Nakon presude Vrhovnog suda može se očekivati potpuno preslagivanje karata u Dinamu, ali i kompletnom hrvatskom nogometu, gdje se urušava donedavna svemoć osuđenih kriminalaca u sportu

Trener zagrebačkog Dinama Zoran Mamić u roku od osam dana mora odstupiti sa svoje funkcije, a ako to ne učini, Dinamo je u istom roku dužan raskinuti mu ugovor o radu. U jednakoj situaciji je savjetnik u Hrvatskom nogometnom savezu Damir Vrbanović. U slučaju da Dinamo i HNS ne postupe kako predviđa Zakon o sportu, prijete im drastične sankcije. Potpuni izgon iz sporta prva je, ali ne i najteža posljedica ovotjedne presude Vrhovnog suda, koji je u najvećem dijelu potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara. Daljnja, i mnogo dublja, odnosi se na predstojeće potpuno preslagivanje karata u Dinamu, ali i kompletnom hrvatskom nogometu, gdje se potpuno urušava donedavna svemoć osuđenih kriminalaca u sportu.


U odluci objavljenoj u ponedjeljak kasno poslijepodne najvećim dijelom potvrđene su i zatvorske kazne – Zdravku Mamiću na 6,5 godina, Damiru Vrbanoviću na tri godine, Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca, dok je Zoranu Mamiću ona ipak smanjena – s četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci. Svejedno, on će s ostalim dostupnim osuđenicima u idućim tjednima biti upućen u zatvor, moguće čak i izravno s trenerske klupe, dok će za njegovim bratom Zdravkom biti raspisana međunarodna tjeralica i izvjesno je da u idućem razdoblju neće napuštati Bosnu i Hercegovinu.Trener zagrebačkog Dinama Zoran Mamić u roku od osam dana mora odstupiti sa svoje funkcije, a ako to ne učini, Dinamo je u istom roku dužan raskinuti mu ugovor o radu. Doći će i do njegova izgona iz sporta


“Nitko od njih više nema gotovo nikakvog manevarskog prostora: moguće je da će nastojati izbjegavati odlazak u zatvor, ali sve je to vrlo ograničenog trajanja. Presuda se uručuje strankama i potom prosljeđuje sucu izvršenja, koji im potom određuje datum početka služenja kazne. Mogu pokušati zatražiti odgodu zbog zdravstvenih razloga, ali to će biti pod povećalom javnosti i teško da će biti usvojeno bez čvrstih argumenata”, objasnio je za Nacional izvor vrlo blizak USKOK-u. Ondje su iznimno zadovoljni uspjehom u tom procesu, pogotovo stoga što su se u proteklim mjesecima u javnost pokušavale plasirati teze da je presuda osječkog suda prepuna manjkavosti i da bi mogla biti ukinuta barem iz formalnih razloga, što bi dovelo do novog suđenja. Ipak, ona je uz sitne korekcije potvrđena, a osuđenicima je oduzeta i imovinska korist u iznosu od 80 milijuna kuna, dok tek slijedi suđenje u drugom postupku s gotovo istim optuženicima, gdje se počinjena šteta procjenjuje na čak 200 milijuna kuna. Izvjesno je, dakle, da će pravosudni problemi Mamića i ostalih trajati još godinama i da će iz zatvora ili bijega u BiH oni imati znatno manje prostora za utjecaj na različite procese. Pravni stručnjaci s kojima je razgovarao Nacional višekratno su upozoravali na to da je drugi sudski proces, koji tek započinje, svojim sadržajem zapravo znatno ozbiljniji i “čvršći” jer je mahom baziran na konkretnim dokazima pribavljenim, između ostalog, međunarodnom suradnjom s istražiteljima iz više zemalja. To uključuje i američki FBI i Ured za sprječavanje pranja novca, koji su otkrili stotine transakcija u nizu egzotičnih destinacija poput Gibraltara, Hong Konga, Britanskih Djevičanskih otoka i sličnih država, gdje su Mamići otvarali fiktivne tvrtke i preko njih izvlačili novac od transfera Dinamovih igrača, usput utajivši porez. U tom predmetu iskazi svjedoka bit će manje bitni od prikupljenih dokumenata, premda treba očekivati i njihov defile: kako je Nacional objavio još prošle godine, svjedočit će gotovo stotinu osoba, a među njima deseci bivših i sadašnjih igrača čije ime i transfere su Mamići koristili za isisavanje novca.
Vrhovni sud je potvrdio zatvorske kazne Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca, Zdravku Mamiću na 6,5 godina te Damiru Vrbanoviću na tri godine, dok je Zoranu Mamiću smanjena za 3 mjeseca. PHOTO: Davor Javorovic/PIXSELL
Pravomoćna presuda braći Mamić i ostalim članovima zločinačke organizacije označava i početak otvorene borbe za prevlast u Dinamu i hrvatskom nogometu, koja već dulje tinja u pozadini. Upravo zbog nepovjerenja u suradnike u klubu i HNS-u i želje za kontrolom novca od transfera, Zoran Mamić se prije dvije godine vratio s angažmana na Bliskom istoku – najprije za sportskog direktora, a potom i trenera Dinama. Vodstvo zagrebačkog kluba odlazilo je na redovite konzultacije i primanje Mamićevih uputa u Međugorje i Mostar – posljednji put prije tri tjedna – a i javno komunicira da se s njim savjetuje o svim bitnim potezima i javno mu zahvaljuje nakon svakog sportskog uspjeha. U sportskim kuloarima u proteklom razdoblju spekuliralo se da su Mamići zapravo u strahu od Nikice Jelavića i Zorana Pripuza, koji su navodno pokazali interes za preuzimanje prevlasti u Dinamu, pa Zoranovim fizičkim prisustvom na Maksimiru žele spriječiti takav razvoj događaja. Dodatno, više izvora Nacionala u proteklom razdoblju ukazalo je na ambicije člana Dinamove uprave Krešimira Antolića da se oslobodi Mamićeva utjecaja i također preuzme kontrolu nad klubom. Mamić i Antolić, tvrdi se, već godinu dana gotovo i ne komuniciraju, a ovaj drugi sve otvorenije donosi poslovne i kadrovske odluke poput zapošljavanja niza istaknutih bivših policajaca ili angažmana različitih tvrtki u svakodnevnom poslovanju Dinama.


