ vrlo ovisan o glukozi jer troši gotovo 50 posto raspoložive energije", objašnjava Purić.
Odgovornost je na nama


Ako želite izvrsne rezultate u životu, na osobnom i poslovnom planu pobrinite se za svoj mozak.Osim što ga je potrebno trenirati i razvijati njegove sposobnosti, potrebno ga je napojiti energijom (glukozom) i osnovnim hranjivim tvarima bez kojih mu je funkcioniranje nemoguće."Vrlo važni nutrijenti odgovorni za stvaranje pamćenja, kontrolu motoričkih sposobnosti i reakcije na podražaje su fosfolipidi, a najvažniji među njima je fosfatidil kolin. Fosfatidil kolin je sirovina za stvaranje acetilkolina, neurotransmitera potrebnog za odvijanje većine navedenih karakteristika mozga. Osobito dobra kombinacija nutrijenata za poboljšanje moždane funkcije jesu kolin i vitamin B5 odnosno pantotenska kiselina", navodi Purić.

Dodaje da svakako tome treba dodati i adekvatan unos svih esencijalnih aminokiselina i esencijalnih nezasićenih masnih kiselina.

"Iako svi ovi nazivi nekom nedovoljno stručnom ili upućenom u priču osnova prehrane mogu zvučati strahovito nerazumljivo i teško shvatljivo, u osnovi stvar je vrlo jednostavna. U vlastitu prehranu uvedite red i to je osnova od koje krećete. Bez uvedenog reda i minimalne discipline konzumiranja svih obroka uopće se nemojte upuštati u pokušaj da promijenite nešto u svom životu vezano uz promjenu prehrambenih navika", zaključuje Purić.

Dakle, jedite različite cjelovite namirnice umjesto industrijski obrađene hrane jer brzopoteznih rješenja ionako nema. Ona su kratkotrajne naravi i povratak na stari kolosijek je neminovan.Izvor: Business