[caption id="attachment_36761" align="alignright" width="450"] Foto: sbplus[/caption]

Prvi građanin Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara, u srijedu „u 14.05 sati“, presreo je na korzu učenike Srednje medicinske škole u štrajku, obratio im se, solidarizirao se s njima „osobno i u ime Grada“ i dao „im punu potporu/podršku za ostvarenje njihova cilja“.

Gdje god se nađe neko i/ili nešto od zagađenja (od nečistog zraka do neodgovarajućeg rasporeda sati u Medicinskoj školi), pojavi se brodski gradonačelnik da bi ih anestezirajućim riječima otklonio. Nedostajala je u srijedu na korzu još samo košara puna matoševskih pereca, friških pereca za izraziti konkretnu blagonaklonost i pomoć iscrpljenim učenicima štrajkašima.

Problemi koje imaju srednjoškolci u medicinskim školama u RH, a posebno u Brodu, napokon su nadvladali uz pomoć opravdanog i efikasnog štrajka. Štrajkanje im je, inače, sudbina; donedavno su oni koji su završili medicinske škole, a uposleni su u bolnicama, štrajkali zajedno s liječnicima. Nije učeničke probleme riješila ulična verbalna podrška lovca na njihove glasove, nego vertikalno razumijevanje i konkretno poduzimanje od strane izravno odgovornih. A izravno odgovorni nalazili su se u Županiji i oni su pronašli zadovoljavajuća rješenja i donijeli prihvatljive odluke u komunikaciji s Ministarstvom, s upravom škole, s učenicima i njihovim štrajkaškim odborom. Istaknimo ipak da se glavešine iz Županije ni jednom tijekom štrajka nisu „spustile“ u školu, na poprište. Dolazilo im se iz škole na noge.

S kim je u komunikaciji bio građanin Duspara? Je li bivši učenik Srednje medicinske škole Mirko Duspara nazvao ravnateljicu Katicu Lulić i raspitao se o meritumu problema? O tome kako joj je surađivati s predavačima liječnicima i ostalima, a prema shemi koju je odredilo nadležno ministarstvo i županijske prosvjetne vlasti? Je li sa svojim anesteziološko-kirurškim timom predložio rješenja, poduzeo rezove? Nije! Najlakše je (bilo) uzeti megafon u ruke i davati punu podršku štrajkašima! Potpirivati bahatošću bahaćenje pojedinih mladih ljudi. Čujte i počujte, kolegice i kolege!