U samom hrvatskom nogometu Mamići su proteklih tjedana nastojali demonstrirati da i dalje drže sve konce u rukama, pa su tako u suradnji s vlasnikom Rijeke – a nasuprot nabujalom lobiju formiranom oko Nogometnog kluba Osijek – nakon nekoliko dvojbenih sudačkih odluka na terenu najprije sazvali kompletan Izvršni odbor HNS-a, i to u Dubaiju, a onda smijenili kompletnu sudačku organizaciju. Na njeno čelo instalirali su daruvarskog suca Brunu Marića, nakon čega je njegov tek izabrani zamjenik Damir Batinić demonstrativno odstupio i optužio Marića da je “na daljinski upravljač iz Međugorja”. HNS se Batiniću promptno osvetio tako što mu je uskratio daljnji angažman, odnosno zabranio mu suđenje.

Pažnja pravosudnih organa u idućem razdoblju bit će posvećena i članovima Skupštine Dinama, njih osamdesetak, koji su donijeli odluku da klub nije oštećen potezima braće Mamić i ostalih


Drugi potez kojim su Mamići nastojali zadržati svoju prevlast jest neobično ponašanje prilikom transfera: u proteklim mjesecima, naime, Dinamo je za višemilijunske iznose kupio niz igrača iz više hrvatskih klubova poput Rijeke, Šibenika ili Gorice, a onda ih ostavio ondje “na posudbama” na najmanje pola godine. Time je Dinamo iz svog obilatog budžeta od gotovo 50 milijuna eura zapravo osigurao financijsku stabilnost tih klubova, po svemu sudeći očekujući njihovu pokornost u strukturama HNS-a. Vlasnik Rijeke Damir Mišković, koji je proteklih mjeseci s Mamićima izmijenjao niz igrača, prošloga tjedna javno je čak priznao da je s odbjeglim Zdravkom i dalje na vezi. “Čujem se sa Zdravkom Mamićem, ne vidim u tome problem, pa Dinamo hrani naš nogomet”, kazao je Mišković u razgovoru za Sportske novosti.


Pažnja pravosudnih organa u idućem razdoblju, po svemu sudeći, bit će posvećena i članovima Skupštine Dinama, njih osamdesetak, koji su svojedobno donijeli odluku da klub nije oštećen potezima braće Mamić i ostalih. Upravo zbog toga 80 milijuna kuna oduzete imovinske koristi neće biti uplaćeno na račun Dinama, nego u proračun, a udruga Dinamo to smo mi već je najavila da će podići pojedinačne tužbe protiv svih skupštinara i zahtijevati da oni osobno nadoknade štetu. Na svoje su, međutim, došli i navijači Hajduka koji punih deset godina upozoravaju da mafija vlada hrvatskim nogometom: popis osuđenika konstantno se širi pa nakon Nevena Šprajcera, Stjepana Djedovića i Željka Širića sada napokon uključuje i Zdravka Mamića, Damir Vrbanovića i Zorana Mamića, Dinamovog trenera kojemu su još prije šest godina s tribina skandirali: “Čeka te robija!”


nacional