Povijest Valentinova  ( preneseno iz Wikipedije )

Najpoznatija teorija o nastanku ovog praznika potječe iz Rima, još dok je kršćanstvo bilo potpuno nova i mlada religija, živio je svećenik Valentin. Tadašnji car, Klaudije I., naredio je svim vojnicima da se niti slučajno ne smiju ženiti ili zaručivati jer je držao da se vojnici (kao oženjeni ili zaručeni muškarci) neće htjeti boriti u njegovim ratovima, već će radije ostajati kod kuće sa svojim obiteljima. Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku, pa nisu više htjeli vršiti sam obred vjenčanja. Međutim, svećenik po imenu Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu. 14. veljače (večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalija) svećeniku Valentinu odrubili su glavu. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalija i smrt Svetog Valentina u jedan. Odredili su da će se novi praznik slaviti 14. veljače, na dan Valentinove smrti, a ime su mu dali u spomen na ovog sveca. Naravno da postoje i druge teorije o porijeklu ovog praznika, pa se tako mogu pronaći teze da potječe od nekih poganskih obreda, dok druge pak govore kako se u srednjovjekovnim vremenima vjerovalo da se ptice počinju pariti 14. veljače, pa otuda običaj slanja "Valentinovskih" čestitki. Ipak, najvjerojatnije je da Valentinovo postoji u spomen na svećenika Valentina.

Valentinovo u današnje vrijeme

Dan zaljubljenih, kako ga mnogi zovu, smatramo najčešće prodajnom agresijom zapada. Povijest kaže da nije, ali kada pogledamo izloge… Naravno da smo u dobu kada je bitno samo trošiti i kupovati. Neki dan sam pogledala predstavu u kojoj glumac pita :" Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put bili doista sretni!", mi mislimo, a on kaže :" A da niste ništa kupili!"
Možete li se vi sjetiti te prilike? Ja mogu, ali o tome drugom prilikom!
Predložit ću vam par jeftinih ideja, jer većini nije bitna cijena, važniji je znak pažnje!
1. Ako ste klasičar-ka i volite napisati čestitku, napravite je sami, ili u onu kupljenu napišite neke slatke riječi ili stih.
2. Na listiće, popularne sticer papiriće, nacrtajte srca i porukice, zalijepite ih po kući, znate navike voljene osobe, na pr.: kada otvori ormarić u kupatilu da opere zube, a tamo…poruka, ako prvo u kuhinji otvara hladnjak, na, ili u hladnjak, na kutiju s pahuljicama, zatim na košulju ili cipele….svuda!
3. Ista stvar, ali stavite ih u kovertu, a napišite na njih: masaža stopala ili leđa ili po želji, češkanje po glavi dok gledamo film, doručak u krevet i sl.
4. Naravno, ako imate vremena, doručak u krevet može biti i glavni poklon.
5. Sada dolazimo do kuhanja, napravite nešto što voli, ali inače nemate vremena za to ili rijetko pravite, ili neku slasticu u crvenoj boji ili u obliku srca, za to ćete naći ideje na stranici www.mojgasto.net
6. Kupite salvete sa srcima i stavite crveni stolnjak, upalite puno lučica, možda neki cvijet i romantični ambijent je tu.
7. Ako vam je sve to teško, kupite skupi parfem ili dobar poklon bon i opet će biti dobro. ( Malo cinizma nikoga nije ubilo, zar ne?!)
 Valentino torta

Valentino torta

Možete je praviti i u okruglom kalupu, pa je zvati i drugačije, ja sam je pravila za Valentinovo pa sam je tako i nazvala.

SASTOJCI:

za biskvit:

3 jaja

100 g šećera

100 g mljevenog maka

100 g brašna

2 žličice praška za pecivo

za kremu:

10 listova želatine

300 g malina ( može i smrznutih )

180 g šećera

500 g kremastog sira

250 g kiselog vrhnja min 20% mm

2 vrećice vanilije

400 g vrhnja za šlag

za ukrašavanje:

čokoladni ukrasi, svježe maline, ako je sezona i sl.

PRIPREMA:

Jaja, šećer i 3 žlice tople vode mutite 8 minuta. Dodajte mak, pa polako i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Pecite u kalupu 26 cm u zagrijanoj pećnici na 180°c oko 20 min. Provjerite čačkalicom, ako se lijepi, ostavite još malo, ali pazite da ne prepečete, postane suh. U tom slučaju ga možete poprskati s malo mlijeka, naravno kada se ohladi i stavite ga na podlogu. Pečen biskvit ohladite na rešetki.

Želatinu natopite u hladnoj vodi. Otopljene ili svježe, maline pirirajte s 80 g šećera. Procijedite kroz cjediljku. Ostatak šećera pomiješajte sa sirom, kiselim vrhnjem i vanilijom. Umutite vrhnje za šlag u čvrst šlag. 4 listića želatine otopite po uputstvu i umiješajte u pire od malina. Ostatak želatine također otopite i dodajte smjesi sa sirom. Čim se počne malo želirati, dodajte šlag i izjednačite kremu. Pola kreme stavite na biskvit, oko kojega ste stavili prsten za torte. U preostalu kremu dodajte pola pirea od malina, lagano lopaticom umiješajte, ali da ostane " šarena", stavite kremu na bijelu i ostali pire stavite gore, pa lagano vilicom napravite mramorni uzorak. Tortu hladite min. 3 h u hladnjaku, skinite prsten i ukrasite po želji.